Sorea i el Síndic de Greuges signen un conveni a un any de la finalització de la concessió

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

L’empresa encarregada de l’abastament d’aigua a la ciutat, Sorea, ha signat un conveni amb el Síndic de Greuges local a les darreries de la concessió, que es va atorgar al 1974 i acabarà l’any vinent. Segons Ramon Albareda, director de Concessions de Catalunya Centre de l’empresa, l’acord no té cap relació amb la finalització del contracte sinó que es deu a un augment de les reclamacions en el marc de la crisi econòmica i a un increment de les famílies amb situació de vulnerabilitat.

El defensor del client de Sorea, Segio Sanchís, amb qui tindrà relació el Síndic segons s’estipula al conveni de col·laboració, sosté que la companyia ja ha signat convenis similars en altres municipis en què la concessió no està a punt de finalitzar. Avança, a més, qie pretenen expandir-ho a la quarantena de municipis que tenen síndic local, sent Badalona el proper.

Ramon Palacio, Síndic de Sant Cugat, també desvincula l’acord, almenys per la seva part, del final del contracte i la possible municipalització del servei. Celebra que hi hagi empreses que per voluntat i interessos propis estiguin disposades a col·laborar amb la institució. Per això, defensa que, més enllà del debat polític, allò que importa del conveni són els compromisos concrets. “Prefereixo empreses amb voluntat de cooperació”, afegeix.

Els acords

El conveni contempla que el defensor del client haurà de donar resposta a les peticions del Síndic en un període màxim de 10 dies –48 hores si es tracta de queixes derivades d’averies– i que haurà d’aportar més informació sempre que Palacio la sol·liciti. Queden excloses de les reclamacions les controvèrsies derivades de decisions i afers depenents de l’administració o l’autoritat judicial, les que sol·licitin indemnitzacions per danys i lucre cessant i les relacionades amb fraus en el servei d’abastament.

Les parts, però, posen especial èmfasi en la vulnerabilitat social. Fins ara serveis socials podia sol·licitar a Sorea no tallar el subministrament en els casos de famílies en risc d’exclusió residencial i pobresa energètica. L’empresa, després de les comprovacions pertinents i seguint la legislació vigent, havia de mantenir el subministrament en els casos que es provava la vulnerabilitat. Ara el Síndic també tindrà la capacitat de demanar la suspensió del tall fins que es corrobori el cas entre serveis socials i Sorea quan la persona afectada hagi demanat la seva empara.

Tot i això, els representants de l’empresa així com el Síndic coincideixen a dir que les queixes rebudes són molt poques. Inma Bermúdez, responsable de clients de Sorea a l’àmbit de Catalunya Centre, diu que als Vallesos, Baix Llobregat i Maresme es reben entre 6.000 i 8.000 queixes anuals sobre una borsa de prop de 400.000 clients.

Debat sobre la municipalització

El contracte amb Sorea acaba durant el 2019 després de 45 anys de concessió i l’Ajuntament estudia la possible municipalització de l’abastament d’aigua després d’haver aprovat al 2015 una moció en què es demanava un estudi de l’impacte. Ja s’ha licitat l’auditoria que es fa just abans d’acabar el contracte i hi ha una comissió per seguir la possible municipalització. De moment no s’ha anunciat si s’opta per tornar a treure a concurs públic el servei o si l’Ajuntament o alguna empresa pública ja creada o nova l’absorbirà.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article