Conesa deixa l’alcaldia anunciant que no hi haurà querella contra Convergència

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

El canvi es donava ja per fet dimarts al migdia després de tres setmanes de l’aparició de l’assumpte als mitjans de comunicació. La fins ara alcaldessa, Mercè Conesa, deixarà els seus càrrecs al capdavant de l’Ajuntament i de la Diputació per presidir el port de Barcelona a partir del mes vinent. L’anunci posa en marxa un nou Ple extraordinari, que se celebrarà dijous, en què haurà de renunciar a l’alcaldia per poder assumir la nova funció. Conesa, que és regidora des del 1999, va accedir a l’alcaldia l’any 2010, quan el llavors alcalde, Lluís Recoder, va ser nomenat conseller de Territori i Sostenibilitat.

Conesa, però, no renuncia automàticament a l’acta de regidora i restarà com a càrrec electe fins que esdevingui definitivament presidenta del port a principis del mes vinent. S’estalviaran així també la pèrdua momentània de força per part del govern. Amb la renúncia directa de la fins ara alcaldessa, el govern quedaria amb nou regidors, mentre l’oposició en sumaria 14 ja que Cortés encara no té l’acta. D’aquests, vuit són la suma de la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA, grups que han mostrat una bona entesa durant el que va de mandat. Amb el manteniment de l’acta, la relació és de 10 a 14 fins que Cortés esdevingui regidor.

La fins ara tinenta d’alcalde de Cultura i Promoció de la Ciutat i Presidència, Carmela Fortuny, prendrà la vara de batllessa tot i que encara no vol anunciar quins canvis de cartipàs suposarà la marxa de Conesa i l’assumpció de l’alcaldia. Segons les llistes de CiU al 2015, Sílvia Solanellas, fins ara presidenta de la Fundació Sant Cugat Actiu, serà la nova regidora que prendrà l’acta que deixarà Conesa lliure. També remeten a una nova roda de premsa per anunciar què suposarà a nivell de gestió i a la fundació la possible entrada de Solanellas. A la Diputació, Marc Castells, alcalde d’Igualada, prendrà la presidència. Aquest nom apareix vinculat a l’escorcoll a Sant Cugat pel presumpte desviament de fons de la Diputació.

Conesa desestima querellar-se contra Convergència

El darrer mandat de Conesa ha estat marcat, entre d’altres afers, pel presumpte finançament irregular de Convergència –provat en la construcció del PAV3 a la sentència del cas Palau–, un assumpte que ha portat un ampli debat polític amb acusacions a la fins ara alcaldessa de ser responsable per acció o omissió d’aquestes mossegades. Segons ha pogut saber elCugatenc, abans de l’estiu es donarà a conèixer la sentència del cas 3%, que inclou referències a Sant Cugat per l’obra d’habitatge protegit per part de Promusa a la plaça dels Rabassaires i la construcció de la pista d’atletisme de la Guinardera, quan ja Conesa ostentava la regidoria de Territori.

Aquests afers van forçar la creació d’una comissió informativa especial a mode de comissió d’investigació al 2015 amb la participació de tots els grups polítics. Les conclusions d’aquest document van ser entregades a les autoritats competents perquè el jutge del Vendrell, encarregat del cas, pogués revisar-les i incorporar-les, si s’esqueia, en la investigació, com finalment va passar. Conesa nega que la seva decisió tingui res a veure amb la proximitat de la sentència.

Així mateix, en la seva darrera roda de premsa com a alcaldessa, preguntada per aquest diari, ha assegurat que l’Ajuntament finalment no querellarà contra Convergència, tal com va anunciar en un esmorzar informatiu al gener. Segons diu, en tant que no hi ha cap membre l’Ajuntament implicat, el consistori no pot demanar responsabilitats penals: “No ho duré a terme perquè no hi ha cap causa concreta que digui que l’Ajuntament és afectat”.

El segon canvi en el govern en una setmana

Aquest és el segon canvi que viu el govern de la ciutat en només una setmana després que la setmana passada el president de la Generalitat, Quim Torra, nomenés Damià Calvet, fins divendres passat tinent d’alcalde d’Urbanisme i Economia, conseller de Territori i Sostenibilitat, àrea de la qual depèn la gestió dels ports i aeroports catalans. La marxa de Calvet va forçar un Ple extraordinari en què es van redistribuir les seves dues carteres, retornant Economia a qui l’havia portada fins al juliol del 2016, Carles Burgarolas, i atorgant Urbanisme al fins el moment regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech.

A diferència del de la setmana passada, el nou canvi no implica cap alteració en la correlació de forces del Ple ja que Solanellas, independent a les llistes de CiU, sí entraria a formar part del govern de Fortuny. En canvi, Xavier Cortés, que pren l’acta de regidor de Calvet, passarà a estar a l’oposició com a regidor d’Units per Avançar després de la desfeta de la federació nacionalista i la desaparició del partit amb el qual es va presentar a les darreres municipals, Unió. Tots dos encara han de prendre l’acta per ser regidors.

Futurs fitxatges per la Generalitat

Durant les properes setmanes, a més, s’hi preveuen dos possibles canvis. D’una banda, diverses fonts properes a l’Ajuntament expliquen que Vanesa Hernández, cap de premsa i comunicació, marxarà a l’equip del santcugatenc Jordi Puigneró, nou conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública; una informació que ni l’afectada ni cap membre del govern confirmen ni desmenteixen. D’altra, l’actual tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert i regidora de Comunicació, Joana Barbany, també podria sumar-se a l’equip de Puigneró, tal com informen altres fonts properes al consistori. La regidora tampoc ha confirmat ni desmentit aquest afer ni si tindrà efectes sobre el cartipàs.

Agraïments i defensa de la tasca de govern

L’alcaldessa sortint defensa la tasca realitzada durant els darrers mandats en base a tres eixos: economia, societat i medi ambient, i des del 2015, diu, cultura creativa. Ha agraït personalment la implicació de tots els seus regidors i ha defensat que estan totalment preparats per assumir el govern de la ciutat sense ella. Conesa també ha agraït a Pere Soler, portaveu socialista amb qui havia mantingut un pacte de govern durant l’any passat, i Álvaro Benejam, portaveu del PP, per la seva assistència a la roda de premsa de comiat. Ha fet extensible l’agraïment als equips tècnics i a la premsa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article