Ple de setembre a l’EMD: carrer 1 d'octubre, mobilitat sostenible i reglament de participació

per Jordi Pascual

Barris i EMD

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El Ple de setembre de l’EMD de Valldoreix ha tingut set mocions i diversos punts de tràmit governamental. També ha servit perquè la presidenta accidental prengui responsabilitats a la comissió de seguiment de Can Monmany en substitució de Joaquim Castelló així com per fer el primer pas per a la modificació del reglament de participació ciutadana. Aquests són els principals punts tractats a la sessió plenària.

Reivindicació de l’1 d’octubre i petició d’una plaça

El Ple de setembre ha tingut dues mocions referents al referèndum de l’1 d’octubre. La primera, de PDECAT-Actuem, demanant a la comissió de nomenclàtor de Sant Cugat que el tram del carrer Sant Albert entre el carrer Tibidabo i la rambla Mossèn Jacint Verdaguer passi a anomenar-se carrer de l’1 d’octubre. Ha tingut el suport dels proposants, CUP-PC i ERC-MES. D’altra banda els mateixos grups han donat suport a una altra moció de PDECAT-Actuem per commemorar la celebració del referèndum agraint la participació de les persones que el van fer possible, demanant que el govern espanyol s’assegui per negociar un referèndum pactat i demanant “la llibertat immediata i incondicional dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliats”.

Es demana el dret a vot de totes les persones residents més enllà del seu origen

PDECAT-Actuem, CUP-PC i ERC-MES han votat a favor de la proposta de la CUP-PC per demanar el dret a vot de totes les persones residents a Sant Cugat, el que suposa el compromís dels partits per no instrumentalitzar la immigració als seus programes electorals, donar a conèixer els mecanismes per fer efectiu el dret a vot a les municipals per a persones estrangeres residents tenint en compte els convenis internacionals (amb cartes, reunions informatives i una campanya informativa), fer una campanya de difusió i denúncia de la manca de drets de les persones estrangeres, instar al Parlament a fer efectius aquests drets, treballar per desplegar la jurisprudència en matèria de participació ciutadana i instar l’Estat a reformar l’ordenament jurídic per garantir el dret a sufragi actiu i passiu a tots els comicis electorals així com a suprimir els tràmits burocràtics addicionals per a la inscripció al cens.

Rebutjada la proposta per evitar els abocaments als camps propers a la Hípica Dufresne

El vot contrari de PDECAT-Actuem ha estat suficient per tombar la proposta de la CUP-PC per tancar els accessos a les zones on hi ha hagut abocaments a l'entorn de l'Hípica Dufresne. L'argument del govern ha estat dir que ja s'han pres mesures i, per tant, la proposta dels cupaires era innecessària tot i que, asseguren, seguiran pendents per si cal prendre noves mesures.

Valldoreix, vila ciclable

Tots els grups, excepte Ciutadans (abstenció), han votat a favor de la proposta d’ERC-MES per fer de Valldoreix una vila ciclable, el que suposa la realització d’un estudi abans del 2019 per saber la situació de la mobilitat en bicicleta i que serveixi com a base per interconnectar els punts neuràlgics de la vila amb una xarxa ciclable i que el procés tingui en compte la participació ciutadana a través de la comissió de mobilitat de Valldoreix i de la taula de mobilitat de Sant Cugat. Si bé, negociant amb el govern, han acordat fer una planificació que permeti una reserva pressupostària per a aquest any i les primeres obres durant el 2019 tot entenent que la responsabilitat de fer créixer els carrils bici dependrà del govern que aparegui després de les eleccions del maig del 2019.

Foment dels vehicles elèctrics

Tots els grups polítics han votat a favor de la proposta d’ERC-MES per fomentar l’ús de vehicles elèctrics a Valldoreix, el que suposa instal·lar punts de recàrrega, reservar places per a vehicles elèctrics i realitzar una campanya informativa durant el 2018. La presidenta, Susana Herrada, ha recordat que l'aparcament que s'instal·larà al davant de la Casa de la Vila disposarà del primer punt de càrrega de la vila.

Decau la proposta de prevenció de l’expansió de la vespa asiàtica

Seguint la lògica de la moció institucional de Sant Cugat, l'oposició en bloc ha votat a favor de la proposta de Ciutadans per prendre mesures per prevenir l’efecte de la implantació i expansió de la vespa asiàtica a Valldoreix, el que suposa participar com a EMD al grup de treball del Consorci del Parc Natural de Collserola, desenvolupar un pla integral, coordinar-se amb altres administracions per dotar de mitjans oportuns a la Policia Local, els agents cívics i altres estaments, fer campanyes informatives i crear una partida pressupostària de cara al 2019 per prendre les mesures corresponents. El vot del govern ha estat determinant per fer decaure la proposta tot indicant que les accions en aquest sentit s'hauran de negociar amb l'Ajuntament.

La setena modificació pressupostària de l’any i augment retributiu al personal de l’EMD

PDECAT-Actuem i ERC-MES han votat a favor de la setena modificació del pressupost del que va de 2018 que inclou, bàsicament un increment de les retribucions del personal de l’EMD i dels serveis derivats acollint-se a l’augment salarial dels funcionaris així com un augment de les partides per adquirir llibres per a la biblioteca (1.000 euros més), per fer activitats culturals (3.000), per a la Festa Major (4.000 entre cultura i joventut). L'assumpte salarial ha portat debat ja que ha estat acompanyat d'una rebaixa de les hores en base a la negociació entre els treballadors de la casa i el govern. El vocal de la CUP-PC Xavier Humet ha dit que hagués estat millor reduir la jornada i el salari proporcionalment per aprofitar l'excedent per a la contractació de noves persones. El govern i els treballadors defensen, però, que la mesura també suposa un primer pas en la reversió de les retallades salarials dels darrers anys.

Canvis a la gestió de Can Monmany

El Ple de setembre ha servit també per donar compte de la substitució del vocal Joaquim Castelló a la gestió de Can Monmany per la nova presidenta accidental, Susana Herrada. Així mateix tots el grups han votat a favor del nomenament dels membres de la comissió de seguiment de la gestió de Can Monmany en què hi participaran la presidenta Susana Herrada i diversos tècnics i treballadors municipals.

Primer pas per modificar el reglament de participació

Després de l’aprovació del reglament dels pressupostos participatius, tots els grups han votat a favor de la creació de la comissió que s’encarregarà de modificar el reglament de participació, una promesa del govern des de quasi el principi de mandat, quan va dir que s’aturava el Consell de la Vila a falta de definir un nou model participatiu; decisió que va provocar molt debat amb els partits de l’oposició i entitats perquè consideraven que l’òrgan participatiu no es podia aturar fins que no hi hagués un nou reglament. També han votat a favor de la creació de la comissió que ha de reformar el Reglament Orgànic Municipal (ROM), pas necessari per alterar també el model de participació ciutadana.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article