Ple de juliol a l’EMD: violència masclista, reglament de participació i redistribució d’àrees

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple de juliol de l’EMD de Valldoreix ha tingut quatre mocions –dues institucionals i una rebutjada– i poc debat més enllà. També ha servit perquè el vocal Bernat Gisbert agafi més responsabilitats i augmenti la seva dedicació i retribució al govern de l’EMD davant la baixa del president, Josep Puig. Aquests són els principals punts tractats a la sessió plenària.

Suport unànime a la mort digna

Tots els grups polítics han votat a favor de la moció de l’Associació pel Dret a Morir Dignament en què es demana la implicació de l’EMD en defensa de la mort digna. Valldoreix ha acabat donant suport a l’associació, s’ha compromès a oferir recursos formatius als treballadors municipals, a fer pedagogia sobre el DVA i facilitar-ne el tràmit, a col·laborar amb el Parlament i la Generalitat per simplificar-ne el tràmit, a instar al Departament de Salut a tenir programes d’atenció domiciliària i equips de suport de 24 hores i a millorar els serveis pal·liatius, a demanar la creació d’un observatori de qualitat de la mort a nivell català i a donar suport a les proposicions de llei presentades al Congrés per regular l’eutanàsia.

Per uns espais lliures de violència masclista

ERC-MES, CUP-PC i PDECAT-Demòcrates han donat suport a una moció presentada en primera instància pels republicans per tal de treballar per uns espais lliures de violència masclista (amb inclusió al Pla d’Igualtat municipal), el que suposa la creació d’un protocol de cara a la Festa Major, la condemna de l’EMD a totes les formes de violència sexual, la realització de campanyes específiques de prevenció i denúncia i una específica de sensibilització i prevenció per fomentar relacions igualitàries. Ciutadans s’hi ha abstingut perquè en un dels acords es feia referència als Països Catalans com a marc.

Decau la proposta sobre la venda no sedentària

La vocal de Ciutadans s’ha quedat sola defensant la seva moció per establir un diàleg amb els representants del sector de la venda no sedentària a Valldoreix per prendre mesures al respecte. La resta de grups s’hi han oposat per motius diversos. D’una banda, es feia referència al top manta, un fenomen que no es dona a la vila i que, segons els partits d’esquerres, s’intenta criminalitzar amb la proposta. D’altra, ja hi ha una taula de comerç i un seguiment del mercadet amb visites als paradistes, que no estan organitzats en cap associació per actuar tal com preveia la proposta dels taronja, segons explica el govern.

Valldoreix tindrà el seu propi Pla d’Igualtat de Gènere

Tots els grups han donat suport a la proposta inicial de la CUP-PC perquè l’EMD elabori el seu propi Pla d’igualtat local, com el que ja té Sant Cugat. Aquesta mesura, defensen, pot estar acompanyada des de la Diputació i és complementària a la moció sobre els espais lliures de violència masclista.

Sisena modificació pressupostària

El govern, amb l’abstenció de la resta de grups, ha donat suport a la sisena modificació del pressupost del que va d’any amb augments substancials en inversions, com l’adquisició de noves marquesines (48.400 euros), la construcció d’una nova tanca per l’ampliació del primer tram del carrer del Nard (95.505 euros), les obres de rehabilitació del torrent Badal (124.000 euros), la compra d’un projector i una pantalla de cinema (9.867 euros), la inversió en enllumenat públic (48.400 euros) i la compra d’una furgoneta per a la brigada (14.991 euros). Entre d’altres, també s’hi contemplen 50.000 euros més per al manteniment de carrers, 77.000 per la concessió de transport i 4.000 per al Valldoreix Futbol Club després del seu ascens a 2a catalana.

Reglament de participació i pressupostos participatius

Via decret, el govern ha posat les bases per poder modificar el regalament de participació ciutadana i del Reglament Orgànic Municipal (ROM), necessaris per a la redefinició de la participació després de l’aturada del Consell de la Vila. Això ha anat acompanyat del principi dels tràmits concrets. D’una banda, el futur enregistrament en vídeo dels plens. D’altra, el canvi del reglament de participació per redefinir el Consell. Tot i els amplis debats en aquest afer, tots els grups han donat suport excepte Ciutadans, que s’hi ha abstingut. Alhora, tots els grups excepte ERC-MES, que s’hi ha abstingut, han donat suport a l’aprovació definitiva del reglament dels pressupostos participatius, després d’acceptar-se una esmena i dues més parcialment presentades per Francesc Cardoner, membre de Mou-te per Valldoreix i expresident de l’EMD.

Bernat Gisbert passa a ser vocal de Serveis Generals

El fins ara vocal de Comunicació i Noves Tecnologies, Joventut, Esports, Gestió de Residus i Atenció a les Persones suma a les seves responsabilitats l’àrea de Serveis Generals, fins ara en mans d’Elena Degollada, que ara mantindrà Economia, Participació, Pla d’Actuació Municipal, Educació i Serveis Socials. El canvi ve marcat per la distribució de feines arran de la baixa del president, Josep Puig. Això suposa l’augment de la dedicació del vocal, que passarà a tenir un 75% de dedicació amb una retribució de 26.100 euros bruts anuals.

Reducció d’horaris de la línia V42 d’autobús

Tots els grups polítics han votat a favor de la reducció dels horaris de la línia V42 d’autobús per deixar-la operativa només en aquelles hores d’entrada i sortida dels centres educatius. Això també ha permès reforçar la línia 41 per la seva arribada a l’Arnau Cadell i el Ferran i Clua.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article