Ressorgeix el concurs d’emprenedoria social municipal amb més pes de l’acompanyament de projectes

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

Després de l’elaboració d’un Pla Director de l’Economia Social i d’haver recollit les impressions dels projectes guardonats en edicions anteriors, l’Ajuntament ja té en marxa el tercer concurs d’emprenedoria social, que ara més que un concurs pretén ser un acompanyament a projectes de l’economia social. Enguany hi ha vuit projectes seleccionats que ja han iniciat les primeres sessions formatives. Posteriorment es triaran els quatre millors des de la perspectiva d’impacte social i viabilitat econòmica per atorgar-los un premi de 5.000 euros i seguir amb l’acompanyament.

Aquest és un dels canvis substancials de la proposta, que en les dues edicions anteriors recollia més guardonats i amb quantitats econòmiques més elevades. Aquesta vegada, explica Susana Tintoré, directora de Promoció Econòmica de l’Ajuntament, s’ha posat èmfasi en l’acompanyament, s’ha reduït la durada del concurs, s’han eliminat les fases –en les edicions anteriors per accedir al premi complet s’havien de complir objectius per fases– i s’ha permès de nou l’estada de sis mesos dels projectes guanyadors al centre d’emprenedoria de Can Ametller, l’antic Vita ara totalment municipal i sota la marca BeBusiness.

“Els premis són més baixos però el pressupost total ha augmentat”, explica Tintoré tot dient que s’ha fet un concurs públic per a l’acompanyament que ha guanyat l’empresa Tandem Social, que ja havia participat al concurs en les edicions anteriors, i que gran part dels diners s’han destinat a una tècnica específica d’economia social, Isabel Custodio, que pot dedicar més esforços en el desenvolupament del Pla Director i el concurs. “Estem contentes perquè hi ha hagut molta resposta, amb 18 projectes presentats i molt diversos”, valora la nova tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Sílvia Solanellas.

La redefinició del concurs, que es mantindrà anualment fins el 2020, segons allò previst al Pla Director però depenent de la partida pressupostària que se li atorgui cada any, ha arribat després d’haver escoltat les preocupacions des projectes que havien participat en les edicions anteriors així com d’un estudi elaborat per Tandem. L’únic canvi previst de cara a l’any vinent és la reducció de quatre a tres guardonats. “Es va redactar un Pla Director per tenir continuïtat i per això no farem un concurs a mode de bolet”, defensa Solanellas.

El reforçament de l’acompanyament ve marcat per la constatació d’una manca de continuïtat d’alguns projectes, que fins i tot havent superat la majoria de fases segons el funcionament anterior no aconseguien la viabilitat i acabaven desapareixent als pocs mesos d’acabar-se el concurs. Alhora, enguany es dona l’oportunitat de participar a empreses constituïdes durant els dos anys precedents a la convocatòria del concurs, obrint la porta així a iniciatives més incipients i d’altres que tot i que iniciades encara recerquen la viabilitat.

“S’ha recuperat la figura del concurs d’emprenedoria transformant-lo cap a l’impuls de l’economia social”, enraona la tinenta d’alcalde, que també explica que en l’edició d’enguany els projectes ja creats representen aproximadament la meitat de les propostes rebudes. “El jurat està molt content de les propostes rebudes i segur que és difícil haver de triar els quatre guanyadors”, prossegueix. Al jurat hi participen la Federació de Cooperatives de Treball, l’Ateneu Cooperatiu, Sant Cugat Empresarial, la Cambra de Comerç, la Fundació Ship to be i l’Oficina d’Atenció a l’Empresa.

Les vuit iniciatives que a data de redacció d’aquest article han començat les sessions del concurs són la cervesera social florestana La Florestina, la iniciativa d’economia circular TM Gestió, el projecte per millorar l’eficiència energètica de la cooperativa Arqbag anomenat Energia Escolar, el projecte d’anàlisi genètica per a particulars i empreses AllAboutMe, una iniciativa de circ com a mitjà per a la transformació social anomenada Projecte Aire, el taller ocupacional SenSacional per a la creació d’artesania, Marginarte com a projecte de promoció i comercialització d’art i artistes en risc d’exclusió i Cabanas School com a escola de nutrició i salut.

“La dinamització econòmica”, va remarcar la llavors tinenta d’alcalde de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, durant la presentació de la nova edició del concurs, “és un dels principals eixos de l’estratègia municipal. Volem contribuir a generar oportunitats i per això impulsem projectes com aquest que, de ben segur, crearan llocs de treball”. El canvi de regidora no ha aturat la iniciativa.

El concurs està recollit dins de les 15 accions del Pla Director, cinc iniciatives de les quals han estat prioritzades per l’equip tècnic municipal per a aquest any. A banda del concurs, es farà una campanya de comunicació, es començaran a definir les primeres eines i recursos per a l’economia social local, s’aprofundirà en l’acompanyament i la formació i ja es va fer de la mà de les entitats la DiadaCoop com a trobada catalana de cooperativisme que enguany ha substituït a la Fira d’Economia Social local.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article