La XES reivindica la vida com a prioritat i demana apartar els mercats de l’eix central

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Amb una conferència de l’antropòloga ecofeminista i directora de la Fundación Hogar del Empleado, Yayo Herrero, com a plat principal, Sant Cugat ha acollit la VI DiadaCoop en el marc de la diada internacional del cooperativisme. Ha estat una trobada organitzada per la Xarxa d’Economia Solidària (XES) a nivell nacional, que també ha celebrat una assemblea a la Casa de Cultura. De la mà de diferents entitats de l’economia social de la ciutat, el moviment cooperatiu català ha reivindicat els valors de l’economia solidària per fer front a la crisi ambiental i social capitalista.

Segons Herrero, l’economia social i solidària té la capacitat de posar la vida com a prioritat i apartar els mercats de l’eix central. Amb una lògica de xarxa i contrapoder es posen les bases de transformacions sociològiques que reconeixen l’organització social com a clau del manteniment de la vida ja que, reivindica l’antropòloga, els humans precisem de més atenció, acompanyament i cures que qualsevol altra espècie tant en edats primerenques com en la vellesa. “La vida en solitari és inviable”, reivindica.

Amb tot, ha recordat que aquestes tasques indispensables per a la reproducció de la vida acostumen a caure sobre les dones a causa d’una divisió sexual del treball que genera culpabilitat en les dones que no s’adapten a aquestes normes i, alhora, “naturalitza” que elles renunciïn a projectes propis per dedicar-se gairebé de manera íntegra a l’atenció de terceres persones. Gran part d’aquest treball, tot i ser indispensable, és invisibilitzat a dins de les llars i no queda registrat de cap manera en els indicadors econòmics, com tampoc ho és la felicitat provocant que considerem molt més avançats països amb un PIB alt que amb un índex de felicitat elevat.

Aquesta dicotomia ens porta, segons Herrero, davant l’altra gran amenaça per a la vida: la crisi climàtica. Mentre seguim premiant els països en funció del PIB, el consum de combustibles fòssils no s’atura camí d’un col·lapse que afectaria al sistema alimentari i als transports, entre d’altres. “Actualment necessitaríem tres planetes si tots vivíssim com el ciutadà mitjà espanyol”, enraona. Per a ella, l’escola econòmica neoclàssica, la valoració d’unes vides com millors que d’altres, els models urbans no sostenibles i la dependència de l’energia fòssil són part de la guerra contra la vida, que s’han de respondre des de la responsabilitat que, al seu parer, aporta l’economia social i solidària.

En aquest sentit s’ha expressat també Quim Sicília, president de la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya, en la lectura del manifest de l’Aliança Cooperativa Internacional, un escrit que agrupa el moviment de l’economia social i solidària d’arreu del món i posa sobre la taula un model econòmic que acabi amb les mancances del capitalisme. La jornada ha acabat amb un sopar i un concert.

La diada ha servit, alhora, per presentar dos projectes santcugatencs de l’economia social i solidària. D’una banda, la comissió d’habitatge iniciada per la XES local amb Arqbag, Som Energia, Som Mobilitat, Cal Temerari, Sincrocoop i l’Ateneu Cooperatiu que pretén esdevenir un actor polític que plantegi alternatives d’accés a l’habitatge i que al passat abril va organitzar el seu primer acte públic. D’altra, el Grup d’Estalvi de Sant Cugat, la unió de petits estalviadors que permeten el finançament de projectes transformadors, el primer, les Herbes de La Rural, per produir i comercialitzar herbes aromàtiques, culinàries i medicinals.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article