El Consell de Barri crida els florestans a participar dels acords aconseguits amb l'Ajuntament en matèria d'habitatge perquè puguin ser una re

per Joan Cabasés Vega

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Joan Cabasés Vega

Un any i 9 reunions amb l'Ajuntament després, el Consell de Barri de la Floresta presenta al veïnat un paquet de propostes alternatives per accedir a habitatge protegit. Són propostes plantejades per l'Ajuntament i aconseguides al si d'un grup mixt de treball entre el propi consistori i la comissió d'habitatge del Consell. La posada en marxa d'alguns d'aquests projectes està prevista per la tardor d'aquest mateix any.

És el cas de la creació d'una cooperativa d'habitatge social a La Floresta pensada “per i amb” els ciutadans del barri: “La problemàtica de l'habitatge no es pot resoldre únicament des de l'àmbit de l'administració local”, diu l'Ajuntament al document que recull les seves propostes, “sinó que també requereix la participació de cooperatives i entitats sense ànims de lucre que s'incorporin a la tasca de crear noves formes d'habitatge”. Els acords inclouen també la constitució d'un Observatori de l'Habitatge a La Floresta; vista l'experiència amb els estudis realitzats pels alumnes de l'ETSAV, en què s'aporta “una visió innovadora” sobre la problemàtica “des de diverses perspectives”, s'ha decidit crear un Observatori que suposi “una mirada integral sobre els nous instruments que es podrien incorporar” per millorar la situació pel que fa a l'habitatge.

Impulsar nous mecanismes de tinença i d'accés i “incrementar de manera efectiva” el parc d'habitatge de lloguer protegit al barri són alguns més d'un total de 8 acords que Ramon Piqué, membre de la comissió d'habitatge del Consell, ha anunciat als seus conciutadans. Piqué, no obstant, ha advertit a la cinquantena d'assistents de la importància que assisteixin a la trobada del proper dia 3 d'octubre a les 19h del vespre, quan tindrà lloc una reunió oberta sobre habitatge en què qui ho vulgui podrà no només conèixer més en detall cada un d'aquests projectes, sinó prendre-hi partit. “Tothom s'hi pot sentir vinculat”, deia Piqué; “a més”, ha afegit, “hi ha coses que només poden tenir recorregut si la gent s'hi interessa i involucra”, com puguin ser una cooperativa o una cessió d'ús.

Torns de paraula i convocatòries

Abans, a l'inici del Consell, el torn de paraules ha estat animat. “Volem que La Floresta debati sobre si el barri ha d'acabar sent un EMD”, deia un veí. “El consell té un sostre i d'aquí neix la proposta: volem iniciar un debat que culmini amb una consulta popular no referendària”. El veí, que ha informat sobre l'existència d'un portal web sobre l'assumpte, ha animat els assistents a iniciar el debat el proper 15 d'octubre a les 19h del vespre al Sociosanitari.

També durant el torn de paraules, la Presidenta del Consell, Núria Gibert, ha assumit el compromís de convocar una reunió monogràfica sobre seguretat en què s'hi convocarien associacions de veïns. Ho ha fet com a resposta a les intervencions d'un parell d'assistents que s'han mostrat molestos amb la presència tant de robatoris com de l'helicòpter que sobrevola el barri darrerament.

Cultura i carrer

La comissió de cultura del Consell, que ha valorat positivament la Festa Major del barri d'aquest passat juliol, ha fet partícip als assistents dels concerts de música clàssica i de poesia que se celebraran els propers 10 i 19 de novembre, respectivament. Uns concerts que hauran de parar una oïda sobre el Pacte per la Convivència, del qual, en el Consell d'aquest mes de setembre, se n'ha fet una valoració irregular: “Algunes coses funcionen i d'altres no del tot”, manifestava un veí que havia assistit a la reunió de valoració del passat juny. “El soroll, la brutícia i el tancament d'alguns bars són assumptes que cal afinar més. En som conscients”. Ha fet saber que el proper 8 d'octubre tindrà lloc una reunió amb l'Ajuntament “per posar sobre la taula els assumptes que depenen del consistori”, com ara “la neteja de les places després dels mercats, la circulació del trànsit en dies d'activitats o el tancament d'alguns establiments”.

El Consell, que ha estat llarg però no feixuc, s'ha vist amenitzat per diversos moments de celebració. La Comissió del Centenari, centrada en els preparatius per commemorar el 100è aniversari del barri, treballa en una exposició “sobre aspectes diversos de la història de la Floresta”, com ha explicat un representant, “que podrà visitar-se durant la propera primavera tant al Sociosanitari, com a l'estació i al Casino”. També s'estan coent activitats lúdiques, una passejada per diversos punts vinculats a l'exposició i amb significació històrica, un documental amb entrevistes a personalitats de barri i l'edició d'un llibret i d'una revista.

La intervenció que ha arrencat els aplaudiments del Consell ha estat la de l'Olimpyc de La Floresta: “Us convidem a la festa del 40è aniversari del Club”, en deia un membre. “Serà el divendres 28 de setembre: començarà amb la presentació dels equips, seguirà amb el passi d'un documental sobre la nostra història i més tard hi haurà concerts. Desparasitados, tots veïns de la Floresta, i Soon Street Blues, també amb un component del barri, tocaran música fins a la mitjanit”.

Però el moment més celebrat l'han protagonitzat una noia i un noi. Són membres del Consell d'Infants, un ens generat des de la comissió educativa del Consell de La Floresta, i han exposat davant dels adults del seu barri el que ells i els seus companys han decidit fer amb els 3.000€ provinents dels diners de lliure disposició que el Consell de Barri va decidir cedir-los anualment. “Hem parlat de seguretat amb un arquitecte urbanístic i hem vist alguns problemes”, deien cedint-se el micròfon l'un a l'altra. “Les voreres estretes, la brossa, la velocitat dels cotxes, l'enllumenat... així que vam buscar solucions”, han explicat. “Vam pensar en senyalitzar que era una zona escolar, en posar passos de zebra... i finalment”, conclouen abans de la convençuda aprovació general, “l'opció guanyadora són uns passos de zebra tridimensionals, perquè quan condueixes sembla que t'hi estamparàs”.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article