475.000 euros per a la transformació d’un cinema, les claus del projecte de sala polivalent

per Jordi Pascual

Cultura

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Imatge: Projecte de l'Ajuntament

Es desmuntaran les dues sales de cinema de la planta superior, s’enderrocarà el tancament que les separa i s’anivellarà la sala, s’implementaran muntacàrregues, s’adequaran les sortides d’evacuació, es milloraran els lavabos i es reforçarà l’estructura. Aquestes són les principals actuacions que s’hauran de realitzar als antics Cinesa per tal que les dues sales de cinema de la planta superior esdevinguin la sala polivalent anunciada pel govern a principis d’any. Així queda recollit al projecte, aprovat per la Junta de Govern i que ha estat en exposició pública fins el passat sis de setembre.

L’actuació ha de fer les adaptacions sobre un edifici que es va construir l’any 1993 en base a un projecte presentat quatre anys abans. Al nou projecte, però, s’assegura que “no es disposa d'informació del projecte original” i, malgrat això, amb les visites tècniques corresponents s’han pogut esbrinar els elements bàsics de l’estructura, la coberta i els tancaments exteriors i interiors, entre d’altres.

De la unificació de les dues sales en sortirà una de gairebé 480 metres quadrats, sent l’anivellament de la sala amb l’enderroc de la graderia l’actuació més gran. S’haurà de canviar el paviment i reforçar l’estructura per tal que l’edifici resisteixi el nou ús i l’augment de l’aforament. La nova distribució també implicarà l’alteració de les sortides d’emergència i la separació del vestíbul per permetre mantenir l’activitat de cinema a la planta baixa sense afectar al funcionament de la nova sala polivalent.

Entre d’altres accions, s’hi preveu la instal·lació d’un muntacàrregues que suporti 2.000 quilograms, l’increment d’inhodors i la col·locació d’un nou sistema de ventilació, que suposarà afectar un dels extrems de la doble coberta de la part superior de l’edifici. Llevat del canvi del terra –que en preveu la insonorització–, no s’hi preveuen accions per millorar l’aïllament ja que les sales de cinema ja presenten un estat adequat.

Així mateix, no cal fer cap canvi des de la perspectiva urbanística perquè l’espai dels cinemes, el Teatre-Auditori i l’Escola de Música –també la Biblioteca Gabriel Ferrater tot i que separada de l’edifici central– està reconegut com a equipament al planejament urbanístic vigent. El cost previst –a falta de rebre les ofertes de les empreses en el concurs públic– és de 474.348 euros (amb IVA), sent l’afectació sobre l’estructura la que es menjarà la major part de la partida (gairebé 65.000 euros, sense IVA).

Els cinemes seran gestionats per una empresa

Quan el govern municipal va anunciar la conversió de part dels cinemes en una sala polivalent, va anunciar un funcionament cogestionat entre l’Ajuntament i les entitats. Aquesta possibilitat va generar dubtes entre algunes entitats que havien reivindicat una sala de concerts pensada especialment per al jovent i també va portar la presentació de propostes de gestió per part d’altres. De moment, no s’ha determinat com serà el model de la cogestió.

Tot i això, ja es perfila el funcionament de les dues sales de cinema restants ara que Cinesa no ha renovat el contracte. Inicialment l’Ajuntament havia anunciat una gestió totalment municipal però al darrer Ple municipal, arran d’una pregunta sobre el cicle de cinema d’autor per part de la regidora d’ICV-EUiA Roser Casamitjana, la regidora de Cultura, Sílvia Solanellas, va assegurar que “hi ha una empresa que gestionarà els cinemes i una de les activitats que s’hi farà és el cicle de cinema d’autor”, mantenint també l’oferta infantil i comercial. De moment, però, tampoc se sap quina és aquesta empresa.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article