Promusa preveu ingressar més d’un milió d’euros anuals per l’àrea verda i taronja a partir del 2020

per Jordi Pascual

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

La projecció pressupostària recollida pel Pla d’Acció 2030 de Promusa contempla que els ingressos que l’empresa pública percebrà per l’àrea verda i taronja d’aparcament al 2018 arribaran als 650.000 euros, mantenint una tendència a l’alça per superar el milió al 2020 (1.008.723,36 euros). Es preveu un augment gradual dels ingressos de tal manera que al 2030, el darrer any de la projecció, l’empresa percebria 1,12 milions per aquest concepte. A aquestes xifres cal sumar-los també la gestió de la zona blava, municipalitzada al 2015, i que l’any passat va significar 858.000 euros d’ingrés, sent aquest 2018 el primer en què es preveu superar el milió (1.112.171,56 euros).

Pel que fa a l’àrea verda, el càlcul contempla que l’abonament dels residents (40 euros a l’any) serà el menor dels ingressos, amb poc més de 63.000 euros anuals mentre l’aparcament dels no residents (2,2 euros un màxim de dues hores) i de residents d’altres zones (0,70 euros un màxim de dues hores) seran els principals finançadors de l’àrea verda amb prop de 627.000 i 200.000 euros respectivament aquest 2018. La xifra s’arrodoneix amb el pagament per l’anul·lació de denúncies, que significarà en aquest primer any d’aplicació, sempre segons la previsió del Pla d’Acció de Promusa, prop de 8.900 euros.

L’àrea taronja, per la seva banda, costa 1,10 euros diaris. S’hi preveu completar tots els dies laborables les 340 places dels aparcaments en superfície nous que s’han de fer al polígon Can Sant Joan. Tant l’aplicació de l’àrea taronja com de l’àrea verda han portat un gran debat ciutadà. La primera va posar en peu de guerra els sindicats i treballadors perquè, consideraven, es carregava un cost extra al treballador sense alternatives reals al transport privat. La segona, que tot just va entrar en funcionament la setmana passada, està forçant reunions de comerciants i veïns amb el govern, organització via xarxes i peticions de rebaixes per a treballadors que venen de fora de la ciutat. Es tracta, segons va dir la regidora de Comerç, Mayte Pérez, d’una mesura que ha vingut per quedar-se però amb possibilitat d’adaptar-se en funció de l’anàlisi de la primera aplicació.

Promusa, a més de les àrees verda, taronja i blava d’aparcament, també s’encarrega de la gestió –externalitzada en la majoria dels casos– dels aparcaments soterrats de la ciutat. En aquest 2018 s’hi preveuen 323.000 euros d’ingrés. Sumant tots els ingressos provinents dels quatre tipus d’aparcaments i restant les despeses de personal, amortitzacions i altres, Promusa tindrà un benefici de la seva pota d’aparcaments d’un milió d’euros al 2018, arribant al 2020 als 1,3 i al 2031 als 1,5 milions. La xifra, però, no coincideix amb el pressupost vigent de l’empresa, que contempla 700.000 euros més d’ingrés pels aparcaments i àrees verda, taronja i blava.

Tot i el ball de xifres, queda demostrat que la incorporació de la gestió dels aparcaments a Promusa revitalitza l’empresa a nivell econòmic, guanyant una font d’ingressos gairebé tant gran com la de venda de sòl, que enguany s’ha pressupostat com la més rellevant amb 2,7 milions tot i que incloent el conveni amb l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl (IMPSOL), pel qual l’òrgan metropolità podria esdevenir propietari de diversos terrenys a La Floresta per acabar construint ell i no l’empresa municipal noves promocions d’habitatge de protecció oficial.

Aquest any, tot i que no figura al pressupost aprovat a l’octubre del 2017, Promusa rebrà per primer cop diners provinents directament de l’Ajuntament, ja que el Pla d’Acció preveu que el consistori faci transferències a l’empresa per fer front a les noves promocions d’habitatge públic de lloguer. D’aquesta manera, els 3,9 milions provinents del pressupost municipal seran aquest 2018 la principal font d’ingressos. Es preveu que l’aportació segueixi amb dos milions anuals fins el 2023. El 72% de les despeses de l’empresa van a parar a l’habitatge i el 28% restant a la mobilitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article