La participació als pressupostos participatius baixa més de dos punts

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto i gràfic: Jordi Pascual

Un 6,21% dels empadronats (4.460 persones) han participat als pressupostos participatius d’enguany, 2,39 punts per sota de la participació registrada en la primera edició (el percentatge varia en funció de com es comptabilitza Valldoreix, que ni tenia propostes ni campanya però com a part del municipi tenia dret a vot). La davallada és generalitzada a tots els barris excepte a Les Planes –6,8% a la primera edició i 8,38 a l’actual– i especialment significativa a La Floresta, on s’ha passat d’un 17,9% a un 6,73%. La reunió del Consell de Ciutat del passat dimecres, que ha servit per donar el vist i plau als resultats de les votacions dels pressupostos participatius d’enguany amb dos milions d’euros dels comptes del 2018 i 2019, ha acollit la preocupació d’alguns dels grups polítics, que han apuntat a la reducció de l’edat mínima per votar dels 16 als 14 anys com un dels possibles factors.

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, recorda que la participació és voluntària i que, aquesta vegada, s’ha intentat fer més “tranquil·la, pausada i reflexionada” amb una millora del triatge de propostes per tal d’aconseguir un vot “de més qualitat”. Diu que la xifra se situa per sobre d’altres ciutats que també fan pressupostos participatius i que el procés ha estat marcat pel moment polític, des de l’1 d’octubre als canvis al govern municipal. Tot i així, ha entomat les crítiques rebudes de cara a una propera edició que arribarà passades les eleccions del 2019. La portaveu de la CUP-PC, Núria Gibert, demana més dades comparatives i la segmentació per edats. El portaveu del PSC, Pere Soler, ha apuntat en la mateixa direcció i ha animat al govern a utilitzar més les xarxes socials i assistir als instituts per animar els menors de 18 anys a participar-hi.

El toc d’atenció també ha arribat per part d’algunes entitats, com l’Associació de Veïns del Barri del Monestir, el president de la qual, Andrés Ares, ha criticat que el projecte de fer un amfiteatre als Jardins del Vallès sorgit en la primera edició dels pressupostos participatius està aturat de facto. Les crítiques d’alguns veïns de l’entorn per les molèsties que podria causar l’equipament va fer que l’exalcaldessa Mercè Conesa es comprometés a aturar l’actuació a falta d’arribar a un acord que, de moment, no és una realitat. Ares també ha lamentat el retard en la vianantització de l’avinguda de Cerdanyola, les obres de la qual no començaran com a mínim fins que s’entri al 2019, segons explica la revista Sant Cugat Magazine.

Aquestes crítiques se sumen a les rebudes durant la primera edició i incorporades al debat que va marcar les bases dels pressupostos participatius d’enguany. També a l’advertència que va fer l’AFA de La Floresta al Ple municipal pel que feia al projecte –finalment escollit– de fer carrils bici fins a les escoles del municipi. Tal com van denunciar, el nom genèric amaga que el seu centre en queda exclòs, segons va explicar el comissionat de Participació, Joan Puigdomènech, perquè el pressupost no prestava per a tant. A diferència de la proposta del 2016 - 2017 de millorar paisatgísticament l’estanyol de la Guinardera, aquesta no podia ser complementada amb una partida pròpia del pressupost municipal.

Tot i així, també hi han hagut bones paraules per al procés. El president de l’Associació de Veïns de Les Planes, Ignasi López, s’ha felicitat del creixement de la participació al seu districte. A més, diversos dels assistents al Consell de Ciutat han qualificat el procés de positiu i transparent en la recollida de crítiques i reconeixements que s’ha fet in situ. El sotspresident de l’òrgan, Eduard Jener, diu que el procés té marge de millora però que ha estat positiu. Considera que és normal que la participació a Les Planes i La Floresta sigui més alta que a la resta del municipi per les mancances d’aquestes barriades i, alhora, ha instat a l’alcaldessa a destinar més d’un milió d’euros anuals al procés.

L’experiència dels projectes de barri

Una de les grans diferències del procés respecte a la primera edició és que aquesta vegada hi havia projectes de ciutat i de barri. Aquests segons tenen un pressupost de 80.000 euros. Havia de ser escollit un per cada barri tot i que podia votar el conjunt de la ciutadania del municipi més enllà del districte de residència. Això ha permès, a diferència de la primera edició, que cap barri quedi marginat ja que, si s’haguessin comptabilitzat els vots sense tenir en compte els districtes, Les Planes, La Floresta i Mira-sol tenien menys oportunitats d’èxit.

Els projectes de districte escollits han estat: un itinerari per a bicis i vianants que uneixi Can Magí i Coll Favà (1.430 vots), fer millores a la zona esportiva del Parc Central (1.235 vots), crear una anella de camins pel bosc de La Floresta (1.161 vots), instal·lar un espai gastronòmic i cultural al Casal de Mira-sol (811 vots) i fer un parc de tirolines per a infants a Les Planes (616 vots).

De les propostes de ciutat, les escollides han estat: facilitar espais d’ombra als parcs (1.350 vots), instal·lar banys públics als parcs i als itineraris de l’autobús (1.347 vots), adaptar un local per a entitats de suport a la salut mental (1.346 vots), fer carrils bici que connectin algunes de les escoles públiques de la ciutat (1.334 vots) i instal·lar plaques fotovoltaiques sobre equipaments municipals per destinar l’estalvi a ajudar a persones en situació de pobresa energètica (1.199 vots).

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article