A cavall d’una millor qualitat de vida

per Luana Valls

Entitats

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge cedida.

Els cavalls són un dels animals més sensibles i intuïtius que hi ha. És per això que són idonis per treballar amb gent que té algun tipus de discapacitat, sigui física o psíquica. La hipoteràpia –del grec hipo que vol dir cavall– és una activitat terapèutica pensada per ajudar a aquestes persones mitjançant el contacte amb l’animal. Teresa Xipell, reconeguda fisioterapeuta, va ser qui va iniciar aquest tractament que era la primera vegada que es feia a Espanya.

 

Projecte innovador

Fins fa poc, més de 4 anys, a Catalunya no hi existia cap centre que oferís aquest tipus de tractament. El primer va néixer de la mà i la il·lusió de Federico González, president de la fundació Federica Cerdá, i de la seva família. El projecte va sorgir després de conèixer en Toni, un nen amb paràlisis cerebral, que es dirigia a una de les seves sessions d’hipoteràpia. L’alegria que transmetia en Toni mentre era damunt del cavall va fer que la família González Cano es decidís finalment a iniciar el projecte. Ja feia temps que volien involucrar-se en alguna iniciativa solidària, fins i tot havien pensat d’anar a l’Àfrica o a l’Índia però, finalment, es van decantar per quedar-se a casa i “ajudar els d’aquí amb recursos i temps”.

Es tracta d’una fundació privada que va obrir les seves portes l’octubre de 2011 després d’una llarga recerca de la millor localització i una dura tasca d’adaptació de les instal·lacions. Tal com explica el seu president, la missió del centre és “ajudar els nens amb discapacitats a tenir una millor qualitat de vida” i, per això, la majoria de pacients que reben el tractament són infants o joves pel simple fet que tenen un major recorregut de vida. La Fundació Federica Cerdà va ser la primera a tot Catalunya a rebre l’aval de la Federació Catalana d’Hípica (FCH), entitat que dóna veu a tots els federats davant les institucions i promou l’esport hípic al país, i el reconeixement per part d’aquesta entitat és indispensable. La hipoteràpia és un tractament molt car que no està a l’abast de tothom –el cost pot anar dels 60€ als 100€ l’hora depenen de la discapacitat de la persona– i per això, s’ha de protegir els pacients de possibles fraus.

Els González van veure que aquest tipus de tractament tenia un impacte positiu en totes aquelles persones que s’hi sotmetien, per això, i pel fet que no era accessible per a totes les butxaques van decidir crear la Fundació, per donar assistència a tots els que ho necessiten però no s’ho poden permetre.

 

El tractament

Les activitats amb els cavalls es duen a terme tant a les pistes com fora les instal·lacions, a camp obert. González destaca el privilegi de poder tenir l’hípica a Sant Cugat tenint en compte la seva situació al costat de la Serra de Collserola, un entorn ideal tant per als infants com per als animals, lluny del context hospitalari. Teresa Xipell, membre de la FCH i directora de l’àrea d’hipoteràpia de la Fundació Cerdà, explica que els cavalls són bons candidats per treballar amb joves per “la relació amb un ésser noble i el seu moviment tridimensional” que els afavoreix.

El tractament s’inicia una vegada s’ha fet una avaluació del cas concret i després de parlar amb la persona que porta el nen afectat –el metge, psicòleg, etc. Per molt bons resultats que se’n puguin derivar, la hipoteràpia no està recomanada per a tothom. Malgrat això, són moltes les discapacitats que es poden tractar a través d’aquestes activitats com ara psíquiques (síndrome de Down, de West), afectacions neurològiques (espina bífida, lesió medul·lar, paràlisi cerebral), discapacitats sensorials (ceguera o sordera), malalties que afecten l’aparell locomotor (amputacions, escoliosis) o trastorns conductuals i de comportament (TDAH, problemes de memòria, autisme, anorèxia).

Xipell diu que el principal benefici que aporten aquestes activitats és la motivació: “el que es pretén és aproximar a la màxima normalitat el genet dalt del cavall, així com, en les activitats de la vida diària”, comenta. Però no només hi ha millores psíquiques sinó també físiques, ja que, s’aconsegueix millorar l’equilibri del nen i enfortir la seva musculatura, al mateix temps que es millora la coordinació motora i motriu. Facilita la relaxació muscular i s’incrementa la flexibilitat i l’agilitat.

 

Pàdel solidari

Des d’avui fins al 3 d’octubre se celebrarà, el tornegi de pàdel “Ajudem els altres”, una iniciativa que ja va per la seva 7a edició i que es disputa amb l’objectiu de recaptar fons per a diferents entitats. La novetat principal d’enguany és el canvi de l’entitat organitzadora que passa de ser Bocca a La Masia Sant Cugat, tot i que, l’equip professional que hi ha al darrere segueix sent el mateix. El torneig tindrà lloc al Club Junior de Sant Cugat i es dividirà en tres categories diferents: masculina, femenina i mixta. Els més petits també podran gaudir d’aquesta activitat dins l’apartat de Pàdel Kids. En anys anteriors les entitats beneficiades van ser ASDI, Cáritas, Fundació Privada Iván Mañero, Fundació Small, Invest for Children i la darrera, Fundació Projecte Aura.

Aquest any el cost de les inscripcions es destinaran a la fundació Cerdà. Des de l’organització s’espera repetir els resultats de l’edició anterior –200 inscripcions i 10.000€ recaptats– o superar-los, fins ara ja són més de 130 inscrits i si s’aconseguís aquesta quantitat de diners, servirien per poder donar tractament a uns 10-15 nenes el curs vinent. El 9 d’octubre tindrà lloc un sopar i l’entrega de premis a la Masia.

 

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article