L’independentisme andalús i català, units: “No només està en joc la República Catalana, també la democràcia”

per Anònim (no verificat)

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Joan Cabasés Vega

Joan Cabasés Vega i Jordi Pascual | Pedro I. Altamirano, membre de l’Asamblea Nacional Andaluza (ANA), ha visitat Sant Cugat en un acte coorganitzat per la mateixa assemblea, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), el Comitè de Defensa de la República (CDR) i el Bloc Floresta per mostrar la unió de l’independentisme andalús i català. “No és el mateix caminar sols que tenir pobles que et donen suport”, ha reivindicat en l’acte celebrat dissabte a la tarda a la plaça d’en Coll, “l’agermanament ha d’anar a més”.

Per a l’ANA la relació amb Catalunya és clau, segons explica Altamirano, en dos sentits. D’una banda, molts catalans són d’origen andalús o descendents d’andalusos i, per tant, és una forma de tenir un suport des de la seva nació original. D’altra, l’independentisme català ha de tenir suports d’altres pobles evidenciant així que “no és només està en joc la República Catalana, també la democràcia”.

Emmirallats en l’ANC, els membres de l’ANA defensen la independència d’Andalusia com un mecanisme per sortir de la pobresa i l’atur. “Encara demanem terra i llibertat, com diu el nostre himne”, explica el membre de l’assemblea andalusa tot dient que són com la fuita d’aigua a una pressa que pot acabar destruint el pantà. Valora positivament l’acollida i el creixement, tot reconeixent que encara són una opció minoritària, i qualifica d’encert haver creat una entitat social al marge dels partits polítics.

L’acte també ha comptat amb la presència de Montserrat Rosell, membre del secretariat nacional de l’ANC, que ha reivindicat el paper de la societat civil: “No podem permetre caure de nou en el parany de deixar als partits les decisions importats de país”. Per a ella, el govern es va enganyar i va trair els seus votants no implementant la república i, així i tot, demana estar atents als esdeveniments per estar preparats davant possibles futures accions. Creu que la resolució que pot fer que s’extradeixi Puigdemont o que pugui tornar a Brussel·les és clau, perquè suposarà o noves mobilitzacions o la possible creació de l’anomenat Consell de República.

Ramon Piqué, membre del CDR i del Bloc Florestà, ha posat sobre la taula la repressió policial a l’independentisme que, diu, en democràcia va començar ja l’any 1977. Recorda que aquestes accions no són exclusives de Catalunya sinó que a Andalusia també les van viure en el marc de l’Expo i actualment en les reivindicacions dels jornalers. A més, davant les veus que vinculen tot l’independentisme a la burgesia, defensa que l’independentisme té “arrels profundes de lluites populars”.

El secretari local de l’ANC, Francesc Salvador, ha defensat l’agermanament amb Andalusia per ser “un poble proper”. Fa una crida per instaurar els valors republicans, que són, tal com explica, la democràcia, la dignitat de les persones i la justícia social. “La llibertat i fraternitat dels pobles han de ser valors principals”, defensa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article