Pedrolo i Capmany, antirrepressió i feminisme, a les Lectures a la Fresca
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Fotos: Jordi Pascual
Els Amics de Pedra i Sang arriben a la catorzena edició de les Lectures a la Fresca, el cicle de teatre llegit que es fa cada estiu a la ciutat, marcats pel centenari del naixement de Manuel de Pedrolo i de Maria Aurèlia Capmany i, alhora, pel context polític en contra de la repressió i en favor de la igualtat de gènere. A només un any d’una celebració especial per la quinzena edició, explica Dolors Vilarasau, presidenta de l’entitat, no hi havia lloc a dubte en la selecció dels autors tenint en compte l’efemèride ni tampoc debat sobre el sentit polític d’ambdós personatges, un amb la capacitat de retratar les classes populars i la segona, amb condició de dona, com a reivindicació feminista.
Les lectures a l’aire lliure començaran el 5 de juliol a les 10 de la nit a la plaça d’en Coll, una ubicació que respon a la petició dels veïns del barri d’apropar la cultura al Monestir-Sant Francesc. Homes i no, dirigida per la mateixa Vilarasau, obrirà el cicle amb una història de presó “amb una lectura terriblement actual”, segons la directora. És per això que, tot i que el cicle és gratuït, en aquesta primera funció s’hi farà una taquilla inversa, la recaptació de la qual anirà a parar a l’Associació Catalana pels Drets Civils, la que agrupa els familiars dels presos i exiliats catalans, a qui dedicaran la representació. En la darrera obra de l’any passat, que va arribar en el marc de l’operatiu policial contra el referèndum, els actors s’hi van sumar a les protestes amb una cassolada.
El cicle continuarà el 12 de juliol amb la representació de Ca,barret! a la fresca, una adaptació a mode de cabaret de diversos textos teatrals de Maria Aurèlia Capmany sota la direcció d’Ignasi Roda, qui posa en valor l’amistat que el va unir amb l’escriptora. També a les 10 de la nit, aquesta lectura es farà a una de les places preferides dels Amics de Pedra i Sang, a la plaça de l’alcalde Magí Bartralot i barrejarà teatre i música així com l’estètica de cabaret amb uns quants dels assistents podent pujar sobre l’escenari amb tauletes mentre prendran un cava.
La darrera de les obres, de nou dirigida per Dolors Vilarasau, serà Mon, dimoni i carn, també de Capmany. És la representació en què més actors participaran i també tindrà una importància especial la vesant musical amb la participació del conjunt Tocats del Grall amb instruments tradicionals i del cantautor Pep Codó, que prepara cinc cançons per a la representació. Es farà el 19 de juliol a l’espai dels castanyers dels Jardins del Monestir. En el conjunt de les lectures participen més de 50 persones i desenes de col·laboradors, entre els que destaca la Institució de les Lletres Catalanes.
Com cada any, el vano esdevé un símbol de les lectures. Obra de Tatiana Blanqué, s’hi representen un arbres amb fulles que quan cauen són lletres. L’artista, diu, vol representar el creixement personal a través de la natura. “El vano té més groc del que habitualment utilitzo en les meves obres per la situació política que vivim”, reivindica. Els arbres, a més, representen el caliu de les places en què s’hi representaran les tres lectures.
“Sant Cugat necessita un centre d’arts escèniques”
La presentació de la catorzena edició de les Lectures a la Fresca també han tingut lloc per a la reivindicació. Vilarasau ha aprofitat l’avinentesa per lamentar les dificultats que es troben per accedir a espais per assajar i, alhora, evidenciar que els espais polivalents no sempre són vàlids perquè poden no tenir escenari ni les mides adequades. És per això que, agraint també la feina dels tècnics de cultura de l’Ajuntament, demana que la ciutat es doti d’un centre d’arts escèniques.
L’artista Lluís Ribas, que participa com a col·laborador en el cicle, ha aprofitat la roda de premsa de presentació per demanar més implicació de l’Ajuntament en la difusió del cicle ja que, creu, és únic i suficientment potent com per ser un referent. En la mateixa línia s’ha expressat Eduard Jener, membre d’Amics de Pedra i Sang, que diu que des de la sisena o setena edició les lectures han esdevingut un lecteatre a la fresca en donar molta importància a la representació més enllà del text de l’obra.
L’alcaldessa, Carmela Fortuny, que ha acompanyats els Amics de Pedra i Sang durant uns minuts al principi de la presentació, destaca el valor “democratitzador” de la cultura que tenen les lectures per posar obres de primer nivell a l’accés de qualsevol persona a les places del poble. Ha celebrat la iniciativa de portar una de les representacions al barri del Monestir-Sant Francesc i ha animat als impulsors a celebrar de manera especial la quinzena edició de l’estiu del 2019.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari