L’Ateneu Cooperatiu fomentarà el relleu cooperatiu del comerç local

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Amb la voluntat de “transformar el model de desenvolupament econòmic local”, l’Ateneu Cooperatiu del Vallès Occidental posa en marxa una campanya amb què pretén que el comerç local s’adapti al model cooperatiu. És una iniciativa pensada expressament per donar continuïtat als negocis després de la jubilació dels seus propietaris així com per a aquells que han tancat però els treballadors consideren que cooperativitzant-ne la gestió es podria mantenir l’activitat econòmica. També pretenen acompanyar altres casos com la cooperativització de projectes per voluntat del propietari i la transformació o evolució de projectes d’entitats.

La nova aposta de l’Ateneu Cooperatiu es basa en l’acompanyament en el relleu, des de la informació bàsica fins a la creació d’un pla de viabilitat passant per tots els punts necessaris per poder adaptar una petita o mitjana empresa de l’àmbit comercial cap a un model cooperatiu. Així mateix, tot i que l’entitat comarcal no té fons suficients per tenir un programa de subvencions pròpies, facilitarà a les persones interessades la forma de fer la inversió mínima de 3.000 euros per al fons inicial de la nova empresa social ja sigui capitalitzant l’atur, aprofitant les indemnitzacions del Fons de Garantia Salarial, cercant subvencions o finançament a través d’entitats com Coop57, Fiare i Acció Solidària.

Bet Tena, representant de l’Ateneu Cooperatiu, defensa que l’aposta cooperativa és positiva en tant que ha demostrat més resiliència i resistència en les èpoques de crisi econòmica. A més, els valors com el respecte mutu, la democràcia interna i el treball col·lectiu creu que poden aproximar el comerç local cap al tracte proper i humà que havia tingut històricament i que ara està sent substituït per nous models empersarials. El seu primer repte és trobar gent que s’animi a fer el pas i, posteriorment, iniciar l’acompanyament.

L’aposta no és una quimera ja que, de fet, es basa en exemples d’èxit, com Cugat Mòbil, una cooperativa que va néixer el 1993 després que els socis fundadors compressin el traspàs del taller mecànic. L’Ateneu Cooperatiu repartirà informació en forma de tríptic a diferents indrets de la comarca i, especialment als seus punts de referència –a Sant Cugat, Cal Temerari–. Es farà una primera formació el proper 25 d’octubre a Terrassa.

Per tal d’arribar al màxim nombre de gent possible, els impulsors es reuneixen amb cambres de comerç i associacions de comerciants per tal de donar a conèixer la iniciativa. Així mateix, mantenen “un contacte constant amb les àrees de promoció econòmica dels ajuntament de la comarca”, ja que les d’alguns municipis participen activament com a col·laboradores al projecte dels Ateneus Cooperatius, impulsat per la Generalitat de la mà del teixit social català –al Vallès Occidental amb les Xarxes d’Economia Solidària locals de Sant Cugat, Sabadell i Terrassa i entitats com l’Eina, Can Capablanca, Sprint i Doble Via.

La presentació del nou projecte s’ha fet dimecres al matí a Terrassa i ha comptat amb la participació de Ramon Clariana, de la Federació d’Associacions de Veïns egarenca, i de José Luís Charles, de l’Associació de Veïns de la Font de l’Espardenya, que han posat en valor l’economia social i han apuntat el projecte dels Ateneus Cooperatius com a possible solucionador de la mancança de residències per a gent gran que, asseguren, pateix la cocapital comarcal.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article