El govern reconeix que “falla alguna cosaˮ al sector immobiliari

per Jordi Pascual

Economia

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Fotos: Localpres i Jordi Pascual

La presentació de les bases de la proposta pressupostària del govern municipal de cara al 2019 també ha servit per constatar algunes dificultats del context polític, social i econòmic que condicionaran els futurs comptes municipals. El regidor d’Economia, Carles Brugarolas, avança que torna a haver inflació, el que provoca que la despesa municipal vagi a l’alça mentre no es preveu un gran augment dels ingressos. Si bé, durant els darrers anys, l’augment d’ingressos municipals vinculats a la construcció s’ha disparat exponencialment, molt per sobre de la inflació; és per això que el regidor, que no s’atreveix a parlar de bombolla, reconeix que “alguna cosa fallaˮ.

És evident que el mercat immobiliari s’ha reactivat a la ciutat amb uns ingressos per Impost sobre Construccions, Intal·lacions i Obres (ICIO) que van superar al 2017 els 5,1 milions, per llicències urbanístiques per sobre de l’1,7 i per plusvàlues per sobre dels 23,1 –tots en el màxim històric dels darrers anys excepte les plusvàlues que s’hi aproximen tot i la rebaixa aplicada l’any 2016–. Tot i el creixement exponencial, Brugarolas no creu que, com va passar amb l’esclat de la bombolla, en pocs anys s’aturi la construcció de béns immobles.

El regidor d’Economia explica la situació en base a dos prismes. D’una banda, el context general, amb una pressió creixent sobre grans ciutats com Barcelona, que fan créixer el problema de l’habitatge, sobretot vinculat al lloguer, a les ciutats de l’entorn. Tot i que creu que la situació a Madrid és molt més greu, apunta que cal seguir buscant fórmules per alleugerir la pressió sobre l’àrea metropolitana de Barcelona. D’altra, explica que Sant Cugat sempre té més demanda que oferta pel que fa a habitatges, fent que els preus tendeixin a l’alça malgrat la construcció de promocions d’habitatge protegit. Amb una ciutat que li queden pocs nous desenvolupaments a fer diu que es tracta d’una problemàtica “de difícil solucióˮ: “No empitjorarem la ciutat perquè vulgui venir menys gentˮ.

La gerent de l’Ajuntament i consellera delegada a l’empresa pública d’habitatge (Promusa), Carme Oliver, defensa tres grans blocs d’actuació sobre el mercat immobiliari a nivell municipal. En primer lloc, una línia d’ajuts que, en la proposta del govern de cara a l’any vinent, creixen en un 36% incloent així mateix 100.000 euros de dotació municipal en ajuts per pagar el lloguer –els que existien anteriorment provenien del fons autonòmic–. Encara han de dissenyar les bases tot i que, diu, no distaran de les que regulaven els ajuts que es donaven fins el moment. En total hi ha una reserva de 370.000 euros.

En segon lloc, Oliver defensa el Pla d’Acció Promusa 2030, que preveu els futurs desenvolupaments de la ciutat pel que fa a la implementació d’habitatge protegit de lloguer, tot dient que és el més ambiciós possible i rebutjant així les crítiques de part de l’oposició. Finalment, en tercer lloc, assegura que durant els darrers mesos els equips tècnics i polítics s’han centrat en buscar altres fórmules d’incidència per fomentar la protecció oficial privada. Avança que es proposarà fer de la ciutat una àrea de tempteig i retracte que permeti reservar un 30% de les construccions i rehabilitacions en sòl urbà consolidat per a fer habitatge protegit, una proposta que ja es va començar a debatre al darrer Ple arran d’una moció d’ERC-MES tot i que deixant el debat per a una taula de treball entre el govern i l’oposició.

L’any vinent, a més, serà el segon exercici en què el consistori transferirà dos milions d’euros a Promusa per tal de poder impulsar amb més agilitat noves promocions –es preveu l’inici de les obres de la promoció de lloguer general del carrer Jeroni Pujades a Can Mates–. Davant la petició de la Plataforma de pensionistes de tenir ajuts per al pagament de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) específics per a pensionistes, el govern respon que els 370.000 euros reservats per a ajuts a l’habitatge incorporen un increment d’un 11% dels ajuts per al pagament de l’IBI, els beneficiats dels quals un 55% són persones grans. Alhora, queda enrere la rebaixa de l’IBI i les plusvàlues aplicada al 2016 i proposen mantenir congelats tots els impostos, taxes i preus públics.

Tot i la dificultat de la crisi habitacional que afecta especialment a Sant Cugat, Brugarolas també assegura que hi ha grans empreses que es retiren del mercat immobiliari, el que es pot interpretar com un preludi “de coses que ja hem viscutˮ o com una bona notícia ja que, diu, s’ha reduït el nombre de companyies inversores que compren edificis complets amb la voluntat d’especular i pujar el preu dels habitatges, tant pel que fa a lloguer com a compra.

Mentrestant, des de fora del consistori, el Sindicat de Llogaters ja ha iniciat les assemblees mensuals (cada darrer dijous de mes a les set de la tarda a Cal Temerari) per recollir casos d’exclusió residencial i fer suport mutu. En la darrera concentració, que van fer coincidint amb el Ple municipal, van llegir un manifest demanant a l’Ajuntament que pressioni les institucions superiors per canviar la Llei d’Arrendaments Urbans i, en clau local, que garanteixi més nombre d’habitatges socials i a un preu més assequible.

En clau d’ingressos, hi ha dues mesures que poden significar una davallada d’aquells vinculats a la construcció. En primer lloc, la sentència del Tribunal Constitucional sobre les plusvàlues, que apunta al retorn i no cobrament de l’impost en aquelles transaccions que no hi ha hagut un increment real del valor del terreny. Això fa que de cara al 2019 s’hagi pressupostat un milió menys d’ingressos (16,25 en total) respecte de l’any anterior. En segon, l’ordenança per agilitzar la tramitació de llicències urbanístiques aprovada inicialment al darrer Ple i que preveu que les empreses que ho desitgin presentin un informe d’idoneïtat que reduirà la tasca dels funcionaris i, al mateix temps, la quantitat a pagar per l’interessat.

Segons Brugarolas, l’agilització de la tramitació de les llicències urbanístiques no tindrà un gran impacte sobre els comptes i, de fet, no en facilita l’efecte aproximat. El mateix considera de la possibilitat de deduir-se l’ICIO en les obres menors que hagin costat menys de 5.000 euros, una de les novetats que proposa el govern de cara al curs vinent en el paquet de les ordenances fiscals, on també s’elimina per primer cop la bonificació que tenien els vehicles dièsel un cop demostrat el seu grau de contaminació.

La negociació per aprovar el pressupost

Un cop presentada a la premsa i a la ciutadania la proposta pressupostària de cara al 2019, el govern assegura que començarà un diàleg amb les forces polítiques de l’oposició per aconseguir “un relat econòmic el més compartit possibleˮ. Brugarolas considera que l’habitatge, la seguretat, els afers socials i la mobilitat són quatre eixos estratègics que poden permetre arribar a acords amb la resta de forces polítiques.

El pressupost d’enguany es va aprovar, tot i el trencament del pacte de govern, amb els vots favorables de PDECAT-Demòcrates i del PSC i la necessària abstenció del regidor no adscrit, Dimitri Defranc, en l’aprovació definitiva –en la inicial havia votat a favor– que activava el vot de qualitat de l’alcaldessa per aprovar els comptes per la mínima. Això li va costar les crítiques de part de l’oposició, que l’acusa de crossa del govern ja que, de fet, l’any anterior ja va donar suport als pressupostos tot i que no era tant determinant perquè, amb sengles acords amb ERC-MES i PSC, l’aprovació estava assegurada.

Defranc va al·legar l’any passat la necessitat de mantenir l’estabilitat en un context polític complicat i els anys anteriors tenia l’esperança d’aprofundir en algunes de les propostes, sobretot de caire animalista, que havia fet al govern, entre elles la construcció d’un refugi d’animals que enguany incorpora, segons la proposta del govern, 100.000 euros més de reserva pressupostària, arribant fins als 200.000. Oliver reconeix, però, que amb aquesta quantitat difícilment es podrà fer un edifici nou i, per tant, s’hauria de buscar una altra solució si és que s’arriba a aplicar en aquest mandat la partida.

Sigui com sigui, el vot del regidor no adscrit no serà tant determinant com l’exercici anterior ja que la reestructuració del govern després de la marxa de Conesa i Calvet, ha augmentat en un representant l’oposició. Totes les mirades es fixaran també, llavors, en l’altre regidor no adscrit, Xavier Cortés (Units per Avançar), que fins ara s’ha alineat amb el govern en tots els temes de ciutat. L’equip de Fortuny necessita com a mínim dos suports i una abstenció a l’oposició per tal de poder tirar endavant els comptes. Brugarolas preveu portar el pressupost de l’any vinent a aprovació inicial al proper Ple municipal, 15 d’octubre, i aprovar-los definitivament al desembre.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article