Junts pel Sí desborda la plaça de Barcelona a l'acte central de campanya

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Escenografia abans de començar l'acte. Fotos: Jordi Pascual

 

És la recta final d'una campanya esgotadora pels candidats. La Carme Forcadell, el Josep Rull i la Marta Rovira visiten Sant Cugat després de recórrer mitja Catalunya. També assisteixen com a representants comarcals el Marc Sanglas i l'Àngels Ponsa. Són dos quarts de vuit del 24 de setembre i la plaça de Barcelona està plena de gom a gom, 800 assistents aproximadament. 1.800 dels 113.000 suports -candidats en el vocabulari de Junts pel Sí- són santcugatencs. Ponsa sap “que el Raül [Romeva, cap de llista] sigui santcugatenc ens dóna un pedigrí” per omplir la plaça.

 

L'acte central de campanya de Junts pel Sí té menys expectació mediàtica que el primer que la candidatura va organitzar a plaça de Barcelona però molta més assistència ciutadana. La crida dels candidats és per convèncer els indecisos però gairebé totes les persones que han acudit tenen ben clar el seu vot pel 27S. És per això que tots els candidats animen a convèncer els indecisos, 10 cadascun proposa Rovira.

 

 

Els arguments estrella són els economicosocials. Rull qualifica el moviment independentista com a “revolució dels somriures” i assegura que el problema és no poder gestionar els recursos. “Catalunya és el 10é país amb més capacitat de crear riquesa a Europa” apunta. Per ell el 27S és una bifurcació amb un camí que va a la resignació i un altre que va al futur. En sentit econòmic, Rovira també recorda que “les pensions les paguem els que treballem en aquest país” i, en qualsevol cas, l'Estat ha de pagar els anys cotitzats amb Catalunya com a autonomia. És la seva resposta a les cartes que ha enviat Societat Civil Catalana alertant de la baixada de les pensions si Catalunya esdevé un estat.

 

Rovira també explica que la reforma constitucional és impossible i que a Espanya ha hagut “governs de tots els colors”. Creu que esperar un acord és no poder desenvolupar el corredor mediterrani i no poder aturar els desnonaments. Malgrat això, no preguntaran què ha votat cadascú el 27S i, si obtenen majoria absoluta, s'iniciarà un procés constituent on participaran tots els catalans. El mateix argument empra Forcadell per desmentir la fractura social. L'expresidenta de l'ANC decideix reivindicar l'escola catalana i assegura que si el PP governés “posaria en perill la cohesió social”.

 

Sobre els nyaps de Rajoy i Margallo

 

L'acte central de campanya de Junts pel Sí també està marcat per les referències a altres candidatures i persones contràries a la independència. Els personatges estrella són Rajoy i Margallo després de les respectives entrevistes a Onda Cero i 8tv. Forcadell creu que el president del govern espanyol ha reconegut que Catalunya continuarà a la Unió Europea. Les peticions de Margallo a Junqueras per evitar la independència són, al seu parèixer, “la primera negociació de la secessió”. “Crec que demanaré la Creu de Sant Jordi per a Margallo” etziba.
 

Tots tres tenen paraules per referir-se a la manipulació d'un comunicat de la Unió Europea sobre la possible independència. Rull és el més concís: “És de ser cutres”. El convergent també té paraules pels seus “excol·legues d'Unió”. Per ell uns “fillets de Déu” que han començat a emprar arguments espanyolistes. Just després de la referència els pren l'eslògan per pegar-li la volta: “El seny és guanyar la independència de Catalunya”.

 

 

Sanglas parla a l'inici de l'acte i fa dues referències clares a Pablo Iglesias i al PSC. “Diu que es troba com a un país estranger” explica del líder de Podem. Reconeix, però, que la resta fan pitjors propostes com la idea de Pedro Sánchez de portar el Senat a Barcelona. La falta de suports internacionals no preocupa a Junts pel Sí. Rovira assegura que “a partir del 28 també parlarem amb els mandataris internacionals”. Per ella aquesta ha sigut una campanya esperpèntica perquè els contraris a la independència “no tenien ni un argument”.

 

S'escolten càntics d'independència mentre els diferents candidats fan referències als castellers, al 1714, a les mobilitzacions de les darreres Diades, als no independentistes, a la campanya #votapermi i inclús a Espriu. A l'inici de l'acte també parla la Mercè Conesa. Entre el públic es deixen veure els membres de la comissió de campanya de Junts pel Sí i membres de CDC, ERC, MES i Demòcrates. Inclús ha acudit la Shirka Sinche, coordinadora de l'ANC a Sant Cugat, amb altres companys de l'organització. L'ANC dóna suport a Junts pel Sí i a la CUP-CC com a candidatures independentistes.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article