Sant Cugat es volca amb l’ajuda als projectes de cooperació indirecta

per Luana Valls

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Gràfic de l'Ajuntament sobre cooperació indirecta al 2015. Foto cedida.

Cada any l’Ajuntament de Sant Cugat atorga subvencions a un conjunt de projectes de cooperació indirecta. El Fons Català de Cooperació al Desenvolupament treballa conjuntament amb l’Ajuntament per determinar quins són els que es mereixen rebre els diners, a partir d’una sèrie de factors com ara l’adequació a les directrius del municipi o la seva qualitat i viabilitat. També hi ha altres elements com la seva temàtica que fan que un projecte tingui preferència.

Prioritats de cooperació

Els projectes que estan destinats al desenvolupament econòmic sostenible, al capital humà i al capital social sempre es tenen més en compte a l’hora d’aconseguir les subvencions.

Els programes de desenvolupament econòmic sostenible són aquells destinats a millorar les capacitats productives de les comunitats receptores, sigui amb microcrèdits, amb la creació de cooperatives, millores agràries o ajuts en l’adaptació pel canvi climàtic –Enginyeria sense Fronteres és un dels projectes que actua al Perú.

Els de capital humà estan destinats a reforçar i afavorir que les persones guanyin autonomia i capacitats per fer front als seus reptes. En aquest sentit es tracta de projectes enfocats a l’educació, la salut, els drets humans o la superació de la discriminació, ja sigui per motius d’ètnia, sexe, etc. –EDUCO a Nicaragua o la Fundació Iván Mañero a Guinea Bissau, entre d’altres.

Per últim, els projectes de capital social estan orientats a promoure les relacions internes de les comunitats, a afavorir la implicació de les persones en els aspectes socials o a estimular models de governança més pluralistes i equitatius, tot destinat a millorar els processos democràtics i participatius – Asamblea de Cooperación por la Paz al Marroc.

Gràcies a aquestes anàlisis s’aconsegueix una millora de les propostes que es presenten i amb els anys s’ha notat aquest salt qualitatiu.

Suport indirecte

La tinenta d’alcalde de Benestar i Ciutadania, Susanna Pellicer, i l’Albert Pujol, tècnic del Fons van presentar els projectes que aquest 2015 han aconseguit les subvencions. Igual que l’any passat s’ha donat un 0’7% del pressupost municipal i han estat 15 els projectes afortunats, la majoria dels quals tenen continuïtat de l’any anterior. El suport indirecte d’aquest any ha estat de 225.120’45€, tot i que, el total sol·licitat era de 332.083’50€. Alguns dels projectes són bianuals i per tant, el total que rebran es repartirà en dues tandes.

Localització geogràfica

Les àrees en què s’actua són la zona del Magrib, Amèrica Llatina, països en procés de reconstrucció postconflicte i països originaris de fluxos migratoris arribats a Sant Cugat.

La repartició va quedar de la següent manera, a Llatinoamèrica hi ha un total de cinc projectes, a Hondures –a la regió de Tegucigalpa–, Equador –a la província d’Imbabura–, Bolívia –a Sucre–, Perú –a Cajamarca– i Nicaragua –a Jinotega.

Àfrica compta també amb cinc projectes, a Madagascar –a la província d’Antananarivo–, Marroc –província de Berkane–, Guinea Bissau –a Biombo–, Moçambic –província de Cabo Delgado– i Malawi –a Lilongwe.

A les àrees d’Àsia i Orient Mitjà hi ha tres projectes, dos dels quals es troben a l’Índia –a Anantapur– i l’altre a Palestina –al Districte de Ramallah.

Pel que fa a Catalunya també hi ha tres projectes que van aconseguir subvencions, els tres de Sant Cugat.

El Sant Cugat més solidari

Algunes de les entitats subvencionades treballen a Sant Cugat, com és el cas del Centre d’Estudis per la Pau J.M. Delàs i Petits Músics del Món.

Petits Músics del Món té dos focus d’actuació, l’un a Malawi amb el projecte Musics Cross Roads i l’altre a Catalunya –on s’actua a Sant Cugat, Rubí i Cerdanyola– amb el nom Aprenem a cooperar. La primera proposta es basa a potenciar l’ensenyament musical, ja que, la música és una peça clau d’aquesta cultura. L’analfabetisme i l’absentisme escolar són dos dels problemes més greus amb els que es troben a les escoles, per això, es volen crear tallers i cors infantils per mirar d’evitar aquestes situacions. La proposta també pretén incloure el professorat amb formació musical, que millori la seva tasca educativa i estimular-los en la creació de cors d’adults. Alhora vol donar suport i formació als joves músics de Malawi per oferir-los una via d’accés al món professional.

Musics Cross Roads Malawi és un projecte bianual, per tant, rebrà un total de 26.132,41€ repartits en dos pagaments, el primer aquest any de 12.144,64€ i el segon, l’any que ve de 13.987,77€. Kim Barba, responsable de comunicació de l’entitat, explica que la major part del pressupost es destina als sous dels professors que tenen allà i que són inamovibles. L’import total del projecte és de 133.700€ i gràcies a les subvencions es poden fer moltes coses però com que no se subvenciona al cent per cent, els diners restants s’han de treure de les contribucions dels socis i de les activitats que es fan durant l’any a Sant Cugat. “Les activitats a Malawi no es poden aturar”, comenta Barba i per això, els possibles reajustaments que poden patir els projectes es veuen reflectits en el nombre de nens que vénen aquí d’intercanvi.

Aprenem a cooperar és un projecte d’un total de 31.697€ dels quals es van sol·licitar 13 mil, finalment però l’Ajuntament va atorgar-ne 10.781,96€. L’entitat pretén fer un seguit d’accions destinades a públics diferents, com ara: concert d’un cor infantil de Malawi, celebració del Mercat Solidari, acollida per part de famílies de nens del cor, xerrades i tallers amb alumnes de música i dansa, tot pensat per sensibilitzar a la gent sobre la realitat d’aquest país.

Per altra banda, el Centre Delàs d’Estudis per la Pau centra els seus esforços en la difusió i la conscienciació sobre desarmament, comerç d’armes, conflictes armats i cultura de pau. El projecte presentat aquest any té un import total de 30.510€, dels quals van rebre de l’Ajuntament 7.720,27€, una mica més de la meitat del que s’havia sol·licitat. El que es vol aconseguir és generar un debat social al voltant del desarmament i la implicació de la ciutadania de Sant Cugat en el treball en xarxa pel desarmament mundial, així com fer una crida per a la prohibició de les armes nuclears.

Amb motiu del 70è aniversari de la bomba atòmica d’Hiroshima i Nagasaki, el Centre Delàs ha preparat un seguit d’actes commemoratius amb la col·laboració de l’International Peace Bureau i Gensuikyo, una entitat japonesa que portarà a dos supervivents. Els Hibakusha –paraula amb la qual es coneix a aquests supervivents en japonès– faran un seguit de xerrades per tal de conscienciar la població sobre el perill que continuen representant les bombes atòmiques avui dia. El dia 5 d’octubre a les 19 h tindrà lloc el primer acte de sensibilització, Quin món després d’Hiroshima?, a la Casa de Cultura de Sant Cugat amb la presència de Pere Ortega, president del Centre Delàs i Susanna Pellicer, tinent d’alcalde de Benestar i Ciutadania de l’Ajuntament per fer la presentació i dels dos supervivents, Masashi Ieshima i Kuniko Kimura.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article