Animals desnodrits i tinença sense control a Can Fontanals

per Jordi Pascual

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Cedides per la PAS

Desenes d’animals es concentren en diverses finques de l’entorn de Can Fontanals. Hi ha porcs vietnamites, cavalls i cabres, entre d’altres espècies, moltes d’elles en un estat que ha posat en alerta la Plataforma Animalista (PAS) no només per no tenir constància de l’autorització de la zona com a nucli zoològic sinó també pel benestar dels propis animals. Des que es van assabentar de la situació, els animalistes han demanat explicacions al govern municipal en el marc de la taula de benestar animal i via instàncies però, de moment, només han aconseguit el compromís de fer-ne seguiment en la propera reunió de la taula, que s’ha de produir durant els propers dies.

“Ens va arribar l’avís d’una euga agonitzant, vam ser tot el dia perquè ens deixessin entrar a socórrer-la, vam aconseguir que vingués el regidor però al final se li va haver de practicar una eutanàsia”, rememora Alba Fernández, tresorera de la PAS, “llavors vam veure que el senyor de la finca tenia un altre cavall i una ovella que no estaven en regla ni en bones condicions”. Va ser en aquell moment que van començar a pressionar perquè l’Ajuntament decomissés els animals ja que l’entitat s’havia encarregat de buscar-los un refugi.

“Quan vam aconseguir un lloc i ja havíem pagat el cost del transport, truquem al senyor i ens diu que ha venut el cavall, sense cap control de l’administració”, prossegueix, tot criticant la deixadesa de l’Ajuntament que, assegura, s’havia compromès a tutelar la situació després que es presentés una denúncia i es demostrés que l’altre equí havia mort per desnutrició. Va ser llavors quan van descobrir que el cas de l’euga era només la punta de l’iceberg: “Vam veure que al costat hi havia una parcel·la amb porcs vietnamites que s’utilitzaven per a la venda o per menjar-se’ls, cabres, ovelles, gallines...” Avui dia des del carrer s’hi pot veure un cavall i dues ovelles visiblement descuidats.

És en base a la pressió de la PAS que el govern va començar a prendre accions. D’una banda, explica el regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, s’ha començat una revisió de les llicències atorgades a la zona per saber si els propietaris estan autoritzats per desenvolupar aquestes activitats. D’altra, s’obren disciplines urbanístiques a qui està fora d’ordre. “S’ha acumulat una conducta sui generis”, exposa el regidor, “per això hem de fer una inspecció a totes les finques”.

Davant aquesta situació inesperada, explica Puigdomènech, l’Ajuntament s’haurà de fer càrrec d’alguns animals i iniciar un procés sancionador i de retirada d’exemplars per portar-los a centres d’acollida i santuaris. De moment, però, no dona més detalls de l’actuació ja que encara s’analitza la situació parcel·la a parcel·la. La PAS lamenta no poder fer un seguiment més acurat i, sobretot, demana al govern treball conjunt ja que a través de l’entitat animalista poden trobar santuaris on portar els animals que hagin de ser decomissats.

elCugatenc no ha aconseguit contactar amb el propietari de la parcel·la abans de la publicació d’aquest article tot i que sí ho ha fet amb alguns dels veïns, que han mostrat opinions diverses. “Fa uns anys fins i tot els treia a pastar abans que tapessin amb terra un terreny que hi ha una mica més avall”, enraona un d’ells, tot dient que sí veu que se’ls alimenta. Un altre diu que de tant en tant apareix algun “manat” que tira menjar als animals però això no treu que estiguen desnodrits. Recorda especialment la mort de l’egua i les dificultats de treure el cos sense vida d’un animal tan gran.

Tot l’àmbit està registrat al Cadastre com a zona agrícola a excepció d’algunes petites edificacions – no totes reconegudes–. Una de les parcel·les, segons es va explicar a la taula de benestar animal, és propietat de Tecnologia Medio Ambiente Grupo F. Sánchez SL, que té la seu a la zona. A nivell urbanístic, la distribució dels vials i les parcel·les està fora d’ordenament. El Pla General Metropolità (PGM) recull una distribució diferent a l’existent i les parcel·les en qüestió queden dividides entre una àrea reconeguda com a sòl urbà no consolidat amb una ordenació d’edificacions unifamiliars aïllades i una registrada com a sòl urbanitzable no delimitat.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article