Cal Temerari i LabCoop marquen les bases d’una xarxa de centres d’impuls de l’economia social a Catalunya

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Sincrocoop, l’espai de promoció de l’economia social i solidària de Cal Temerari, i el LabCoop, cooperativa de segon grau per al foment del cooperativisme vinculada al grup Ecos, han signat un conveni que marca les bases d’una nova xarxa de centres d’impuls d’aquest tipus d’economia arreu del país. En el conveni s’estipula que els projectes allotjats a Sant Cugat podran fer ús de les instal·lacions de Barcelona i viceversa sense cap intercanvi econòmic a través d’una borsa d’hores o banc del temps. Així mateix, s’impulsa un espai de trobada i reflexió periòdic així com formació compartida que permetin identificar les necessitats individuals i comunes.

Aquest punt és clau per als impulsors. Julià Mestieri, representant del Sincrocoop, explica que Cal Temerari s’ha ajustat a la realitat canviant de la ciutat. Si fa uns anys el primer concurs d’emprenedoria social impulsat per l’Ajuntament representava l’aparició de noves iniciatives, l’aturada per replantejar-lo i elaborar el Pla Director ha suposat un fre que ha fet evidents les diferències en la concepció de l’economia social entre l’entitat i el consistori: “L’economia social i solidària ha de representar un projecte transformador socialment”, defensa Mestieri davant un Pla municipal que contempla dins de l’economia social des de la responsabilitat social corporativa a les cooperatives.

Ara, amb menys demanda d’espais de cotreball i l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental fent tasques d’assessorament des del mateix Cal Temerari, la tasca de l’entitat ha de centrar esforços en la formació i altres incentius que van més enllà de l’allotjament, que encara mantenen tot i que amb preus redefinits. “L’Ateneu Cooperatiu fa que sigui convenient passar algunes de les accions que fèiem al Sincrocoop a un segon terme”, explica el també membre de Cal Temerari Narcís Sánchez, qui també defensa que, sempre garantint la independència dels projectes socials, “és bo fer ús de les eines de l’administració mentre seguim al costat dels projectes”.

Cal Temerari ha fet un esforç per crear xarxa des de la perspectiva de l’economia social, amb la col·laboració amb l’Ateneu Cooperatiu però també sent membre de la Xarxa local d’Economia Social i Solidària (XES). També participen a la Coopmunitat, un projecte cooperatiu que buscar enfortir les cooperatives membres d’arreu de Catalunya permetent mancomunar les despeses. A més, tot i que de manera autònoma, Cal Temerari també acull el Grup d’Estalvi de Sant Cugat, col·lectiu que gestiona petites quantitats d’estalvi que permeten finançar projectes locals de transformació social. Ja han aconseguit un projecte, que donaran a conèixer en breus, a qui atorgar finançament.

La creació de xarxa és, de fet, la naturalesa del model econòmic. “La territorialització de la XES amb xarxes locals ens va molt bé a totes”, exemplifica Guernica Facundo, representant del LabCoop. També defensa l’adaptació a l’entorn i la tasca d’acompanyament i allotjament per fer créixer projectes, com fan al grup Ecos (al carrer Casp de Barcelona). Per això, consideren clau poder replicar i ajustar el seu model d’èxit a altres realitats territorials perquè, diu, això farà que l’economia social es pugui consolidar. El LabCoop ja va acompanyar Cal Temerari en l’arrencada del Sincrocoop i l’acord entre ambdues entitats fixa una base més de col·laboració.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article