Ciutadans esdevé la principal força unionista a un Sant Cugat clarament independentista

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Paperetes del 27S. Foto: Jordi Pascual

Els partits obertament independentistes han aconseguit la majoria absoluta al Parlament de Catalunya tot i que no arriben al 50% dels vots. Això no significa que la resta siguin unionistes. A dins del bloc que molts mitjans han classificat com el no a la independència hi ha vots en blanc, vots nuls, partits indefinits com PACMA i terceres vies diverses, ja sigui el referèndum pactat de Catalunya Sí que es Pot, la reforma de la Constitució perquè Catalunya esdevingui una nació d'Unió o la reforma constitucional per tenir un estat federal del PSC.

El debat se centra ara en el percentatge. Junts pel Sí i CUP no superen el 50% dels vots però el “no” no és homogeni. L'esquizofrènia mediàtica està servida. Per a uns la victòria de l'independentisme és clara i contundent. Per als altres és una derrota. Fins i tot polítics que havien negat el caràcter plebiscitari de les eleccions van sortir a la palestra la nit del 27S per dir que Mas havia perdut el plebiscit. La CUP accepta la derrota per vots però diu haver guanyat les eleccions constituents.

Si es tracta de mirar si Sant Cugat és independentista o no, queda clar. El vot tradicionalment nacionalista que representava una anomalia en el marc de l'Àrea Metropolitana ha tendit cap al secessionisme. Junts pel Sí i la CUP aclaparen el 58% dels vots dels santcugatencs. Catalunya Sí que es Pot i Unió superen el 10% mentre que l'espectre clarament unionista -C's, PSC i PP- agrupa el 30% dels vots, més de la meitat en mans de Ciutadans.

El partit taronja va obtenir en les passades eleccions municipals 3 regidors gràcies als 4.727 ciutadans que els van depositar la seva confiança. Ara han tret la segona posició a la CUP, que perd 678 vots respecte a les municipals, amb 8.691 vots. Els votants varien amb el cens i, per tant, el percentatge és més il·lustratiu. Ciutadans va obtenir un 7'73% dels vots en les autonòmiques del 2012, un 12'92% en les municipals d'enguany i 17'60% al 27S. La progressió és clarament ascendent.

Munia Fernández-Jordán i Aldo Ciprian, regidors de Ciutadans en el Ple. Foto: Patricia Cirera

Aldo Ciprian, portaveu de Ciutadans en el Ple municipal, pren com a referència els comicis del 24 de maig per desmentir que la seva formació únicament s'alimenta d'antics votants socialistes i populars. Tots dos partits han guanyat suports a Sant Cugat respecte a les municipals. Tot i que diu no importar-li els resultats de la resta, parla del descens de la CUP i l'explica pel suport que l'esquerra independentista va rebre per part dels Cercles de Podem en les municipals. Al 27S Podem quedava integrada a una Catalunya Sí que es Pot que va ser incapaç de superar la fita dels 3.000 vots a la ciutat.

Davant la dificultat de fer una comparativa de Junts pel Sí amb CiU i ERC-MES per la presència d'Unió, Ciprian únicament critica la diferència de representació en el Ple i al Parlament. “Nosaltres som Ciutadans aquí, Ciutadans al Parlament i Ciutadans al Congrés si tenim representació pròximament”. Parla, llavors, d'incongruències entre partits en una mateixa llista i d'un camí incert en el govern. Explica que el partit està disposat a dialogar amb Mas malgrat la diferència ideològica però assegura que “han sortit perdent” amb Junts pel Sí.

Ciutadans va viure la seva nit electoral a Barcelona i per això elCugatenc no va poder acompanyar-los. Un cop passats els comicis transmeten en els mitjans l'agraïment als seus votants. “Des del nostre punt de vista és un gran resultat”. Pel que fa als suports a Sant Cugat, gairebé el mateix percentatge que al conjunt de Catalunya, explica que estan “gratament sorpresos”. Ara volen superar la fita dels més de 8.600 votants a la ciutat i arribar als 10.000 en les eleccions generals de final d'any.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article