Punts del govern al Ple de maig: plaça de l'1 d'octubre, ordenança de sorolls i Pla d'Igualtat

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple de maig ha portat molts punts de govern, entre els quals destaquen canvis en el nomenclàtor i, especialment, el de la plaça del Rei que passarà a anomenar-se plaça de l'1 d'octubre. També hi ha hagut dues modificacions urbanístiques i l'aprovació del nou Pla d'Igualtat, entre d'altres. Pots consultar el debat de les mocions i la contracrònica de la sessió plenària.

Canvis de noms als carrers; la plaça del Rei passa a ser de l'1 d'octubre

Tots els grups polítics, excepte Ciutadans que s'ha abstingut, han votat a favor de la majoria de canvis proposats per la comissió de nomenclàtor, concretament aquests:

- Placeta de Joana Raspall: entre el passeig de Sant Magí i l’escola Joan Maragall

- Plaça de Mas Fortuny: a la plaça que els veïns utilitzen com a lloc de trobada

- Pas d’Isabel de Villena: carrer de vianants des de l’av. del Carril fins al carrer Vallseca

- C/ del Cap de Creus: el tram del carrer Golf de Biscaia que comença a la pl. de les Ones

- Plaça de l’Anyada i plaça de la Recerca a les places de l’av. de la Clota a banda i banda de l’AP-7

- Plaça de la Cooperativa: placeta on és el Celler Modernista

- Plaça del Pont Gros: nou espai entre els carrers Francesc Moragas, Dos de maig i rambla de Can Mora

- Jardins de Caterina Albert: jardins sobre el carrer Víctor Català

- Parc de la Guineu: espai verd sobre el túnel de Can Bellet

- Optimitzar el nom de la Plaça de la Creu d’en Blau per ser Plaça del Coll de la Creu d’en Blau

Si bé, el canvi de nom de la plaça del Rei per passar a anomenar-se de l'1 d'octubre ha estat molt més debatut i només ha tingut el suport de PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, CUP-PC i el regidor no adscrit, que havia vinculat el seu vot a una consulta presencial i via xarxes socials amb 115 persones. Aquest assumpte ha portat un ampli debat sobre la manca d'acord, com s'havia portat el punt al Ple i la significació política del nom proposat.

Aprovat inicialment el nou Regalment del Servei Municipal de Clavegueram

El Ple de maig ha aprovat el Reglament del Servei Municipal de Clavegueram, un document que l'Ajuntament estava obligat a fer per llei i que recull les pràctiques que ja es portaven realitzant amb el sistema de clavegueram de la ciutat. Es tracta d'una aprovació inicial que obre un període d'exposició pública en què es poden presentar al·legacions.

Aprovada definitivament l'ordenança de sorolls, vibracions i olors

Després del període d'exposició pública arribat amb l'aprovació inicial, PDECAT-Demòcrates i Ciutadans han votat a favor de la nova ordenança de sorolls i vibracions que, per primer cop, inclou referències a les olors. Respecte al document inicial, hi ha hagut diversos canvits provocats per les 27 al·legacions rebudes, 15 de les quals han estat acceptades. Les dues més importants són la posada en marxa encara sense data concreta d'una línia de subvencions a entitats perquè facin front al limitador acústic que exigeix per llei l'Ajuntament en els actes al carrer i la possibilitat de concentrar les 12 activitats extraordinàries previstes durant l'any quan el bon temps permeti celebrar-les. Hi ha hagut debat sobre la burocratització de la vida social a través d'ordenances.

Modificació urbanística a Can Trabal

PDECAT-Demòcrates, CUP-PC i PSC han votat a favor de l'aprovació inicial de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) a l'àmbit de Can Trabal, una operació que pretén aprofitar la transcripció necessària per millorar la qualitat del document per acumular sostre, suprimir una reseva viària i modificar els espais lliures. Cap grup s'hi ha posicionat en contra a l'espera d'iniciar-se l'exposició pública en què podran presentar al·legacions.

Nou tràmit perquè l'HP pugui ampliar

PDECAT-Demòcrates, ERC-MES, PSC i el regidor no adscrit han votat a favor de l'aprovació de la proposta de verificació del text refós de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) al sector de Can Graells, un tràmit que complementa les actuacions urbanístiques fetes prèviament amb l'àmbit amb la voluntat d'ajustar urbanísticament l'entorn davant la petició d'HP d'ampliar les seves instal·lacions al polígon de Can Sant Joan. L'operació estava aprovada prèviament però havia de fer-se aquest tràmit a petició de la comissió d'urbanisme de Barcelona per ser aprovat definitivament.

Modificació urbanística per millorar edificis públics i fer un nou carril bici

PDECAT-Demòcrates, ICV-EUiA, PSC i PP han votat a favor de l'onzena modificació del pressupost del que va d'exercici, una operació que incorpora 300.000 euros per fer millores a edificis municipals, tot i que no s'ha acabat de definir el llistat, i una partida de més de 200.000 euros que servirà, conjuntament amb una subvenció de 200.000 euros de l'Àrea Metropolitana, per fer un carril bici a la carretera de Rubí i Rius i Taulet des de l'AP-7 fins a l'avinguda Lluís Companys.

Nou Pla d'Igualtat de Gènere, 2018-2021

PDECAT-Demòcrates, PSC i el regidor no adscrit han votat a favor del nou Pla d'Igualtat 2018-2021 que contempla cinc grans eixos: igualtat i no violència, perspectiva de gènere, compromís polític, llenguatge no sexista i segregació de dades per gènere. Ha estat una proposta criticada per ICV-EUiA, que considera que el nou Pla és poc ambiciós i, alhora, critica que de l'anterior només es va complir un 40%. Hi ha hagut un ampli debat sobre l'acompliment no no d'aquest nou pla i diversos grups han criticat que no es té una mirada de gènere prou transversal en les polítiques aplicades per part del govern.

Sant Cugat se suma a l'aliança Educació360. Educació a temps complet

El Ple de maig ha aprovat l'adhesió de l'Ajuntament a l'aliança Educació360. Educació a temps complet, un projecte impulsat per la Fundació Jaume Bofill, la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica i la Diputació de Barcelona i que busca la complicitat dels ajuntaments per trobar una mirada global sobre l'ensenyament, que superi els centres educatius. Només Núria Gibert, de la CUP-PC, ha posat en dubte l'aliança en no tenir el Departament d'Ensenyament entre els seus impulsors i, en canvi, sí empreses que es poden lucrar amb l'operació.

Treballadors temporals i càrrecs directius passen a ser funcionaris laborals

El Ple de maig ha aprovat la proposta perquè els treballadors amb contractes d'obra i servei d'apostes consolidades a l'Ajuntament així com els càrrecs directius passin a tenir la categoria de funcionaris laborals. Els primers passen a tenir més estabilitat i garantir la continuïtat dels diferents programes. És un acord que s'ha pres de la mà dels sindicats. El segon acord ha vingut marcat per una sentència desfavorable arran d'un recurs de la Delegació del Govern. Diversos grups de l'oposició han lamentat no haver-se assabentat de la situació fins que van rebre la sentència.

Canvi en els representants del Consell Consultiu i Assessor de Cugat.cat

Ja aprovat a través d'un decret d'alcaldia el Ple de maig ha servit per donar compte del canvi d'algunes representacions en el Consell Consultiu i Assessor de Cugat.cat. D'aquesta manera, Pau Sánchez passa a ser el representant de la CUP-PC en substitució d'Alba Johé, Bernat Gisbert de l'EMD en substitució de Susana Herrada, Aida Fernández de l'Associació Sant Cugat Comerç en substitució de Josué Sospedra i Manel González del Consell d'Esports en substitució de Maurici Benito.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article