Festa, malgrat la pluja

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Jordi Pascual

Plou molt, s’escapa una mica de calamarsa i els trons representen a la perfecció la imatge de Festa Major d’enguany, com Bernat Picornell s’ha encarregat de bromejar per Twitter. Tot segueix en peu, teòricament. Diversos membres de la Coordinadora d’Entremesos es refugien a un portal de l’avinguda Cerdanyola mentre esperen que els polítics de torn, que són al bar de la cantonada, prenguin la decisió. Sembla clar que fer un seguici en aquestes condicions és impossible però la decisió final no depèn de les entitats.

Eva Tataret, membre de la Coordinadora, mira el rellotge amb un cert nerviosisme: “És molta feina i és una llàstima que estiguem així”. La tinenta d’alcalde Cristina Paraira apareix acompanyada del tècnic Jordi González, ells menys molls que la resta perquè la pluja els ha agafat ja refugiats. La decisió s’acaba de prendre en segons tot i que amb retard respecte l’hora d’inici prevista per al seguici: “Se suspèn el seguici, a les vuit hi haurà el pregó a l’Ajuntament i mitja hora abans avisarem si pot haver esclat o no”.

El so dels timbals que ressonen a la cruïlla entre les avingudes Cerdanyola i Torreblanca deixen pas als trons. A falta de trabucaires, Quim Pla destapa una ampolla de cava. “Visca la Festa Major”, crida tot envoltat de membres d’entitats de cultura tradicional que es queden rondinant sota el paraigües i malgrat la pluja durant uns minuts a l’avinguda, tallada i sense gairebé una ànima ja que tothom s’amaga als portals, als bars o compra paraigües al basar de la vorera del davant. Encara que el temps sembla que ha conspirat per arruïnar la festa, les bones cares no s’esborren perquè encara queden molts dies per davant.

Arriba l’hora del pregó. La sala de plens està preparada però, en últim moment, veient que la pluja amaina, es decideix sortir al balcó, perquè una plaça de la Vila mig buida pugui gaudir de la crida dels SantQlímpics. Els esportistes del programa per a persones amb discapacitat intel·lectual esdevenen els protagonistes, defensant, sobretot, que tots som diferents i aquesta és la millor manera de ser iguals. Perquè tots estimem, compartim i gaudim de la Festa Major.

Fan cara d’il·lusió, aplaudeixen com mai, criden “bona Festa Major” als quatre vents i un munt de confeti groc els envolta entre aplaudiments de la plaça. No és gens casual que un programa esportiu, en què hi participen el Taller Jeroni de Moragas, ATAM, Aspasur Valldoreix, Guru Valldoreix, la Residència Sant Medir, el Centre Ocupacional Edda de Carli, la UESC, el Club Muntanynec i el Club Petanca Sant Cugat Atlètic, sigui el pregoner d’enguany. L’Ajuntament treu pit de ser Ciutat Europea de l’Esport i, de passada, fa gala de la inclusió social de les persones amb diversitat funcional.

La pluja torna a fer acte de presència, fent que l’esclat de Festa Major quedi una mica desdibuixat entre paraigües. Els castellers no poden aixecar ni un pilar i el Joan i la Marieta s’han hagut de quedar resguardats a casa. Els integrants del SantQlímpics perden a poc a poc la vergonya i, en la signatura del llibre de la ciutat i entrega de reconeixement a les entitats que hi participen, molts d’ells s’animen a parlar. La sala de plens s’omple d’aplaudiments mentre alguns dels assistents miren la previsió meterològica al mòbil: Pluja per la nit, sol la resta de dies de la Festa Major.

Comencen a haver canvis a fora de l’Ajuntament. Activitats canviades de lloc, dubtes de si es podran fer algunes o no, places a mig gas –sense música però servint àpats– i, fins i tot, el pregó de la Festa Major Alternativa (FMA) traslladat al dia següent. Mentre els SantQlímpics signen el llibre de la ciutat, la gent abandona la plaça de la Vila, que queda tota plena de confeti groc enganxat al terra i als vidres de la casa gran.

I sí, el groc no és casual, el que també ha portat força debat. Molts dels assistents al pregó han portat cartells d’“Us volem a casa” en referència als polítics catalans presos o a l’estranger. Just abans de començar el pregó, el periodista Jofre Llombart ha llegit una carta que el veí santcugatenc i exconseller pres Raül Romeva ha enviat expressament per a l’inici de la Festa Major. Ha estat el moment més àlgid de la reivindicació i, alhora, el que més ha molestat a Ciutadans, PSC i PP, els regidors dels quals han abandonat el balcó mentre s’ha llegit la missiva.

Ja abans del pregó el PP ha enviat una nota de premsa lamentant el que consideren una politització inadequada de la Festa Major. També Ciutadans ha criticat l’escena via Twitter, dient que l’alcaldessa ha convertit el pregó en un “espectacle separatista”. Els regidors que han restat al balcó no ho veuen de la mateixa manera i han aixecat els cartells d’“Us volem a casa” a una façana de l’Ajuntament amb altres simbolismes –banderoles de Festa Major a banda– ben presents: la pancarta que demana la llibertat dels “presos polítics”, les banderes europea i espanyola tretes dels seus pals i la bandera LGTBI ben present en motiu del dia internacional de l’orgull LGBTI.

Vet aquí un recull fotogràfic de l’arrencada de la Festa Major:

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article