Els Comuns s’organitzen com a partit a Sant Cugat

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Comú de Sant Cugat ja és un partit i, a falta del vist i plau del consell nacional de la formació que haurà d’arribar durant la primera meitat de juliol, també té un equip motor. Així ho han decidit diversos dels 155 inscrits santcugatencs en una assemblea celebrada dijous al vespre a la Casa de Cultura. De moment, el Comú santcugatenc és una formació independent tot i que, explica Ramon Gutiérrez, portaveu d’ICV-EUiA i alhora membre del grup motor de la nova formació, no descarta confluir amb altres formacions com els propis ecosocialistes o Podem –membres del qual també formen part del nou partit– de cara a les municipals de l’any vinent, una decisió que no està presa i dependrà de totes dues bandes.

L’advocada Aina Balada, l’historiador Marcos Camaraza, la politòloga i editora de continguts Núria Foj, el dissenyador gràfic i regidor Ramon Gutiérrez, l’educadora i il·lustradora Inés Luna i el dissenyador i activista veïnal Andreu Sierro conformen el grup motor que ha rebut el suport de tots els assistents a l’assemblea constituent. Es destaquen com un equip jove, amb una mitjana de 36 anys, i que pretén treballar d’una manera oberta amb la resta de membres del Comú i aprendre “als barris i moviments socials”.

Els seus grans objectius són elaborar una proposta política per a la ciutat, tenint en compte les experiències prèvies de moviments i partits en què participen alguns dels integrants, així com pensar de cara a les eleccions municipals amb la conformació d’una candidatura, la redacció d’un programa electoral i la preparació de la campanya. L’equip motor aposta per fer aquestes feines de la mà dels inscrits creant, de moment, tres àrees: coordinació i organització, comunicació i feminismes.

“Volem donar continuïtat a la tasca realitzada en el procés participatiu Imagina Sant Cugat en Comú, impulsat per algunes persones inscrites a Catalunya en Comú, aquest procés conté elements d’anàlisi de la ciutat i instruments de participació que ens han de ser de molts utilitat per complir els objectius plantejats”, expliquen en la proposta refrendada en l’assemblea de dijous al vespre. Utilitzaran l’estiu per recollir interessos que permetin adaptar o crear noves comissions alhora que vetllaran per mantenir els grups de barri creats en el marc del procés participatius, amb especial atenció al Monestir-Sant Francesc, La Floresta, Les Planes, Valldoreix i Mira-sol.

En l’assemblea diversos inscrits han cridat a no deixar de banda la feina prèvia feta per formacions amb les quals és possible que el Comú acabi confluint sense perdre de vista que això que intenten crear és un “nou subjecte polític” que supera les estructures de partits. També a entendre l’Espai Comú com un lloc de referència en què ja avui dia s’hi fan activitats de referència per a l’entorn dels comuns i des d’on es poden conèixer iniciatives similars o apostes d’interès per a la formació d’altres indrets del país.

Un cop el consell nacional autoritzi el grup motor, el Comú santcugatenc podrà començar a treballar. Els inscrits veuen com una oportunitat l’evolució dels resultats electorals a la ciutat ja que, diuen, les esquerres han anat guanyant pes i fins i tot al desembre del 2015 En Comú Podem va aconseguir ser segona força de la ciutat. Per als membres de Catalunya en Comú a Sant Cugat, l’aposta electoral és necessària perquè la transformació ha d’anar més enllà de l’activisme.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article