“Si el Mas guanya el 27-S, l’endemà serà ‘más de lo mismo’”

per Miquel Margalef

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Els candidats vistos des de darrera i el públic assistent a l’acte // Fotos: Miquel Margalef

Queia el sol a Sant Cugat i el vent no deixava de bufar en el primer capvespre de la tardor. Al Celler Modernista ja estava tot apunt per rebre els ponents de Catalunya Sí que es Pot. La coalició que uneix ICV, EUiA, EQUO i Podemos, celebrava ahir, 23 de setembre, a les set de la tarda el seu acte central a la ciutat. Davant de l’escenari col·locat a l’interior de l’antic celler, 100 cadires, que gairebé es van omplir totes, esperaven els assistents a l’acte presentat per Josep Maria Balcells, número 81 a la llista de Catalunya Sí que es Pot.

Mentre la gent anava ocupant les primers files de cadires, les converses de presentació entre ponents i assistents i les salutacions entre compatriotes es desfeien mentre arribava el vespre. En una d’aquestes converses algú deixa anar “ja que no hem votaràs a mi, al menys vota la CUP però no votis a Junts pel Sí”. Aquesta frase, que pot semblar estar fora de lloc en un míting de Catalunya Sí que es Pot, sintetitza molt bé la idea que ha anat rodejant tota l’estona l’acte. Segons la coalició d’esquerres ara mateix la independència és un projecte que no arregla les retallades, la precarització  ni la pèrdua de drets socials ni laborals que pateixen els catalans. D’aquesta manera el míting va girar al voltant de l’obsessió d’alguns en vers la independència.

Marina Subirats, número 84 a la llista de la coalició i primera en agafar la paraula després d’estar presentada per Josep Maria Balcells, va voler posar èmfasi en dos aspectes que són la base del programa electoral del partit: les polítiques per a les dones i l’educació. Tant pel primer com pel segon bloc la valoració general de Subirats es basava en la falta de drets que s’han anat perdent amb els governs de Rajoy i de Mas. “Les denúncies de dones maltractades ha disminuït, però no perquè la violència ho hagi fet sinó perquè els passos i l’acompanyament per denunciar són molt minsos”, va puntualitzar Marina Subirats.  

El segon bloc, l’educació, Subirats va destacar que és la base fonamental perquè les noves generacions creixin amb igualtats per a tothom. Per tant les retallades i la precarització en l’educació sentencien les generacions que vindran. En aquest mateix sentit, va voler insistir que amb la victòria de Mas l’endemà del 27-S tot seguirà igual i serà “más de lo mismo” i per aquesta raó demana el vot per Catalunya Sí que es Pot. Abans d’acabar la seva intervenció va voler recordar que la proposta de Catalunya Sí que es Pot  vol començar a capgirar les retallades als drets socials perquè els “diners hi són, però només allà on els hi interessa a aquells que mouen els interessos mundials”.

Seguint el fil de Marina Subirats, Albano Dante, cinquè a les llistes i cofundador de la revista gratuïta Cafè amb Llet, va voler esplaiar-se en un bloc en concret; en el seu cas parlant sobre la sanitat. El periodista ha investigat molt sobre la privatització de la sanitat catalana i confirma que el sistema sanitari actual permet i afavoreix la corrupció. “El sistema sanitari no canviarà d’un dia per l’altre però podem anar avançant poc a poc. Si guanyem podem paralitzar la privatització del CatSalut de Leida. Podem no vendre les dades a empreses privades i podem parar de tancar quiròfans perquè així les empreses privades deixin de beneficiar-se a costa de la sanitat pública”, sentenciava Dante.

Llegint un poema en referència a Aylan Kurdi, el nen de 10 anys que va morir al mar de Turquia quan fugia de la desgràcia, va deixar el celler impactat i congelat. Dionisio Giménez, número 29 a la llista, va voler començar el seu discurs fent referència a les desgràcies que estan vivint els refugiats Sirians. Mentre el candidat recitava el seu poema, la tristesa i la tensió es palpava en el fred silenci que envoltava el Celler Modernista. Més tard va tenir temps per dedicar un altre poema a la força de les dones que guien el canvi social (Ada Colau, Manuela Carmena i Mònica Oltra). Mas i la seva compareixença davant del Parlament el 4 de setembre de l’any passat, va ocupar el següent poema de Giménez. Finalment, i abans d’acabar la seva intervenció va voler agrair totes aquelles persones que han participat al llarg de la campanya.

Tornant al format de blocs temàtica, Montserrat Pratdesaba, més coneguda com a Big Mama i número 15 a la llista de Catalunya Sí que es Pot, va parlar sobre la cultura i els mitjans de comunicació. Pel que fa al primer bloc, va destacar que la cultura modela a la gent i que sense una potenciació de la cultura la societat està perduda. La necessitat extrema d’uns mitjans de comunicació completament lliures que puguin informar una societat avançada, passa per davant de la independència. “Ara mateix semblen uns ases que van perseguint una pastanaga", ironitzava Big Mama en referencia a una futura Catalunya independent. “Res de taula rassa, volem una cultura ben lliure i alliberada”, va sentenciar la número 15.

Abans de tancar l’acte central de campanya a Sant Cugat, Big Mama va interpretar l’anomenada Cançó dels candidats i candidates, creada per ella mateixa a través de les frases del candidats de Catalunya Sí que es Pot. Amb les ultimes tornades de la cançó, la gent es va aixecar de les cadires i va acompanyar els comesos de Biga Mama.

Tot i que aquest ha estat l’acte central de campanya a la ciutat, la festa final de campanya serà a la Floresta el proper 25 de setembre a les set de la tarda a la Sala UREF. Roser Casamitjana, portaveu d’ICV-EUiA, Ruth Moreta candidata número 16 a la llista de Catalunya Sí que es Pot i un altre cop, Dionisio Giménez seran els ponents d’aquest acte.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article