Debat sobre els clubs de cànnabis a l'Audiència Pública del Ple que aprova el grup de treball per regular-los
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Àngel Benito de la FEDCAC a l'Audiència Pública. Foto: Jordi Pascual
Ja abans de començar l'Audiència Pública prèvia al Ple del 21 de setembre se sabia que els clubs de cànnabis serien de nou protagonistes de les consultes dels ciutadans a l'equip de govern. Fora de la sala de plens es concentraven diversos membres i consumidors de cànnabis per donar suport al Club Cànnem Mil·lenari. Entre ells l'Àngel Benito, de la Federació d'Associacions Cannàbiques Autoregulades de Catalunya (FEDCAC) i membre de l'associació que gestiona el club, que acabà erigint-se com a representant dels defensors del Cànnem Mil·lenari.
Abans, però, era el torn d'una veïna identificada com a senyora Pérez. En primer lloc va llegir un manifest on assegurava, entre d'altres coses, viure amb por al seu barri. En segon, va aprofitar la seva intervenció per repassar l'evolució del conflicte i agrair que l'Ajuntament emetés el passat 17 de setembre un decret que obligava a tancar el club. Si bé, encara no s'ha fet efectiu perquè mentre hi hagi membres a dins no poden clausurar el local. És per això que el Cànnem Mil·lenari es troba d'assemblea permanent des de fa dies.
En aquest sentit el regidor de Medi Ambient i Comissionat per a la Participació Ciutadana, Joan Puigdomènech, va anunciar que s'ha demanat un requeriment al jutjat per poder accedir al local i clausurar-lo. Aquest fet és el resultat de diferents actes policials on s'indica que els membres del club continuaven fumant a dintre quan el decret que permetia mantenir-lo obert en prohibia el consum.
L'anunci va molestar més encara Benito que no va dubtar de qualificar “d'actitud violenta i coacció” la presència constant de la policia a les portes del Cànnem Mil·lenari. Va defensar la bona ubicació del club segons la regulació de les associacions aprovada aquest mateix 2015 al Parlament i va demanar dues coses a l'equip de govern: diàleg i l'enviament de tècnics perquè comproven l'estat de les instal·lacions ja que algunes de les queixes dels veïns se centren en les olors.
La senyora Pérez a l'Audiència Pública. Foto: Jordi Pascual
A partir d'aquí, la resta del debat va ser el que ja es coneixia. Pérez va exposar diferents problemes extensibles a tot el veïnat. Hi destacava, més enllà dels fums, el mal aparcament dels vehicles socis i l'efecte sobre els seus fills -i dels veïns-. Malgrat això, no demanen el tancament sinó el trasllat. Mentre, Benito defensava l'actuació del club i l'advocada de l'associació, Amina Omar, explicava que la llicència continua vigent i que els socis poden continuar fumant.
Si bé, el posicionament de l'equip de govern respecte a aquest tema va quedar clar amb una frase de l'alcaldessa, Mercè Conesa: “Qui està incomplint un decret d'alcaldia sou vosaltres, no nosaltres”. Puigdomènech solament va haver d'afegir que l'al·legació d'un decret no significa la seva inoperància i, per tant, no es pot fumar al local. També va explicar que la policia compleix la legalitat.
Gairebé quatre hores després l'actuació policial en aquest cas tornava a sortir al Ple. A mode de pregunta el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian, demanava explicacions per l'ús que es fa de la policia local i demanava l'actuació d'altres cossos policials si el que passa a Cànnem Mil·lenari és il·legal. Puigdomènech, de nou, va explicar que el club incompleix un decret de tancament i, per tant, l'actuació de la policia és correcta. Recordava, també, la petició al jutjat per poder accedir-hi.
El grup de treball
En el marc del Ple municipal que va seguir aquesta Audiència Pública es va aprovar constituir un grup de treball per la regulació de la concessió de llicències a clubs de cànnabis a Sant Cugat. Inicialment aquesta proposta naixia de Ciutadans però va acabar esdevenint una moció institucional i, per tant, amb el suport de tots els grups municipals. En aquest sentit el grup inicialment proposant va voler deixar clar que “no es tracta de banalitzar el cànnabis” sinó de reunir-se amb els diferents actors implicats per tal de poder crear un marc que determini les accions de l'Ajuntament respecte a aquests clubs.
De fet, ja ho van explicar en roda de premsa dies abans del Ple. Aquest grup de treball ha de servir per determinar la ubicació dels clubs, les condicions de l'exercici i la tasca divulgativa sobre el cànnabis. Per això hi participaran diferents actors com les associacions de veïns i de consumidors, personal tècnic, cossos de seguretat, representants municipals, ONGs i experts. Consideren que la nova regulació no perjudicarà els clubs que actuïn correctament perquè “valorarà quins clubs donen problemes i quins no”.
Altres punts de l'Audiència Pública
Malgrat aquest gran debat sobre els clubs de cànnabis, l'Audiència Pública va acollir dos altres temes. En primer lloc, Jaume Espina, de MES, va preguntar a Damià Calvet, tinent d'Alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, sobre l'estat del Pla Especial Urbanístic sobre Masies. Calvet va explicar actualment es treballa conjuntament amb l'Àrea Metropolitana per adaptar-se al Pla Especial de Collserola.
En segon lloc, un veí identificat com senyor Castro va voler felicitar el mateix Calvet per les actuacions a El Pinar. Si bé, va demanar que s'acabi d'enderrocar la tanca i uns darrers arranjaments. El tinent d'Alcalde va respondre que hi treballa en el cas i va demanar detalls per poder fer una actuació més eficaç.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari