Els animalistes aconsegueixen una comissió de seguiment del benestar animal a les obres de l’estanyol de la Guinardera

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres

Després de setmanes de peticions a l’Ajuntament, la Plataforma Animalista (PAS) ha aconseguit la constitució d’una comissió ad hoc per fer seguiment del benestar dels animals que hi ha a l’estanyol de la Guinardera davant les obres de millora paisatgística de l’espai. Mai abans s’havia creat una comissió mixta entre el consistori, l’empresa adjudicatària i les entitats animalistes i, per això, Joan Puigdomènech, tinent d’alcalde de Medi Ambient, ho entén com una prova que, en funció dels resultats, es podria repetir en altres actuacions com la naturalització de la riera de Can Cabassa o la neteja del pantà de Can Borrell.

Marta Guàrdia, vocal de la PAS, explica que l’acord ha trigat a arribar. Quan l’empresa va col·locar les tanques que marcaven el perímetre de l’actuació ja van advertir que els animals corrien risc fins i tot pel tipus de tanca ja que podia ferir els ànecs. Així mateix, veien amb preocupació que ni els peixos ni les tortugues tenien un destí clar. Des de llavors, han instat diverses vegades al govern per fer una actuació que permetés garantir el benestar dels animals amb, si cal, el trasllat d’alguns d’ells a centres d’acollida.

A finals de març es va fer l’inici simbòlic de les obres amb la visita dels tècnics i polítics. Llavors es va anunciar que durant els nou mesos que està previst que s’allargui l’actuació s’habilitaria una petita bassa per traslladar la fauna. Només les tortugues de Florida, en ser una espècie invasora i depredadora, serien traslladades al Centre de Recuperació d’Animals de Catalunya (CRAC) sense cap retorn. “Ens preocupava la proposta perquè els ànecs poden ser molt territorials i en un espai petit podrien tornar-se agressius”, enraona Guàrdia.

Puigdomènech explica que ara per ara els ànecs de coll verd han tingut cries i estan esperant unes setmanes perquè prenguin el vol i marxin a alguna altra zona humida. L’altre tipus d’ànecs es portaran a la protectora Gaia. Els peixos, segons el polític, seran traslladats a la bassa tot i que, reconeix, no sap quines espècies s’hi poden trobar mentre les tortugues es portaran al CRAC, on “algunes d’elles podrien ser sacrificades” si es consideren un risc invasor important. Guàrdia recorda, però, que en la reunió amb els equips tècnics de l’Ajuntament es va acordar portar també els peixos a centres especialitzats.

“Aquest és un tema que ens preocupa i ja es preveia des del principi del projecte”, enraona el tinent d’alcalde. Al projecte licitat, redactat per l’empresa Naturalea, l’única referència a la gestió de la fauna apareix als annexos i contempla la creació de la bassa. Eren les empreses que concursaven les que podien millorar la proposta amb els seus projectes. La Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Ambitec Servicios Ambientales i Jardineria El Cedre va guanyar el concurs amb una bona valoració per part de la mesa de contractació tant pel que fa a gestió ambiental i paisatgística com per l’organització de l’actuació. La mesa, encapçalada per la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Cristina Paraira, no va fer cap esment especial en la valoració a millores sobre la gestió de la fauna, com sí havia recollit en altres concursants.

La vocal de la PAS explica que ha estat gràcies a la insistència de l’entitat que s’han aconseguit millores. “Vam contactar amb diferents entitats per trobar alternatives de gestió ètica i buscar recolzament, vam parlar amb la nostra advocada especialitzada en dret animal de la situació i vam enviar una instància sol·licitant informació sobre la gestió del projecte”, rememora. Després de la insistència es va fer una reunió en què “es van arribar a acords de gestió ètica per a tots els animals”. “De moment, les obres quedaran aturades fins el dilluns 2 de juliol”, prossegueix, “ara haurem de veure com van les diferents fases i si es respecten els acords. Han estat un parell de setmanes tenses però sembla que la cosa s'ha desencallat”.

El següent repte de la PAS és que aquesta experiència no esdevingui una anècdota i que es pugui elaborar un protocol d’actuació per a totes les actuacions que impliquin gestió de fauna. Tem, sinó, que en obres properes es trobaran en una situació similar. Puigdomènech, però, rebutja de moment elaborar cap reglament o protocol específic i prefereix veure com funciona aquesta primera experiència per aplicar-la o no, o ajustar-la, de cara a properes actuacions.

La reforma paisatgística de l’estanyol de la Guinardera va ser una proposta de l’Associació de Veïns de Volpelleres als pressupostos participatius. En haver estat escollida li corresponia una dotació pressupostària de 270.000 euros. Al maig del 2017, però, es va aprovar una modificació pressupostària en què s’atorgava a les obres de l’estanyol un total de 485.892 euros. D’aquests, la primera fase té un cost de 344.000 euros (amb IVA).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article