“Aprofitem per donar compassió als animals, per primera i última vegada en les seves vides”

per Lluís Bassa

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: cedides per Barcelona Animal Save

La Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) i Barcelona Animal Save van reunir una vintena de persones el passat dimecres 27 de juny, en motiu de la primera vigília a l’escorxador municipal de Can Calopa, a Sant Cugat. Tot i que es tenia previst que la vigília durés entre les 18:00 i les 21:00 hores, l’acte de protesta es va suspendre a les 20:00 h perquè no hi havia camions.

“Durant les vigílies, quedem fora dels escorxadors i intentem parar els camions que porten els animals”, explica Mia Scott, fundadora de la delegació barcelonina d’Animal Save. “Expliquem als conductors per què estem aquí, i normalment accepten i els sembla bé; però de vegades diuen que no, que no tenen temps, o que no volen parar. Tan sols els intentem parar dos o tres minuts abans no entrin a l’escorxador. Aprofitem per donar compassió als animals, per primera i última vegada en les seves vides, i intentem gravar-los per documentar en quines condicions arriben els animals als escorxadors. És una oportunitat per acomiadar-nos d’ells, per dir que ho sentim per tot el què han sofert, i intentem acomiadar-los com es mereixen”.

Les accions de l’organització busquen fonamentalment donar a conèixer el dia a dia dels escorxadors a partir de penjar les imatges i vídeos a les xarxes socials; tant com a protesta com a eina de conscienciació. “Si per exemple veiem que els animals arriben en pitjors condicions que les reglamentàries, ja sigui perquè hi hagi animals que caiguin pel terra, o perquè veiem sang, podem fer-ne difusió. En un escorxador vam posar una denúncia a la policia per aquest fet”.

Aquesta és la primera vigília oficial que s’organitzava a l’escorxador de Sant Cugat. “Aquí a Catalunya, normalment els camions arriben entre dijous i diumenge a la tarda per descarregar els animals, i a partir de les 4 o 5 del matí comença la matança”, explica Scott. “No sabem per què, però en la vigília del passat 27 de juny ens vam quedar allà unes tres hores però no va arribar cap camió”. Scott explica que “això pot passar quan és la primera vigília en un escorxador, perquè no saben què passarà.” A més, l’organització sempre demana un permís a la policia abans de cada vigília quan hi ha “almenys 20 persones” –normalment en són entre 20 i 30, segons l’activista–. “És possible que la policia avisés a l’escorxador, i que decidissin canviar els horaris”.

En una vigília que fem normalment a l’Hospitalet hem pogut salvar a més de 10 pollastres de manera legal. En aquest cas vam parlar amb l’encarregat, i ens en va donar uns quants. Perquè va voler, la veritat és que no sé per què ho va fer.

Mia Scott va venir a viure a Barcelona provinent d’Anglaterra l’octubre passat, i un mes més tard va ser una de les fundadores de la delegació catalana d’Aninal Save. “Abans de venir ja sabia que aquí no es feien accions d’aquesta mena”. “Volia obrir un grup d’aquests perquè aquí hi ha molts activistes i una gran comunitat vegana. En arribar, vaig conèixer moltes persones que també ho volien fer”.

L’Escorxador Municipal de Sant Cugat, situat al polígon de Can Calopa, a la carretera de Rubí a Molins de Rei, es dedica a la matança de xais i vaques. Porta 13 anys a la seva localització actual, i abans estava a l’avinguda Ragull (prop del polígon industrial de Can Magí), però es va traslladar arran de les queixes dels veïns pels sorolls i les males olors.

Barcelona Animal Save és la branca catalana de The Save Movement, també conegut com el Moviment Save, una organització que va néixer l’any 2010 al Canadà sota el nom de Toronto Pig Save. Avui en dia compten amb més de 200 en països arreu dels 5 continents. Per altra banda, la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) és una organització sense ànim de lucre que es va constituir com a tal l’any 2016.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article