El Mussol denuncia mancances en la tala per netejar franges a Sol i Aire

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’agrupació ecologista El Mussol, que participa a la comissió de medi ambient del Consell de Barri de La Floresta, adverteix que la tala d’arbres que l’Ajuntament ha fet a Sol i Aire no compleix tots els requisits d’una neteja de franges com la que va al·legar el propi consistori davant les crítiques d’alguns veïns. L’entitat recorda que en aquest tipus d’actuació cal deixar una distància de sis metres entre els arbres però no en tots els casos ha estat així. Constaten també que els arbres talats eren grans i per això dubten de què ha pesat més, el criteri de gestió forestal o la rendibilitat econòmica.

Mentre lamenten gran part de la tala, no entenen per què no s’han eliminat els pins blancs doblegats dels vorals que queden al tocar de cablejat, esdevenint un potencial perill per als veïns del barri. “Amb una ventada forta, aquests pins poden caure fàcilment sobre els cables, malmetre’ls i causar incendis”, argumenten, “per no parlar que deixarien el barri de Sol i Aire sense servei de llum, telèfon i internet i possiblement incomunicat perquè els pins caurien a sobre de la principal via d’accés”.

Si l’objectiu de la neteja de franges és reduir el risc d’incendi, El Mussol adverteix a l’Ajuntament que no és coherent haver deixat moltes branques acumulades al sotabosc. Entenen que no s’ha de quedar el terreny erm ja que es generarien greus problemes d’erosió però consideren que n’hi ha massa branques, que sumades a les resines dels pins i a la sequedat de l’estiu poden fer de la franja de protecció una “franja de propagació d’incendis”.

El Mussol aprofita el comunicat per demanar a l’Ajuntament que prioritzi la seguretat de les persones i informi i consulti amb els veïns les actuacions a fer. “Pensem que talar desenes d’arbres és una agressió molt forta al paisatge que tenim a tocar de les nostres cases i que fer-ho sense previ avís ha fet saltar moltes alarmes entre el veïnat que ho veia amb impotència des de les seves finestres”, apunten, “ben segur que una campanya informativa sobre aquestes normatives abans d’actuar per complir-les haurien evitat molts maldecaps”.

L’actuació es va començar a realitzar el 6 de març i molts veïns se la van trobar de sorpresa ja que el consistori només havia enviat una notificació a l’Associació de Veïns i Propietaris, de la qual, deien, tenien el vist i plau. Si bé, el president de l’entitat, Manuel Soler, coincideix amb els veïns que van aixecar la veu davant la premsa que es tracta d’una actuació mai vista pel que fa a magnitud i que anava molt més enllà de la neteja de franges. Accepta, però, que en ser terrenys públics, l’Associació de Veïns no pot incidir-hi.

Les autoritats consideren que l’actuació no té cap anomalia ja que respon, diuen, a una neteja de franges de protecció que es fa periòdicament per garantir la seguretat del barri. Fonts institucionals expliquen que es tracta de reduir la frondositat eliminant només pins blancs i netejant el sotabosc. Davant les crítiques l’actuació no es va aturar. Tal com confirma Montse Rodó, veïna que va intentar visibilitzar el cas, no han rebut cap novetat des de principis de mes.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article