El Club de Golf, pendent de regar amb aigua regenerada de la depuradora de Sabadell

per Lluís Bassa

Ecologia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Lluís Bassa

El Club de Golf Sant Cugat hauria de regar almenys una part de la seva extensió amb aigua regenerada, tal i com dicta un edicte de l’ACA emès l’any 2005. Però això encara no es produeix, tal com va recoredar la regidora d’ICV-EUiA Roser Casamitjana durant el Ple del passat mes de febrer. Casamitjana va destacar també que “uns 90.000 metres cúbics d’aigua de reg del camp de golf surten de pous, però que el camp gasta més quantitat que aquesta”. L’aleshores alcaldessa Mercè Conesa va respondre que es tractava d’un tema de molta complexitat, i que hi havia una “inversió importantíssima” que caldria dur a terme.

Víctor Martínez, tècnic assessor de l’Ajuntament de Sant Cugat, explica que arran de l’emissió d’aquest edicte de l’ACA l’any 2005, l’Ajuntament es va posar en contacte amb la depuradora de Sabadell per considerar la possibilitat d’enviar l’aigua regenerada d’aquesta planta fins a Sant Cugat. Aquesta central havia fet unes obres per tal d’aconseguir un nivell terciari de la depuració de l’aigua; és a dir, que l’aigua que en sortia no era apta per al consum humà però si per al reg. L’aigua, a més, no només aniria destinada exclusivament als dos camps de golf de la ciutat (aleshores encara no hi havia hagut cap indici de rescissió del contracte al camp de Can Sant Joan); sinó que s’aprofitaria per regar les zones enjardinades de la ciutat.

L’aigua s’aprofitaria també per regar les zones enjardinades de la ciutat”

Actualment l’Ajuntament està en un període de liquidació de la concessió de l’aigua amb Sorea, que finalitzarà el 2019 després de 45 anys. El consistori estudia la possible municipalització després d’haver aprovat el 2015 una moció en què es demanava un estudi de l’imacte. Ja s’ha licitat l’auditoria que es fa just abans d’acabar el contracte i hi ha una comissió per seguir la possible municpalització. Ara per ara l’Ajuntament no descarta aquesta possibilitat, la d’una gestió a través d’una empresa externa, o a través d’una empresa mixta. “Durant l’estiu decidirem el model de gestió de l’aigua que volem, i de cara a la tardor mirarem de posar en marxa la inversió”, explica Martínez.

Les obres, que segons l’Ajuntament tindrien un pressupost d’entre 1,5 i 2 milions d’euros, s’executaran en un període de 6 mesos. “Ja hem triat el disseny i el traçat de l’obra per tal que sigui el menys disruptiva possible”, explica Martínez. La part que podria ser més complicada, que seria fer passar els tubs per sota la C-18, ja es va fer en el moment de l’ampliació de la carretera fa pocs anys, així que aquesta part quedaria solucionada.

Les negociacions amb el camp de golf sobre quina proporció de les obres paga cada part no han començat encara, ja que “s’haurà de negociar amb el proper gestor de l’aigua, ja sigui municipal, una empresa mixta o una empresa externa”, explica Martínez. El fet, però, que el camp de golf no compleixi amb l’edicte de l’ACA no depèn de l’Ajuntament, segons explica el tècnic. “Entenc que han anant negociant diferents pròrrogues amb l’ACA, però això no ens afecta a nosaltres”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article