L’Ajuntament paga 15.000 euros per una marca que va anunciar que no faria servir

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Ajuntament

La col·laboració publicoprivada del centre d’emprenedoria Vita, a Ca n’Ametller, ha arribat a la seva fi amb un acord de rescissió del conveni que lligava l’Institut de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació (IGEPESI), la Fundació Sant Cugat Actiu i l’empresa Inbens Barcelona. El document es va formalitzar a principis de febrer fent que l’espai passés a ser de gestió totalment municipal després que l’empresa amb què es mantenia l’acord, que ja havia anunciat problemes econòmics durant els mesos previs obligant a l’Ajuntament a fer front a impagaments, iniciés un concurs de creditors, tal com figura a l’argumentació de la rescissió del contracte.

En la liquidació, Inbens accepta passar tota la gestió a l’IGEPESI, que de facto es portava produint durant gairebé tot el 2017, tal com va anunciar sense cap comunicat oficial la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica i Innovació, Joana Barbany. A canvi, l’institut municipal desemborsa 47.915,12 euros (sense IVA) a l’empresa per dos conceptes bàsics; d’una banda, l’adquisició del mobiliari i les instal·lacions (32.605,78 euros, sense IVA) i, d’altra, la compra de la marca Vita que fins ara havia tingut l’espai (15.309,34 euros, sense IVA).

Si bé, aquest darrer punt topa de ple amb l’anunci de Barbany d’ara fa un any. La tinenta d’alcalde, que deia que amb la municipalització s’iniciava una nova etapa del centre d’emprenedoria, també va mostrar la seva voluntat d’abandonar la marca Vita, llavors no registrada pel consistori, per donar continuïtat a una altra, BeBusiness, impulsada de forma conjunta per la Cambra de Comerç de Terrassa, l’Ajuntament, Sant Cugat Empresarial i ESADE per fer una jornada d’emprenedoria que al 2016 va arribar a la seva vuitena edició. Al darrer Ple municipal es va aprovar una modificació pressupostària que incorpora una reserva de 840,35 euros per poder registrar la marca BeBusiness a l’Oficina de Patents i Marques.

El mes anterior, també al Ple, va sorgir el debat arran d’una modificació del pressupost de l’IGEPESI que bàsicament preveia fer front als nous pagaments nascuts arran de la rescissió del contracte. El tinent d’alcalde d’Economia i Hisenda, Damià Calvet, va argumentar que es tractava d’una operació recomanada dels serveis jurídics davant la situació econòmica d’Inbens i que, a més, precisava d’una revisió per part dels jutges encarregats de supervisar el concurs de creditors: “Hem elaborat un procés de negociació per arribar a la gestió pública del centre Vita de Ca n’Ametller”.

"Hem elaborat un procés de negociació per arribar a la gestió pública del centre Vita de Ca n’Ametller"

La decisió va ser rebuda amb ironia per part de l’oposició. El cupaire Ignasi Bea es va felicitar per la municipalització però lamentant que no es tractava d’una aposta inicial ni d’una decisió política. De la mateixa manera es va expressar el regidor d’ERC-MES Ferran Villaseñor: “Dóna de resultat curiosament el que l’oposició portàvem temps demanant, un viver d’empreses públic”. També el portaveu d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, va dir la seva, apuntant a les “relacions de militància” entre el tinent d’alcalde que va iniciar el projecte, Carles Brugarolas –ara membre del govern sense cartera–, i els membres de l’empresa en fallida.

El xiringuito de Brugarolas”

Qui més ha insistit en la relació de Brugarolas amb Inbens ha estat, però, el portaveu del PP, Álvaro Benejam, que, després de demanar qui i per què ha valorat la marca Vita amb més de 15.000 euros i criticar que el govern no ha actuat fins que l’empresa ha entrat en concurs de creditors malgrat els impagaments previs, va apuntar a tot el sistema de funcionament de la Fundació Sant Cugat Actiu, el que qualifica de “xiringuito de Brugarolas”, una expressió que l’extinent d’alcalde va demanar que retirés tot defensant la seva gestió al capdavant de l’àrea d’Economia i Promoció Econòmica durant el mandat anterior i part del vigent.

El popular ja havia parlat d’aquest afer en declaracions a Crónica Global en un article titulat Sant Cugat Actiu, el ‘abrevadero’ de los convergentes. En aquest article s’apunta al fitxatge com a gerent de la fundació de Lluís Fernández, número 16 a les llistes de CiU al 2011, així com a l’empresari d’Inbens Albert Latorre, tots tres membres d’Unió i posteriorment de Demòcrates. Alhora, es fa referència a l’empresa Up! Catalonia, impulsada per Fernández i Brugarolas, que va iniciar les seves activitats al mateix Vita i que va provocar la dimissió, es deia llavors per motius professionals, de l’extinent d’alcalde al juliol del 2016.

Brugarolas, “indignat profundament” per l’article a Crónica Global, considera que no es pot criticar el paper que ha jugat la Fundació Sant Cugat Actiu en anys de crisi econòmica i demana que es reflexioni sobre el model d’emprenedoria que, al seu parer, ha de tenir sinergies amb empreses i no només dependre del pressupost municipal. A més, defensa que a la rescissió del contracte no suposa cap pèrdua a l’Ajuntament sinó que aquest paga per tenir uns actius i conservar una gestió totalment pública.

"Hi havia algú a qui no li convenia que Inbens entrés en concurs de creditors abans d’hora"

No ho veu així el popular que considera que el govern hagués pogut actuar, rescindint o renegociant el contracte, amb molts mesos d'antelació, quan, gairebé un any abans del concurs de creditors, Inbens va comunicar que tenia problemes financers: “Hi havia algú a qui no li convenia que entrés en concurs de creditors abans d’hora”. Davant una situació que ja només tenia un camí possible, demana que no es renunciï a la marca després d’haver-la adquirit tot i que, assegura, el valor real és de zero euros davant la fallida de l’empresa.

Els orígens i la crisi del Vita

El projecte d’un centre d’emprenedoria publicoprivat a Ca n’Ametller va néixer de manera oficial al desembre del 2013 amb la signatura del conveni, de durada indefinida, entre les tres entitats que hi participaven recollint la participació, amb 30.000 euros inicials i 6.000 anuals de com a mínim un centre universitari, una empresa i un family office, que es va concretar ja al 2014 amb un acord amb Escoles Gimbernat, GFT IT Consulting i el Banc Sabadell. L’IGEPESI es feia càrrec del contracte amb el propietari de l’edifici i Inbens omplia de contingut l’espai amb la metodologia Hèlix3C.

Inbens havia de fer front a despeses de gestió i organització girant una factura mensual a la fundació que en cap cas podia superar els ingressos percebuts per l’allotjament i acompanyament de projectes i altres activitats del centre. No s’hi recollia cap clàusula de rescissió sinó que s’apuntava directament als jutjats i tribunals per resoldre el possible incompliment. El Vita, però, no va acabar de prendre el vol tenint els primers problemes de viabilitat a l’estiu del 2016.

Va ser llavors quan els allotjats al centre d’emprenedoria van rebre un correu electrònic anunciant una privatització total en mans de la fundació Startup Campus Foundation. Mai es va arribar a produir aquest supòsit perquè, segons Barbany, no es va formalitzar cap acord. Durant els mesos posteriors el Vita seguia amb la seva activitat mentre Inbens començava a acumular impagaments. Al gener del 2017 el municipi va començar a fer front a totes les despeses però no ha estat fins passat l’estiu, quan l’empresa va entrar en concurs de creditors, que l’Ajuntament va intervenir negociant la rescissió del contracte, formalitzada definitivament el passat mes de febrer.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article