“Aquest judici és un atac a totes les dones que van mobilitzar-se el 8M”; les set encausades del Comitè de Vaga Feminista s'acullen al dret d

per Joan Cabasés Vega

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

“Han vist que la lluita del 8 de març va tenir repercussió i han decidit portar-la a judici. Això és una resposta al gran èxit de la jornada feminista: el sistema es va veure desbordat”. Marta Padrós, acompanyada per unes 150 persones al davant dels Jutjats de Rubí, parla convençuda davant dels micròfons. És una de les 7 activistes encausades que ahir dimecres van ser citades a declarar: van assistir-hi, però no van parlar.

El passat 8 de març al matí, dia de vaga feminista, una vintena de dones va ocupar les vies dels Ferrocarrils Catalans de la Generalitat a l'estació de Sant Cugat. Eren el Comitè de Vaga Feminista, col·lectiu organitzador de la jornada a nivell local, i aquella era la primera de les accions del dia. Van ser-hi fins que Mossos les van fer fora després d'identificar algunes manifestants. Més tard, FGC s'ha personat com a acusació particular i ja demana compensacions per responsabilitat civil.

“El passat 8M, vam ser moltes dones i molt diverses les que vam sortir al carrer”, Marta Vidal, membre del Comitè, entona el manifest a l'exterior dels Jutjats: “Vam aconseguir repercussió i un debat públic sobre les desigualtats i les vulneracions dels nostres drets. I ara, volen silenciar-nos. Per això s'obren diferents processos penals a Burgos, a Xixón i a Sant Cugat. Es qüestionen les accions del passat 8M, però volem reivindicar-les i defensar els seus objectius polítics”. El carrer s'atura a escoltar el manifest.

“A la feina se'ns precaritza, al carrer se'ns assetja i se'ns viola i a la llar se'ns responsabilitza de les cures. Per tots aquests motius, vam sumar-nos a la vaga general feminista, internacional i intergeneracional”, segueix Vidal. Pel Comitè, però, el tall de les vies no era només un fet estratègic: “FGC és una empresa on es produeixen assetjaments diaris contra dones”, denuncia Padrós, “i aquesta era una forma de reivindicar que els mitjans de transport no estan desenvolupant polítiques de gènere per protegir-nos, tal i com per exemple ja fan alguns mitjans de comunicació”.

Les encausades del Comitè han decidit treballar el cas amb Dones Juristes, un col·lectiu d'advocades feministes: “No volem només una defensa legal, sinó també fer una reivindicació política com la que defensàvem el dia de la vaga”, diu Padrós. Laia Serra i Montse Salvador són les professionals que porten el cas. “Elles creuen que el procés pot ser llarg”, diu Padrós sobre les advocades, “ja que FGC es persona com a acusació particular i demana una responsabilitat civil alta”. Ara per ara, FGC demana 26.000 euros en concepte de pèrdues generades aquell 8M.

Les encausades consideren que “la justícia també té un component d'opressió de gènere”. “Ens cau tota aquesta pressió per haver fet una acció que, precisament, denunciava les pressions que rebem les dones”, diuen. Talls de vies com el d'aquell dia, segons argumenten, “se n'havien fet en altres jornades de vaga i FGC havia posat transports alternatius perquè els talls no afectessin”. En aquest cas, però, creuen que no es van oferir serveis alternatius perquè el tall se les girés en contra.

“Això és un judici polític”, respon una membre del Comitè a un periodista poc després que es desconvoqui la concentració: “Un judici polític contra totes les dones que van lluitar el 8 de març”, explica. “I que el sistema judicial no ens infantilitzi”, demana, “estem fent una reivindicació, no una rebequeria”,

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article