Nits electorals llargues i intenses a les seus dels partits a Sant Cugat

per Xavier Boix

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Textos de Miquel Margalef, Xavier Boix, Patrícia Cirera i Jordi Pascual

Cares llargues, tot i la victòria per majoria a Sant Cugat

“Bé, bé, bé. La nit serà llarga”. Aquestes van ser les primeres reaccions que va deixar anar Damià Calvet en veure, a través d’una tauleta, el sondeig de TV3 ja que la xarxa wifi encara no funcionava i per tant el projector que estava preparat tampoc. Mentre alguns membres de la candidatura de Junts pel Sí intentaven arreglar la connexió a Internet, els altres es desfeien en les primeres abraçades de la nit en conèixer els resultats del sondeig i els primers somriures es dibuixaven a les cares dels pocs assistents en la primera hora de la nit electoral.

Un cop conegut el sondeig de TV3, la major part dels membres santcugatencs de la candidatura de Junts pel Sí es van posar a treballar per arreglar la connexió a Internet. L’objectiu era poder projectar la televisió catalana a la pantalla gegant de El Mesón -seu electoral de la candidatura de Junts pel Sí a Sant Cugat per aquestes eleccions especials-. Les primeres cares conegudes ja es deixaven veure entre els assistents. Mireia Ingla i Èric Gómez, regidors d’ERC, Eloi Rovira i Mayte Pérez, regidors de CiU i l’alcaldessa de la ciutat Mercè Conesa, eren, entre d’altres, les cares més reconegudes pocs minuts després de les vuit del vespre.  

Un cop arreglat el problema de la connexió a internet i el problema amb el so, la pantalla gegant ja funcionava, però no ho feia a la perfecció. La baixa connectivitat va interrompre constantment fins al final de la nit electoral la connexió amb TV3. “Amb els nervis que portem a sobre, només ens falta que la televisió es vagi tallant”, comentaven alguns dels assistents.

A mesura que anaven avançant els minuts l’afluència de gent també anava en augment, just al contrari del que mostrava l’escrutini. Amb els primers percentatges escrutats la coalició independentista començava a perdre força respecte les expectatives que tenien. “Com anem de vots”, preguntava un apoderat al seu company que anava actualitzant constantment l’aplicació de mòbil. “No arribem al 48% sumant la CUP” li responia, mentre en els llavis de l’apoderat es dibuixava una forta lamentació.

L’escrutini anava avançant i Junts pel Sí es mantenia entre els 63 i els 62 diputats i fregava el 40% dels vots. “Va no posem aquestes cares llargues”, reclamava Mireia Ingla als seus companys. La nota positiva de la nit arribava quan es miraven els resultats a Sant Cugat on la coalició fregava el 48% dels vots. Ja amb la sala d’El Mesón plena, la gent comentava els resultats en petit comitè mentre TV3 sonava de fons. Els primers crits d’independència s’escolten quan falten deu minuts per les onze. L’ambient és de victòria, però de victòria gèlida. Aquells somriures al veure el sondeig, ara ja no estan dibuixats a la cara dels assistents.

Amb gairebé el 95% escrutat, Mercè Conesa i Mireia Ingla declaren que la victòria és aclaparadora a la ciutat de Sant Cugat. A nivell català recorden que ara la cambra catalana té el mandat democràtic per començar a tirar endavant el procés sobiranista. Després d’aquestes paraules els crits d’independència tornen a sonar amb força i el cava comença a repartir-se entre els assistents. Un cop la gent ha fet el brindis i es felicita per la victòria les cares dels assistents canvien. “Són uns bons resultats, ara depenem de la CUP”, es comentava entre els assistents.

“Estem molt contents perquè hem guanyat a Sant Cugat de manera clara i a més tindrem un parlament independentista”, declarava Mireia Ingla davant dels mitjans. La portaveu d’ERC al ple va ser l’encarregada de valorar les dades de la nit per la coalició de Junts pel Sí i va valorar molt positivament la dada de participació a Sant Cugat qualificant-la “d’inimaginable”. “Amb la forta participació que hi ha hagut i la dura campanya hauria estat tot una proesa aconseguir millors resultats. Hem guanyat les eleccions i hem doblat la segona força que ha crescut moltíssim i no era fàcil”, va valorar Ingla.

Mentre els últims assistents encara debatien el resultats obtinguts, la part situada més a l’esquerra d’ERC Sant Cugat es desplaçava a menys de 100 metres de distància del Mesón. Es dirigien a Cal Temerari per felicitar els membres de la CUP. Acte simbòlic que determina el funcionament del que serà aquesta nova legislatura.

La CUP omple Cal Temerari

Les cares d’alegria sí que es van poder veure i viure amb més intensitat a la seu de la Candidatura d’Unitat Popular a Sant Cugat. La gent de la CUP va fer de Cal Temerari la seva seu electoral. A partir de les 8 de la nit no s’hi cabia. Així va ser fins que l’escrutini general i el de Sant Cugat no va arribat fins més enllà del 90%.

Quan es van tancat els col·legis electorals i es va publicar el sondeig a peu d’urna de TV3 que donava a la formació de l’Esquerra Independentista entre 11 i 13 escons, hi va haver un esclat d’alegria entre els assistents. Però a partir d’aquí va començar l’espera tensa perquè l’important increment de participació arreu podia canviar tant aquestes xifres com fer saltar pels aires les enquestes publicades fins aquesta setmana. Almenys això és el que deien les xarxes socials.

Durant una bona estona van anar arribant les persones que estaven als col·legis d’apoderats que donaven notícies dels resultats a les meses electoral. Resultats diversos com diversa és la ciutat. De La Floresta venien bones notícies, de Mira-sol no tant. Fins que ha arribat l’hora de prendre la paraula per part de les portaveus de la CUP, gairebé a les 12 de la nit, quan es va arribar a més del 90% de l’escrutini.

La portaveu local Núria Gibert i la candidata Maria Ferrer es van adreçar als mitjans en els següent termes, ‘donem molta importància a que una gran part de la gent de Sant Cugat participa del projecte independentista i que més de 4.5oo persones segueixin com a baluard de l’esquerra independentista’. Després de valorar molt positivament la participació tant a Sant Cugat com a la resta del país que afirmen el caràcter plebiscitari de les eleccions, la Maria Ferrer va apuntar que la CUP té més de 200 mil vots que el 2012, el que vol dir que el missatge ha arribat a molta més gent, pel treball de la gent del Parlament i de la que ha treballat al llarg del país. El full de ruta és més important que mai. Els 10 diputats i diputades tenen molta feina perquè l’escenari és molt interessant, amb un pla d’emergència contra l’empobriment de les classes populars i com a CUP tenim un paper més important que mai perquè som una peça clau en aquests moments’.

Pel que fa a l’objectiu d’aconseguir la majoria en vots independentista, Núria Gibert va reconèixer ‘que per ells aquest era el plantejament però per l’altra candidatura no i per tant la resposta haurà de ser consensuada, hi ha molts agents i som cautelosos perquè el sistema que tenim ens dona una majoria que ens permet tirar endavant el procés’. Les dades de Sant Cugat ‘milloren qualsevol de les expectatives que teníem’ va afirmar la portaveu local, ‘estem dos punts per sobre de la mitjana catalana, és un vot molt valent, anticapitalista, feminista, amb molt coratge’, va refermar Ferrer. A preguntes d’aquest mitjà, sobre el fet que la CUP ha més que triplicat els vots i Junts Pel Sí sumant candidatures només havia tret 62 escons, la portaveu de la CUP, va afirmar que ‘els fenòmens mediàtics són això, no tenim retrets, no hem tocat sostre, i cada cosa es posa al seu lloc’.

La nit al “Italians” del Partit Socialista de Catalunya

Els socialistes, donat que han deixat la seva seu de darrera al Celler, van celebrar ahir la nit electoral al restaurant “Italians”. A les 20 hores en punt només hi havia el portaveu municipal Pere Soler, el responsable de campanya Vicenç San Francisco i la Dolors Renau. Normalitat i tranquil·litat absoluta.

Hi havia tres canals diferents a disposició per fer el seguiment dels resultats. TV3, La Sexta i 8TV. Un cop arribades les primeres dades del sondeig de TV3, Pere Soler se les pren amb escepticisme: “no m’ho crec perquè encara no ha sortit la participació”. Aquest sondejos que la televisió pública donava tot just a les 20 hores, donava al partit socialista de 14 a 16 escons, sent tercera força política després de Junts Pel Sí i Ciutadans. Més tard de les 21 hores arribava més gent del partit o simpatitzants.

A nivell autonòmic, l’evolució del grup socialista ha estat la següent. Amb el 39,6% escrutat el PSC tenia 17 escons, desprès n’ha perdut un quan hi havia el 80% escrutat i finalment s’ha quedat amb 16 escons als Parlament i són tercera força política. Pel que fa a la ciutat de Sant Cugat, quan hi havia el 38% escrutat als col·legis de la ciutat, el PSC estava en cinquena posició amb un 5% dels vots dels santcugatencs. Finalment ha pujat una posició i ha quedat quart amb un 6, 78% dels vots del total de la població de la ciutat. És a dir, el partit ha rebut 3.295 vots dels ciutadans santcugatencs. Al 2012 el partit socialista a la ciutat va rebre el 7,4% segons el portaveu del grup Pere Soler, tot i així a la ciutat passa de ser sisena força política a quarta. “Nosaltres hem valorat que haguem passat de sisena força a les anteriors autonòmiques a quarta força, hem mantingut el percentatge de vot obtingut a les municipals, com que hi ha hagut més participació hem adquirit més vots i estem casi a nivell de les anteriors autonòmiques en nombre de vots absoluts i per tant per nosaltres és un bon resultat”, valora Pere Soler  “A nivell Catalunya nosaltres entenem que aquestes eleccions no han servit per canviar el panorama polític, més enllà de la correlació de forces que hi ha actualment, recordem que Junts pel Sí, que és ERC i en aquest CiU pel poc percentatge de vot que ha obtingut, creiem que ha estat un fracàs perquè ha passat de 71 diputats a 62. No és un bon resultat per una candidatura que es pensava treure majoria absoluta. El suport puntual que pot tenir a través de la CUP ja es veurà, ja que ha dit per activa i per passiva que no faria president a Artur Mas”, explica Soler.

Soler també va voler destacar dues coses, el grau de participació i que, segons el seu parer, Junts Pel Sí ha donat més presència a Ciutadans. En termes genèrics parlant de les dues eleccions que hi ha hagut en aquest sis mesos Soler diu “tant a les municipals com a les autonòmiques podem tenir un cert repunt i la nostra presència a Sant Cugat es consolida”. Sobre les expectatives, el Francesc Aguilà, número 83 de la llista a la demarcació de Barcelona, diu “l’objectiu era treure un resultat similar al que vam treure a les anteriors municipals, i sobretot no ens esperàvem quedar la quarta força. Veníem d’unes autonòmiques de fa tres anys en què vam quedar sisena força. Hem passat a ser quarta força, per tant valorem els resultats obtinguts d’avui a nivell de ciutat com un resultat molt positiu”.

La seu d'ICV Sant Cugat durant l'escrutini. Foto: Jordi Pascual

Pocs escons i poca gent a la nit electoral de Catalunya Sí que es Pot

La seu d'ICV esdevenia l'espai electoral de Catalunya Sí que Es Pot des de dos quarts de vuit de la tarda. Ara bé, els simpatitzants van trigar a arribar. A l'hora del tancament dels col·legis electorals solament hi havia cinc persones. Ramon Guitérrez, regidor al Ple municipal, esperava que acabés el recompte perquè acudissin els apoderats. L'afluència, però, no va superar les 15 persones.

El nombre de persones a la seu era directament proporcional a la quantitat d'escons que va aconseguir la candidatura. Antonio Roa, secretari general de Podem a Sant Cugat, no va dubtar en classificar el resultat de fluix. Ningú se n'amagava del fracàs tot i que de tant en tant deixaven veure alguna dada esperançadora com que havien esdevingut tercera força a Les Planes o que les meses del Casino de La Floresta els havien aconseguit 150 vots.

Gutiérrez estava pendent en tot moment de l'aplicació mòbil de les eleccions mentre que de reüll mirava TV3. Veia que el resultat electoral a Catalunya no era bo. Tampoc a Sant Cugat. “Esperem poder arribar als 3.000 vots. Era el nostre objectiu”. Es van quedar a 26 vots esdevenint la sisena força. Solament Unió, PACMA i Recortes Cero van aconseguir menys vots a la ciutat.

Dionisio Giménez, candidat a llista de Catalunya Sí que es Pot per Podem, va ser el més autocrític. “Hem pagat el preu de la nostra indefinició”. Assegurava que el posicionament poc clar de la candidatura respecte a la independència els ha passat factura. D'entre la resta de formacions que van obtenir representacions Giménez se sent proper ideològicament a la CUP. De fet, va marxar aviat a Cal Temerari per felicitar Ramon Piqué, regidor i veí florestà de la CUP.

Un cop acceptat el resultat, solament quedava veure com acabava la nit electoral a través de TV3. En el moment que va parlar Lluís Rabell es va fer un gran silenci per comprovar que els 11 escons són pocs per al candidat. La resta del temps van veure com Junts pel Sí havia aconseguit una àmplia victòria. “A nosaltres sí ens comparen amb els resultats d'ICV del 2012 però a Junts pel Sí no els comparen amb CiU i ERC!” etzibava Gutiérrez. En la mateixa línia es va expressar la Roser Casamitjana, regidora al Ple, durant els pocs minuts que va restar a la seu del partit.

Molts simpatitzants començaven a marxar quan faltaven pocs minuts per les 11 de la nit. Llavors TV3 va entrevistar Raül Romeva, Oriol Junqueras i Artur Mas com a guanyadors de les eleccions. Mas explicava que la victòria independentista és clara en escons mentre que en vots no tant tot i que no es pot considerar Catalunya Sí que es Pot com anti-independentista. La nit no es va allargar més al carrer Sant Jordi.

A la seu del carrer Santa Maria

Tot i que no vam estar presents en l’acompanyament de la nit electoral a la seu del Partit Popular a Sant Cugat, sí que el portaveu del grup municipal Álvaro Benejam ens va atendre per fer la valoració d’aquestes eleccions. A nivell autonòmic, Álvaro explicava que “hem obtingut uns resultat pitjors que a les anteriors eleccions, en las quals vam obtenir 19 escons, ara en tenim 11. No són bons resultat però no són tant dolents del que podrien haver sigut sinó hagués estat per l’efecte Albiol”. A nivell municipal, Benejam reconeix que “ha canviat un mica el sentit del vot des de les últimes municipals”.

“La conclusió que podem treure de tot això, és, sobre tot, que els partits que estan a favor de la independència no han tret majoria de vots, no han arribat al 50%, i la força moral que pretenien tenir per declarar la independència o per continuar endavant amb aquest procés, no la tenen”, va resumir el portaveu popular. El Partit Popular va obtenir a les anteriors autonòmiques més d’un 12% de vots a la ciutat, ara ha baixat a la meitat. “Portem una dinàmica de pèrdua de confiança dels ciutadans des de fa dos o tres anys. També ha sorgit amb força Ciutadans i una part del nostre electorat està a Ciutadans molt probablement. Per tant hem d’aconseguir recuperar-lo”, va reconèixer Benejam.

Pel que fa a Ciutadans, no hem pogut fer el seguiment perquè l’agrupació local va anar a Barcelona a celebrar l’escrutini i tota la festa de la nit electoral.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article