Protesta nua per l’habitatge i l’Ajuntament assegura que coneix el seu cas

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual i Joan Cabasés Vega

Yolanda –que prefereix no dir el seu cognom– ha sobtat desenes de ciutadans en protestar nua al davant de l’Ajuntament exigint una solució davant l’exclusió residencial que sofreix en pròpia pell i també, diu, per exigir solucions que beneficiïn el conjunt de la societat. Amb cartells dient que “l’Ajuntament em deixa en pilotesˮ i “l’Ajuntament té el màster en corrupcióˮ demana que des de serveis socials se li faciliti un ajut que li serveixi tenir un habitatge ja que ara, lamenta, no troba cap lloguer que li permeti viure a la ciutat sense renunciar als subministraments bàsics que precisa un habitatge.

Quan atén elCugatenc és el segon dia que protesta a la rambla del Celler i ho fa acompanyada de la policia i amb la visita durant uns minuts de representants polítiques com l’alcaldessa, Carmela Fortuny, i la tinenta d’alcalde d’Habitatge, Susanna Pellicer. Considera que el seu cas no ha estat ben tractat des de serveis socials ja que, des que va deixar la relació de parella que la va obligar a buscar-se un pis propi o compartit, assegura que no ha estat ben atesa. Davant això, exigeix un ajut econòmic o un pis de protecció oficial.

En el primer dia de la protesta, explica, una ambulància se la va emportar a l’hospital tot al·legant que ella és una persona amb problemes de salut mental. Ja al centre sanitari, el servei de psicologia li va donar l’alta. Al dia següent, després de tot el matí al davant de l’Ajuntament, una ambulància també se l’ha emportada a la Mútua de Terrassa. Davant la situació personal que viu, rebutja parlar amb els representants polítics ja que considera que l’atenció ha de venir marcada pels serveis socials i, explica, ha portat l’afer al Síndic de Greuges.

Tant Fortuny com Pellicer expliquen que serveis socials tenen constància del cas de Yolanda i que hi treballen tant des de la perspectiva de salut mental com de la d’exclusió residencial. Sense voler fer més explicacions concretes sobre el seu cas, asseguren que totes les accions que han pres, des de l’acompanyament fins a l’avís als serveis sanitaris, van en la direcció de protegir-la i no pas de desatendre-la.

Més enllà del seu cas concret, Yolanda ha tornat a mostrar les dificultats de l’accés a l’habitatge a Sant Cugat, que és la segona ciutat més cara de l’àrea metropolitana tant en lloguers com en compravenda. Davant això, Pellicer assegura que serveis socials tenen un llistat de casos d’urgència per fer seguiment i evitar l’exclusió residencial. Tot i això, no s’ha pogut evitar una mort per suïcidi i un desnonament durant la setmana passada.

“És inacceptable que en aquesta societat els sous baixos que rep la gent no permetin fer front a les despesesˮ, enraona Yolanda, “no és només l’habitatge, també és la llum, els aliments...ˮ Demana que un ajuntament amb una bona situació econòmica, com és el de Sant Cugat, no malbarati els recursos públics i se centri en l’ajut social. Davant les propostes de polítiques d’habitatge debatudes durant els darrers mesos, assegura que no hi ha una translació real sobre la vida de les persones.

El Sindicat de Llogaters acorda manifestar-se durant el proper Ple municipal

Davant les darreres notícies sobre la crisi habitacional que sofreix la ciutat, el Sindicat de Llogaters ha celebrat dijous a la tarda la seva primera assemblea del curs. Tot recordant la protesta de Yolanda, el veí que es va treure la vida i el desnonament de la setmana passada així com les sospites de nous desallotjaments, el col·lectiu planteja un punt d’inflexió perquè l’assemblea prengui accions immediates davant unes situacions que, diuen, són la punta de l’iceberg.

Dilluns vinent el Sindicat es concentrarà a dos quarts de vuit del vespre al davant de l’Ajuntament, coincidint amb el Ple municipal, per fer una cassolada en senyal de protesta per la situació i a les vuit es farà un minut de silenci per totes les víctimes de l’exclusió residencial. Volen visibilitzar que la qualitat de vida a Sant Cugat és pitjor perquè la quotidianitat es veu alterada davant el preu del lloguer i del sòl a la ciutat. Així mateix, demanen més accions a l’Ajuntament.

Així mateix, intentaran que les persones afectades visibilitzin els seus casos per mostrar que no són fets aïllats i treure l’estigma de les persones que han hagut de marxar o que tenen dificultats per seguir vivint a la ciutat. Conviden totes les persones expulsades de la ciutat per motius habitacionals a acudir cada darrer dijous de mes a les set de la tarda a Cal Temerari per conèixer casos i fer difusió de la problemàtica.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article