Mocions del Ple de maig: Promusa, drets humans, procés i pisos turístics

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El Ple de maig ha estat carregat de propostes dels grups polítics, entre elles la col·laboració de Promusa amb el Col·legi d'Arquitectes i Aparelladors i l'adhesió a la resolució del Parlament de suport i per la protecció als defensors dels drets humans a Colòmbia, esdevingudes institucionals. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Promusa col·laborarà amb el Col·legi d'Arquitectes i Aparelladors

En forma de moció institucional proposada inicialment pel PSC, el Ple de maig ha donat suport a iniciar els tràmits necessaris per tancar un conveni amb el Col·legi d'Arquitectes i Aparelladors que serveixi per poder fer inspeccions tècniques d'edificis a aquelles comunitats de veïns que no puguin fer front al cost a través d'una línia de subvencions recollida al pressupost municipal.

L'Ajuntament instarà al govern de la Generalitat a prendre mesures per reconèixer els centres espcials de treball

En forma de moció institucional proposada inicialment pel PSC el Ple de maig ha aprovat instar al govern de la Generalitat la realització d'un seguit de mesures que serveixin per donar suport als centres especials de treball: mantenir les bases del 2010 en la convocatòria de les unitats de suport a l'activitat professional, reclamar al govern espanyol que doti l'adminitració catalana dels recursos necessaris per a l'oportunitat d'ocupació, eliminar els màxims establerts des del 2011, donar compliment a la resolució del Parlament que regular les subvencions a aquests centres, publicar la nova convocatòria, habilitar l'accés a les línies de crèdit de l'Institut Català de Finances, fer arribar als grups parlamentaris un informe dels fons de la Conferència Sectorial de Treball i Assumptes Socials, mantenir els espais de cocertació, incrementar les insercions al mercat de treball ordinari de persones amb discapacitat, l'aplicació de la resolució sobre la reserva de llocs de treball per a persones amb discapacitat, treballar a la Taula de Treball Protegit un pla específic per fomentar la inserció a l'empresa ordinària i a l'ocupació i potenciar els centres especials de treball de l'economia social i solidària.

Sant Cugat s'adhereix a la resolució del Parlament de suport i per la protecció als defensors de drets humans a Colòmbia

A proposta inicial d'Aministia Internacional i de la Taula per Colòmbia, l'Ajuntament ha donat suport en forma de moció institucional als defensors dels drets humans a Colòmbia. L'acord preveu adherir-se a la declaració del Parlament que preveu fer les gestions necessària perquè les Missions d'Observació i de Verificació de l'ONU estiguin ben dotades i instar al govern colombià a prendre mesures per garantir la seguretat d'aquestes persones. "La pau no es pot construir amb la impunitat dels abusos i les violacions dels drets humans", reivindica la moció.

Es demana la revisió del Codi Penal per a casos de violència de gènere

Tots els grups polítics, excepte el PP en dos punts en què s'ha abstingutm han votat a favor de la moció d'ERC-MES, PDECAT-Demòcrates, ICV-EUiA i PSC per solidaritzar-se amb les víctimes de violència de gènere, animar a les feministes a seguir mostrant rebuig a la sentència de la manada, instar al Congrés i al Senat a revisar el Codi Penal per introduir la mirada de gènere, instar al Consell General del Poder Judicial a crear una línia de formació obligatòria continuada de la judicatura per garantir els drets de les dones, portar a terme un protocol muniipal per a la prevenció i l'abordatge de situacions d'assejament sexual en espais d'oci (ja aprovat però mai aplicat) i formar en perspectiva de gènere i violència de gènere als professionals de l'Ajuntament.

L'Ajuntament se suma al manifest de la Plataforma pel dret universal a la salut

Tots els grups polítics excepte el PP, que ha votat en contra, i Ciutadans, que s'ha abstingut en un dels acords, han donat suport a la moció d'ICV-EUiA, PDECAT-Demòcrates i ERC-MES per sumar-se al manifest de la Plataforma pel dret universal a la salut, mostrar rebuig al govern espanyol per haver presentat un recurs d'inconstitucionalitat a la llei catalana que regula la universalització de l'atenció sanitària amb càrrecs al Servei Català de Salut i a instar al Departament a continuar garantint l'atenció sanitària pública al conjunt de la ciutadania. Els ecosocialistes, que són els proposants, consideren que aquest afer no es pot considerar un atac de l'Estat a Catalunya ja que, diuen, la involució dels drets s'està produïnt a tota Espanya. El PP, però, ha dit que avui dia tenim un sistema sanitari referent.

Es transforma la moció per la neutralitat institucional

Només Ciutadans s'ha mostrat diposat a donar suport a la moció del PP per crear una ordenança municipal que marqui les bases de la neutralitat dels traballadors públics i de l'espai i edificis municipals. Si bé, una contraproposta de PDECAT-Demòcrates ha estat aprovada amb el suport de tots els grups a excepció del PP, Ciutdans i PSC i l'abstenció del regidor no adscrit. En les esmenes s'indicava que ja es tenia en compte la neutralitat i que no es pot topar amb la llibertat d'expressió dels treballadors. Això ha suposat un ampli debat sobre quins són els límits de la llibertat d'expressió i què és exactament la neutralitat institucional.

Rebuig als atacs d'Israel sobre Gaza

Amb vots separats per acords i amb esmenes de pel mig, el Ple de maig ha aprovat la moció d'ICV-EUiA per rebutjar els darrers atacs d'Israel a la Franja de Gaza. Alhora es demana al govern d'Israel a cessar qualsevol tipus de violència contra manifestants palestins, establir a nivell municipal un conveni de col·laboració amb la UNRWA per contribuir a l'ajuda i desenvolupament dels drets humans dels palestins i demanar a l'empresa HP informació i esclariments sobre els sistemes tecnològics que subministren  a l'estat israelià. Aquest darrer punt, però, ha decaigut en haver-se aprovat les esmenes presentades per PDECAT-Demòcrates.

Debat sobre l'ocupació d'edificis

Ciutadans ha presentat una moció que planteja donar suport a les modificacions legislatives iniciades per protegir els propietaris, posar en marxa les mesures necessària per garantir la seguretat i convivència on hi hagi persones ocupant, continuar amb l'elaboració d'un cens d'habitatges ocupats a Sant Cugat i reforçar la presència policial preventiu en les zones més afectades. Si bé, s'ha aprovat amb esmenes de PDECAT-Demòcrates, que han rebut el suport dels proposants i  del PSC i el PP, en què es feia referència a la llei impulsada al Congrés. Hi ha hagut un ampli debat perquè alguns grups consideren que part de les mesures proposades ja s'havien aprovat prèviament i, a més, no es diferencia les ocupacions per necessitat o per a funcions socials de la resta.

Es demana ampliar l'horari nocturs dels ferrocarrils per Festa Major

Tots els grups polítics, excepte Ciutadans que s'ha abstingut, han votat a favor de la proposta d'ERC-MES per demanar a l'operador dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya l'ampliació de l'horari nocturn del servei durant la Festa Major de Sant Cugat i les de Rubí i Terrassa així com valorar la consolidació de l'ampliació proposada.

Alterada la moció del PP de convemna als "actes vandàlics" d'Arran

Només Ciutadans hagués donat suport a la proposta del PP per "condemnar els actes vandàlics perpetuats per l'organització Arran". La moció també proposava donar suport als comerços i empreses que han estat afectades per les accions reivindicatives del col·lectiu. Finalment s'ha aprovat amb unes esmenes de PDECAT-Demòcrates que ampliaven el focus a qualsevol tipus de vandalisme, tenint el suport de tots els grups polítics excepte la CUP-PC, que ha votat en contra. S'ha debatut sobre el significat de vandalisme i la diferència amb accions polítiques que poden no agradar als afectats.

Es regularan els pisos turístics

Tots els grups polítics, excepte Ciutadans que s'ha abstingut, han votat a favor de la proposta de la CUP-PC per crear una regulació dels habitatges d'ús turístic a Sant Cugat en què s'hauria de preveure, al seu parer, una limitació de l'atorgament de llicències mentre existeixi la crisi habitacional, limitar la ubicació dins de l'edifici, als grans tenidors exigir un percentatge de les seves propietats per al lloguer social i regular les mesures de detecció, inspecció i control. També es proposa cercar i sancionar els possibles habitatges turístics il·legals, estudiar el mecanisme per fer una moratòria en l'atorgament de llicències i encetar treballs conjunts entre municipis per elaborar una estratègia metropolitana. S'ha aprovat incorporant una esmena de PDECAT-Demòcrates per informar a les comunitats de propietaris que amb una modificació dels estatus poden prohibir l'activitat a la seva comunitat.

El PP retira la moció de suport a les víctimes del terrorisme

El PP ha retirat la moció per donar suport a les víctimes del terrorisme d'ETA. La proposta també reconeixia la tasca feta pels jutges, fiscals i cossos de seguretat en contra de la banda, insta als cossos policials i als tribunals a seguir investigant els casos no resolts i es posiciona en contra de la ciolència constatant "el fracàs dels que han pretès amb la violència, sembrant el terror, trencar la nostra convivència". Davant unes esmenes de PDECAT-Demòcrates en què també es demanava la revisió de la política penitenciària, els populars han decidit deixar sobre la taula la moció.

L'Ajuntament dóna suport als CDR

PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES i el regidor no adscrit han donat suport a la moció de la CUP-PC perquè l'Ajuntament es posicioni a favor de les accions polítiques dels CDR per ser "legítimes". D'aquesta manera, el consistori dóna suport a aquests col·lectius i "les seves accions de desobediència i resistència civil activa i no violenta, arran de la ràtzia repressiva de l'Estat espanyol". La proposta també rebutja l'operatiu policial i judicial contra els CDR, lamenta la criminalització de la protesta social, la repressió i la violència institucional i manifesta el compromís de l'Ajuntament en defensa dels drets polítics de la ciutadania. S'ha debatut sobre si les accions dels CDR es poden considerar violència i si és el moment de reconèixer-los quan tot just fa pocs mesos que existeixen.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article