Ensenyament crea 420 places de Formació Professional a centres privats de Sant Cugat

per Xavier Boix

L' Agutzil

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

L'Agutzil fa saber que...

El passat 12 de maig, el Departament d'Ensenyament va autoritzar, mitjançant una resolució dels seus serveis territorials al Vallès Occidental, 420 places de nous estudis de Formació Professional a centres privats i concertats de Sant Cugat.

Seguint l'ordenació legislativa - Llei orgànica 2/2006 - s'han creat nous títols de tècnic i de tècnic superior del sistema de la formació professional inicial, entre els qual n'hi ha de nova creació i d'altres que substitueixen d'anteriors. Aquestes titulacions es podran cursar a partir del proper curs 2015-2016 a Sant Cugat en 3 centres privats i/o concertats en els que es creen aquestes places: al Pinar de Nuestra Señora, 2 unitats de 60 places per cursar Anatomia patològica i citodiagnòstic, 1 unitat de 30 places d'Assistència a la direcció i 1 unitat de 30 places de Documentació i administració sanitària. Al Pureza de María es creen 2 unitats amb capacitat per 60 llocs escolars per Assistència a la direcció i al Sant Cugat Escola Superior de Negocis (ESN), 2 unitats de 60 llocs cadascuna per cursar Màrqueting i Publicitat.

La Formació Professional a Sant Cugat

Sant Cugat, tal i com han expressat en diverses ocasions des de les AMPAs i els partits, fins i tot des del govern local, no compta amb una oferta adequada d'estudis en aquest àmbit. La Formació Professional, que en el seu moment havia estat considerada com la germaneta pobra de l'educació, avui és una de les grans oportunitats per enllaçar l'educació amb el món laboral. I en aquest sentit es fa evident que no s'han fet els deures pel que fa a la planificació. Només un institut públic, a banda dels ensenyaments especials del CAR i l'Escola d'Art i Disseny, ofereix cicles de Formació Professional. La construcció del futur institut, que s'ha de fer a Volpelleres i que ha d'ampliar aquesta oferta, acaba de ser confirmada amb la signatura del conveni entre Generalitat i Ajuntament la setmana abans de les eleccions municipals.

Respecte a d'altres municipis, Sant Cugat està en una situació francament deficitària. Només hem de veure les dades que facilita el departament d'ensenyament per la preinscripció. A la nostra ciutat només podem trobar 7 grups de grau mig i 6 de superior a l'Institut Leonardo da Vinci, únic centre públic i laic, amb estudis com Gestió Administrativa, Activitats Comercials, Instal·lacions de telecomunicacions, atenció a persones en situació de dependència, educació infantil, administració i finances i Sistemes de telecomunicacions i informàtics. A l'Institut del CAR s'hi pot cursar la FP de grau mitjà en conducció d'activitats fisicoesportives en el medi natural i en grau superior la d'animació d'activitats físiques i esportives i hi ha 3 i 4 grups respectivament. També cal afegir el que es pot cursar a l'Escola d'Art i disseny de Sant Cugat tant pel que fa a grau mitjà - Assistència al producte gràfic imprès - i superior - Gràfica impresa, Il·lustració, Gràfica Interactiva i Animació - amb 1 de 60 i 4 de 120 places respectivament. A més, hi podem incloure la resta de centres privats de la ciutat - concertats o no, depèn també dels tipus d'ensenyament -, com els que hem citat abans: el Pinar de Nuestra Señora, Pureza de María, Europa, Gimbernat Formació i Viaró. En total són 30 grups, entre públics i concertats, els que s'ofereixen a Sant Cugat.

Imatge extreta de tutoria.blog.cat.Comparem-ho amb altres localitats similars pel que fa a població i centrant-nos només en centres als que tothom hi pot accedir, és a dir, centres públics o concertats. A Rubí hi trobem 7 grups a l'Escola d'Art i Disseny. 8 grups a grau mig i 4 a grau superior a l'Institut J.V. Foix, on es poden cursar, a banda de les habituals, instal·lacions elèctriques i automàtiques i electromecànica de vehicles automòbils, automatització i robòtica industrial. 6 grups de grau mitjà a l'Institut de la Serreta i 8 de grau superior, amb ensenyaments de perruqueria i cosmètica capil·lar o integració social. 4 grups a cicle mitjà de l'Institut l'Estatut i 2 grups a cicle superior en sistemes microinformàtics i xarxes i administració de sistemes informàtics en xarxa i 4 grups de grau mitjà al Regina Carmeli, centre concertat. En total 43 grups, un 50% més.

Una altra localitat de dimensions similars seria Sant Boi de Llobregat on podem trobar 18 grups de grau mitjà i 15 de grau superior al Institut Camps Blancs amb ensenyaments diversos i 7 grups de grau mig i 10 de grau superior al Institut Marianao. En total 50 grups.

Tenint en compte que la ciutat de Sant Cugat compta amb un percentatge de gent en edat escolar força superior a les ciutats a les que hem fet referència i que en els propers anys encara creixerà més el número d'estudiants que tindran necessitats educatives en aquest àmbit cal que l'administració local i nacional es posi les piles perquè en aquests moments el que s'està donant és l'anomenat efecte caníbal, o sigui, que mentre no hi ha places públiques les noves places van a les escoles privades. Quan se'n creïn de noves de públiques serà difícil duplicar l'oferta de determinats ensenyaments amb el que comporta de costos i condicionants educatius per l'alumnat i les famílies.

Institut Leonardo da Vinci, imatge extreta de tutoria.blog.cat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article