El centre d’emprenedoria de Can Ametller passa a anomenar-se BeBusiness malgrat haver comprat la marca Vita per 15.300 euros

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Vita, centre d’emprenedoria publicoprivat que va impulsar l’Ajuntament amb l’empresa Inbens Barcelona, ha deixat d’existir. La rescissió del contracte davant el concurs de creditors de la companyia ha suposat un canvi de nom i una redefinició del centre, que passa a anomenar-se BeBusiness i a tenir dos grans espais: un destinat a empreses emergents i un per a projectes que tot just comencen o estan en la fase d’ideació. El canvi de nom es produeix malgrat que, seguint la rescissió del conveni acabada de negociar al febrer, el Ple municipal va aprovar una modificació pressupostària per la qual l’Institut municipal de Gestió Estratègica, Promoció Econòmica i Societat de la Informació (IGEPESI) ha desemborsat 47.915,12 euros (sense IVA) a l’empresa, 15.309,34 dels quals són per la compra de la marca Vita.

“En la rescissió es fa una valoració dels actius que hi ha i es va tenir en compte l’immobilitzat, la marca i el fons de comerç”, explica la tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Joana Barbany, “hem estat un any fent servir la marca Vita, que no era nostra i l’hem haguda de pagar”. El govern, tal com ja va fer en sessió plenària a través del llavors tinent d’alcalde d’Economia Damià Calvet, defensa que l’actuació segueix les recomanacions fetes pels serveis jurídics de l’Ajuntament.

L’antic Vita és des del març totalment públic en haver-se fet efectiva la modificació pressupostària que tancava les obligacions del consistori en la rescissió del contracte amb Inbens. Si bé, la gestió ha estat de facto municipal durant gran part del 2017 ja que la companyia no complia la majoria de les funcions acordades. El canvi també ha suposat el trencament de l’acord que al 2014 –un any després del contracte amb Inbens– es va signar Escoles Gimbernat, GFT IT Consulting i el Banc Sabadell. “Hem començat de zero; ara tenim un acord amb Epson i es parla amb altres empreses”, explica Barbany.

La Fundació Sant Cugat Actiu deixarà d’existir

Ara per ara el nou centre BeBusiness segueix gestionat, com ho estava el Vita, per la Fundació Sant Cugat Actiu, depenent de l’Ajuntament i destinada a donar suport a projectes de promoció econòmica. La seva presidenta, Sílvia Solanellas, esdevindrà al proper Ple municipal regidora de Cultura, Promoció Econòmica i Ocupació, després de la marxa de l’exalcaldessa, Mercè Conesa, a la presidència del Port de Barcelona i la reducció d’àrees de Barbany per haver esdevingut directora general de Societat Digital a la Generalitat.

“La meva ordre com a alcaldessa és que aquests projectes puguin ser assumits per diferents àrees de l’Ajuntament”, ha explicat l’alcaldessa, Carmela Fortuny, durant la visita al nou espai BeBusiness, “s’amortitzarà la plaça de president de la Fundació i l’Ajuntament n’absorbirà els projectes”. Davant les crítiques d’alguns partits al funcionament de la Fundació, diu que s’han de tenir debats amb fonament i, ara, segons diu, el fonament és que els equips municipals tenen la força suficient per fer-se’n càrrec.

BeBusiness, una marca per a tota la promoció econòmica del municipi

La Cambra de Comerç va ser la primera a utilitzar la marca BeBusiness, en el marc d’una jornada d’emprenedoria amb la participació de l’Ajuntament, Sant Cugat Empresarial i ESADE que al novembre arriba a la seva desena edició. Segons Barbany, la Cambra mai havia arribat a registrar la marca i, davant l’interès del govern, va acceptar cedir-la al consistori santcugatenc. Al passat mes d’abril el Ple va aprovar una modificació pressupostària que incorporava els 840,35 euros que costa el registre a l’Oficina de Patents i Marques. La voluntat del govern és que BeBusiness sigui la marca paraigua de tots els projectes d’emprenedoria i promoció econòmica que es facin a nivell municipal.

Pel que fa al nou centre, està gestionat per l’Ajuntament i la Fundació amb el suport de la Cambra de Comerç, Sant Cugat Empresarial, Sant Cugat Comerç, la Diputació i d’ESADE Creapolis. A banda dels dos espais, té sales de reunió amb un lloguer de 25 o 35 euros l’hora (en funció de la mida). L’espai de cotreball serà obert tot l’any amb preus de 40 euros mensuals per un màxim de 12 hores setmanals, 90 per als projectes emprenedors i 120 per a les empreses emergents (tots preus sense IVA). A més, els guanyadors dels programes d’emprenedoria impulsats per l’Ajuntament, com el concurs d’emprenedoria social Actualment o el programa Explorer –l’antic Yuzz–, tindran estada gratuïta al centre durant un període de temps. Ara ja hi ha 19 projectes allotjats.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article