Autocrítica al Consell de Ciutat per la baixa participació

per Jordi Pascual

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Els representants de la resta de consells i entitats que participen al Consell de Ciutat, espai de participació que durant aquest mandat ha tingut com a principal encàrrec la gestió dels pressupostos participatius, no estan contents amb el funcionament d’aquest òrgan. Ho han fet palès en la reunió de dimecres, que havia de servir, essencialment, per conèixer els acords presos pel Consell de Joves, repassar l’estat dels pressupostos participatius del 2017-18 i del 2018-19 i rebre una proposta per enfocar de manera col·lectiva l’Agenda 2030, la continuació de l’Agenda 21 derivada de les Nacions Unides.

Eduard Jener, sotspresident de l’òrgan, ha estat el primer en advertir-ho. Només vuit representants han participat en la sessió evidenciant que alguna cosa falla. Per això, ha cridat a la responsabilitat i ha demanat que la seva reflexió arribi a tots els membres del Consell tant si han pogut acudir com si no. Entre les possibles solucions, altres representants han proposat agilitzar la delegació de l’assistència, cridar a col·lectius concrets i fer que els processos participatius i consultius que es vehiculen a través del Consell tinguin resultats concrets i reunions amb una freqüència adequada perquè els assistents no sentin que perden el temps.

Aquesta advertència ha estat un toc d’atenció també per al nou procés que es vol iniciar amb el Consell de Ciutat, el de definir les accions locals de l’Agenda 2030, que contempla aspectes medioambientals però també de desigualtat i pobresa. El govern els proposa ajuntar els 17 eixos temàtics que emanen de l’acord internacional per escalar-los a través de tres blocs a nivell local podent fer així tallers sobre prosperitat, el planera i les persones, la pau i les aliances. Ara per ara els equips tècnics de l’Ajuntament analitzen les accions que ja es fan per tenir uns antecedents a partir dels quals fer una diagnosi i un pla d’acció de la mà de la ciutadania en un procés que podria començar al novembre i acabar a principis del 2019.

Si la implicació al Consell de Ciutat ja és tot un repte, tal com adverteixen els seus membres, encara ho serà més la que ha de definir el pla local de l’Agenda 2030. Segons la proposta presentada pel govern, es pretén crear una comissió que haurà de tenir membres de la comissió de l’Agenda 21, del Consell de Ciutat, de les entitats, d’altres consells, els directors d’àmbit de l’Ajuntament, els grups municipals i la ciutadania en termes més generals. Els proposaran difondre informació sobre el pla, explicar el procés participatiu i fomentar la implicació ciutadana.

La reunió d’abril del Consell de Ciutat també ha servit per presentar les 30 propostes (15 de ciutat i 15 de barri) que es portaran a votació als pressupostos participatius d’enguany i que també es presentaran amb un acte públic el proper 5 de maig a les 11 del matí a la plaça d’Octavià. A més, dos representants del Consell de Joves han explicat que amb la seva part de pressupost proposen habilitar alguna sala perquè els joves tinguin on passar el temps lliure, estudiar i socialitzar, instal·lar més bancs al carrer i/o habilitar una pista de bàsquet. També demanen constituir un consell de joves d’entre 16 i 20 anys per poder seguir implicats un cop passat l’institut.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article