Cugat.cat perdrà 50.000 euros anuals per la nova fórmula de cobrament de l’IVA a mitjans públics

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cugat.cat

L’entitat pública empresarial local (EPEL) Cugat.cat, encarregada de dinamitzar la ràdio i mitjà multimèdia públics de Sant Cugat, tindrà un prejudici de 50.000 euros anuals després que el Ministeri hagi notificat a les televisions públiques, centres de recerca, transport públics i institucions culturals i programadors un canvi en el funcionament de la gestió de l’impost. Mitjançant l’Agència Estatal d’Administració i seguint la interpretació de la Llei de l’IVA feta pel Tribunal Econòmic Administratiu Central, el govern espanyol determina que l’aportació municipal en forma de subvenció no queda lliure de l’impost, que s’haurà de passar a pagar en base a una fórmula, l’anomenada prorrata, que relaciona els ingressos generats per l’empresa i l’aportació pública.

La nova normativa es porta aplicant des de principis d’any tot i que es va aprovar al novembre passat. Al primer trimestre del 2018, el mitjà públic ha hagut de pagar 5.000 euros d’IVA mentre amb l’anterior fórmula li n’haguessin retornat 10.000, segons explica la seva directora, Mònica Lablanca. Extrapolant aquest primer balanç, l’empresa calcula que enguany tindrà el prejudici de 50.000 euros que els posa en alerta ja que, en ser una empresa pública, no pot tenir dèficit.

Per fer-hi front, explica Lablanca, hauran de reduir despeses i renunciar a algunes inversions previstes i, alhora, reforçar la tasca publicitària i altres fórmules que permetin al mitjà públic generar més ingressos propis i, fins i tot a més llarg termini, reduir l’aportació municipal que actualment se situa en un milió d’euros (1.052.572,82€), seguint la previsió del Contracte Programa. Els ingressos propis previstos per al 2018, segons el pressupost de l’EPEL, ascendeixen a 277.522,45 euros, un 72,3% dels quals responen a la venda de serveis audiovisuals produïts per la mateixa empresa.

“Tenim l’obligació de no fer dèficit i això ens obliga a ser molt més eficients”, enraona la directora, “no preveiem demanar més diners a l’Ajuntament perquè treballem sota el prisma d’un Contracte Programa que determina què hem de fer i quant se’ns atorga”. La direcció, diu, treballa amb la voluntat de fer els ajustos necessaris sense afectar a la programació ni al personal. A diferència dels mitjans de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que porta anys en conflicte per l’IVA, la mesura no té caràcter retroactiu per al mitjà públic santcugatenc.

El Ple en contra del canvi

A la sessió del març, el Ple municipal va aprovar amb les úniques abstencions de Ciutadans i PP una moció en què es demana al Ministeri d’Hisenda establir una taula de diàleg amb les institucions afectades per abordar el nou cobrament de l’IVA i eliminar-ne el caràcter retroactiu en tots els casos. D’altra banda, es va demanar que el ministre Cristóbal Montoro centrés esforços per lluitar en contra del frau fiscal “en lloc d’intentar aconseguir recursos de sectors amb una clara vocació cultural i social”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article