Es consoliden els pressupostos participatius de Valldoreix enmig del debat sobre participació

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: EMD

L’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix ha organitzat la segona edició dels pressupostos participatius de la vila, corresponent als exercicis del 2018 i el 2019 i amb una reserva de 200.000 euros. Des d’ahir i fins el 29 de setembre la ciutadania valldoreixenca pot presentar propostes, enguany amb punts informatius especials i sessions participatives per crear propostes conjuntes. La segona fase, com en la primera edició, serà la de triatge de propostes per part d’una comissió tècnica de validació, que haurà de rebutjar aquelles idees que no s’ajusten a les bases dels pressupostos i a les competències de l’EMD. Entre el 26 de novembre i el 28 de desembre qualsevol persona empadronada podrà emetre el seu vot. Al gener es donaran a conèixer els resultats.

La nova edició dels pressupostos participatius arriba després que al Ple de juliol s’hagi aprovat de manera definitiva el reglament, que ha estat elaborat per una comissió formada pels grups de govern i oposició a la Junta de Veïns. Aquest document va rebre un total de 15 al·legacions, totes elles presentades per Francesc Cardoner, representant de Mou-te per Valldoreix. De totes elles se’n van acceptar parcialment dues, referents a qui s’encarrega de l’avaluació i altres tasques, i totalment una, que demanava la publicació de l’anunci de l’aprovació al lloc web de l’EMD.

Tota la resta de propostes han estat rebutjades, algunes perquè, segons el govern, ja quedaven recollides al reglament. Si bé, n’hi ha diverses de les rebutjades que feien referència al Consell de la Vila com a òrgan central de la participació valldoreixenca segons queda recollit al Reglament Orgànic Municipal (ROM). Aquest és un òrgan que només s’ha reunit dos cops durant el mandat a l’espera d’una redefinició que encara està per arribar. Ara hi ha convocada una comissió amb la participació de tots els grups polítics per tal de redefinir el reglament de participació, en què s’inclou l’existència, funcions i funcionament del Consell. L’objectiu, segons tots els grups, és fer una participació més efectiva.

El govern s’ha valgut de la resolució del Síndic de Greuges de Catalunya, en què diu que l’EMD té la capacitat de decidir quin òrgan ha de vehicular la participació, per desestimar les propostes amb referència al Consell de la Vila, sense cap esment a la resolució del Síndic local, que deia que, mentre no es modifiqui el reglament, el Consell ha d’estar constituït i no convocar-lo implica un incompliment. Aquest afer és un dels més debatuts al Ple valldoreixenc des de principis de mandat i en l’aprovació definitiva del reglament va tornar a sorgir, tot i que només Ciutadans s’hi va abstenir mentre la resta de grups hi van donar suport.

La vocal de Participació i Economia, Elena Degollada, destaca la unificació de partides del 2018 i del 2019, representant un 2,2% del pressupost, així com les sessions i punts d’informació com a principals novetats. En les properes edicions, però, l’execució serà anual, sempre amb la possibilitat d’ampliar lleugerament la partida perquè algun projecte no es quedi sense possibilitat de realitzar-se per pocs diners.

“La idea és que la ciutadania que normalment és a casa seva s’impliqui”, explica Degollada, que posa en valor l’ampli consens que ha aconseguit el reglament, el que dibuixa un futur de continuïtat passi el que passi en les eleccions municipals de l’any vinent. També recorda que la comissió de garanties, que fa seguiment del procés, és oberta i pot participar qualsevol persona interessada.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article