Sant Cugat, a les víctimes del masclisme: “Us creiem. Teniu el nostre suport. No esteu soles”

per Joan Cabasés Vega

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

“No ens pensem arronsar davant d’un estament polititzat, masclista i misogin. No és no. Repetim-ho: no és no!”. Així de contundent s’ha mostrat l’alcaldessa, Mercè Conesa, a la concentració de rebuig que ha tingut lloc dijous al vespre a les portes de l’Ajuntament, poques hores després que l’Audiència de Navarra dictés sentència en el cas dels cinc membres de la Manada: segons els jutges, no hi ha agressió sexual ni delicte contra la intimitat, tal i com demanaven les acusacions. Els processats, acusats de violar en grup una noia de 18 anys durant els Sanfermines del 2016, són condemnats a 9 anys de presó per “abusos sexuals”.

La víctima, durant la seva declaració el passat desembre, va assegurar que les relacions no eren consentides, que va passar “por” i que estava “totalment en xoc: em vaig sotmetre perquè s’acabés ràpid”. Segons la sentència d’avui, però, en cap moment va haver-hi violència física. “Avui, també des de Sant Cugat”, seguia Conesa, “volem fer arribar un missatge” a totes les víctimes “d’agressions sexuals i de la brutalitat masclista: Us creiem. Teniu tot el nostre suport. No esteu soles”. A la plaça de la Vila, plena de gom a gom, s’hi respirava dol i consternació.

Maria Gordillo, en nom del “Comitè de Vaga Feminista, del col·lectiu Hora Bruixa i de tot el feminisme organitzat”, ha estat la segona i darrera dona en parlar pel micròfon. “Els carrers són l’única sortida”, ha assegurat, “ja que ni l’Estat ni la justícia donen resposta [a les agressions masclistes], sinó que ens tornen a fer víctimes en exercir la mateixa violència que ja patim pel fet de ser dones”. A més, ha denunciat que “aquesta sentència marca un precedent en què es banalitzen les violacions” i ha advertit que “les dones estem alçades, a peu de carrer i en peu de guerra: banalitzar les violacions no els sortirà gratuït”.

"L’Estat feixista ha encobert uns agressors pertinents a la Guardia Civil"

Per la Nura, membre d’Hora Bruixa i una de les centenars de persones assistents a la concentració, la clau per entendre la sentència és “la no separació de poders entre l’estat i la justícia”, ja que segons diu, en aquest cas “l’Estat feixista ha encobert uns agressors pertinents a la Guardia Civil”. L’oportunitat que representava aquest cas per la lluita feminista a nivell judicial, afegeix, s’ha perdut: “Els fets estaven molt documentats i podia ser un precedent en què no s’encobrissin agressors, però ha estat tot el contrari”. Per l’Anna, també d’Hora Bruixa, la sentència és “una punyalada directa a l’estómac”. Al seu entendre la condemna no és prou contundent, mentre que “una violació no té volta enrere”.

Un grupet de dones que ha assistit a la concentració tenen una conversa mentre veuen les seves criatures jugar al parc del costat: “És una vergonya”, protesta la Maria, “aquesta sentència és una ofensa i una violació dels nostres propis drets. Com deia la companya que ha llegit el manifest, hem d’estar aquí perquè la lluita feminista cal fer-la cada dia”. Per ella, “més enllà del cas concret”, el problema ve “del sistema i d’aquests jutges ultradretans” que apliquen el principi d’arbitrarietat “en casos d’aquesta magnitud”. “Tenim sentiment d’indefensió”, diu la Maria, “però sobretot, molta indignació”.

“Potser no és la justícia establerta”, segueix la Marion, una altra de les dones implicades en la conversa, “però potser és l’hora de passar a l’acció directa i de no deixar-nos violar d’aquesta manera”, diu mentre unes quantes nenes petites s’empaiten al seu voltant. “A més, possiblement aquests homes estiguin violant les seves dones a diari i per ells no signifiqui res. Perquè també existeixen les violacions a dins de casa”, afegeix. “Sí, hi ha indefensió”, conclou.

La concentració, minuts més tard que s’hagin produït els dos únics discursos de l’acte, no s’ha mogut de lloc. De sobte, la gent es posa a cridar: “És violació! És violació!”... La Marion, mentrestant, segueix amb la seva reflexió: “Però també hi ha ràbia”, opina. “I la ràbia t’apodera”, explica, “perquè si no ens protegeixen ells, ho farem nosaltres”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article