El jutge arxiva la causa del tall dels túnels de Vallvidrera durant la vaga general del 8N

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Cedida

Les 16 persones investigades pel tall dels túnels de Vallvidrera durant la vaga general del 8 de novembre no hauran de tornar als jutjats de Rubí després que el jutge hagi decidit arxivar la causa. Així ho ha fet saber el Bloc Florestà en un comunicat en què emmarca el procés judicial en una causa general de l’Estat contra les mobilitzacions de l’1 d’octubre i dels mesos posteriors. El motiu de l’arxivament és que no es poden identificar les persones que van acudir al tall de la carretera ja que els Mossos d’Esquadra no van identificar les manifestants sinó que es van anotar les matrícules d'uns cotxes aparcats a un descampat a prop de l’acció sense saber si eren de les persones mobilitzades.

David Aranda, membre d’Alerta Solidària, col·lectiu que ha portat la defensa dels florestans afectats, reconeix que esperaven l’arxivament ja que “considerem que la manifestació no tenia transcendència penal perquè no hi va haver danys a persones ni es va posar en risc el trànsitˮ. De fet, va un pas més enllà i valora que la causa no s’hauria d’haver obert perquè en cap cas hi ha una responsabilitat penal al darrere de l’acció.

Segons explica, el jutge que havia portat el cas va marxar del jutjat de Rubí per un canvi de plaça i el seu substitut va cridar els agents dels Mossos d’Esquadra a declarar el passat mes d’agost: “Ho va fer sense avisar-nos, el que és il·legalˮ. La policia autonòmica va acceptar que en una roda de reconeixements no es podria identificar les persones que es van tallar els túnels ja que només havien registrat les matrícules dels cotxes aparcats al descampat proper. Sense possibilitat d’una identificació, el jutge ha decidit arxivar el cas. L’arxivament arriba quan una part de les persones investigades ja havien acudit a declarar al jutjat.

Xènia Amorós, florestana investigada per l’acció del 8N, celebra l’arxivament: “Amb la petició inicial d’una roda de reconeixements vèiem que el procés es podria allargar moltíssimˮ. A més, a l’igual que l’advocat d’Alerta Solidària, recorda que l’arxivament no es produeix perquè el jutge consideri que la mobiltizació no té una responsabilitat penal sinó perquè no ha pogut identificar les persones que hi van participar: “Això significa que no se’ns reconeix el dret de manifestacióˮ.

“L’èxit de les mobilitzacions posteriors a l’1 d’octubre van forçar la direcció dels Mossos a donar carta blanca als agents per tal de coaccionar, per la via de nombroses identificacions i imputacions, el dret legítim de manifestacióˮ, diu el comunicat amb què Decidim Ser, el Bloc Florestà i Alerta Solidària han donat a conèixer l’arxivament. “La situació no tenia ni cap ni peusˮ, prossegueix Amorós, “és una batalla políticaˮ. L’afectada considera que l’Estat busca eines “per reprimir la dissidènciaˮ i que l’arxivament del cas no significa que l’estratègia hagi canviat ja que queden altres casos oberts, com dels dos santcugatencs investigats per haver-se encadenat a la porta del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) en el marc d’una protesta el passat 9 de febrer.

La vaga general del 8N i el tall dels túnels

El tall dels túnels de Vallvidrera va arribar en el marc de la vaga general del 8 de novembre convocada per la Intersindical-CSC i que va tenir diverses accions a Sant Cugat de la mà del Comitè de Defensa de la República (CDR) i, per la tarda, de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural. A primera hora del matí, diversos activistes van tallar els accessos al polígon de Can Sant Joan, l’estació de Ferrocarrils del centre de la ciutat i els túnels. És en el marc d’aquestes accions que els Mossos d’Esquadra van intermediar amb els manifestants per tal d’acabar amb les accions i només en el cas de La Floresta van prendre nota de les matrícules dels cotxes propers.

Era la segona vaga general que es produïa després de l’1 d’octubre aconseguint, novament, treure milers de persones als carrers en dues de les protestes més grans de la història de Sant Cugat. Tot i l’èxit de la vaga, van obrir més empreses i comerços i hi va haver una mica menys de participació als actes principals que en el marc de l’aturada del 3 d’octubre, quan la ciutat va viure la mobilització més gran de la seva història.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article