El govern diu que, malgrat el pressupost de Promusa, negocia mantenir la propietat dels solars de La Floresta

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Dilluns el Consell d’Administració de l’empresa pública d’habitatge, Promusa, va aprovar el pressupost de cara a l’any vinent en què figura la liquidació del préstec amb l’Institut Metropolità de Promoció del Sòl i Gestió Patrimonial (IMPSOL). D’una banda, Promusa recupera la titularitat de dos solars al carrer Jeroni de Pujades i l’avinguda Francesc Macià, que figuraven com a avals, després de retornar la part corresponent del préstec (més de mig milió d’euros i un interès de 200.000 euros). D’altra, es recull la pèrdua dels altres quatre solars, en aquest cas a La Floresta, en no retornar l’altra part del préstec. Per aquests terrenys l’empresa pública d’habitatge, si s’efectua allò recollit al pressupost, haurà rebut 1,9 milions tot i que els tenia registrat per un valor patrimonial de 3,8. Això va alertar la CUP-PC que, abans de la darrera trobada del Consell d’Administració, va denunciar l’operació com una venda poc favorable que, a més, feia perdre terrenys a Promusa.

Joan Puigdomènech, tinent d’alcalde de Territori, diu, però, que s’ha negociat una nova pròrroga del conveni amb l’IMPSOL per al 2019 i se’n prepara una de nova per al 2020. La voluntat és, assegura, que durant aquests dos anys Promusa pugui retornar el préstec i, per tant, l’IMPSOL no s’hagi de quedar els quatre terrenys de La Floresta que servien d’aval. L’empresa pública d’habitatge s’estalviaria així la venda denunciada pels cupaires i, alhora, no s’abocaria a la pèrdua patrimonial que suposaria l’operació. Segons el tinent d’alcalde, mentre es negocia l’operació no es pot indicar de cap altra manera al pressupost. Els comptes de Promusa no inclouen cap apunt sobre les intencions anunciades per Puigdomènech tot i que aquest explica que es va donar compte presencialment en el marc del Consell.

Per a Xavier Humet, conseller de la CUP-PC, el pressupost és molt més que un apunt comptable ja que demostra la voluntat d’acció de l’empresa pública. Mentre el préstec de l’IMPSOL figuri amb els termes que queda registrat al pressupost segueix el risc que s’acabi produint la venda, valora. En cas que fos així, insisteix que no només es tracta de la pèrdua de quatre terrenys amb unes condicions que qualifica de desfavorables sinó que també implicaria deixar d’incidir en la gestió dels 177 habitatges que s’hi podrien construir. La construcció i tipus de promoció dependria llavors de l’Institut Metropolità.

Puigdomènech, però, assegura que si finalment Promusa no pogués fer front a la despesa de retornar el préstec i l’IMPSOL passés a ser el propietari dels terrenys florestans, hi ha el compromís que l’ens metropolità construeixi els habitatges en forma de promoció de lloguer de protecció oficial. Tot i que totes les promocions que ha fet l’IMPSOL fins el moment han estat de venda o de lloguer amb opció a compra, el tinent d’alcalde confia que en el cas de La Floresta podrà canviar ja que “ve marcat al conveniˮ.

També explica que, si es pot eixugar el deute gradualment, s’intentaran recuperar els terrenys de forma gradual per així poder desenvolupar les noves promocions d’habitatge de protecció oficial (HPO). No s’aventura a dir si l’empresa pública serà capaç de fer front al conjunt de la despesa però assegura que aquest és l’objectiu. Es treballarà, per tant, per recuperar els quatre solars i descarta, de moment, perdre’n la propietat d’una part.

Mentre el pressupost de Promusa continua registrant la liquidació del préstec en els termes denunciats per la CUP-PC i, alhora, el govern diu que s’hi treballa per postposar la decisió al 2020 quan esperen haver retornat el préstec, la comissió d’habitatge del Consell de Barri de La Floresta serà l’encarregada de decidir com hauran de ser físicament les noves promocions a fer al barri. Així ho indica el tinent d’alcalde tot i que la presidenta del Consell, la cupaire Núria Gibert, va explicar en la roda de premsa en què van denunciar l’afer que, de moment, no s’havien fet grans avenços pel que fa a aquests terrenys, trobant-se l’afer en la mateixa situació que ara fa un any, quan ja es va advertir de la possible pèrdua dels solars.

L’assumpte va tornar a sortir a la llum quan al març de l’any passat el llavors tinent d’alcalde d’Urbanisme, Damià Calvet, va anunciar la possibilitat de recuperar el projecte de l’avinguda Verge de Montserrat i el carrer l’Estel, que s’havia plantejat com a HPO de venda l’any 2013 tot i que fet enrere davant la pressió veïnal. L’impacte ambiental i paisatgístic van ser dos de les crítiques veïnals més fortes, motiu pel qual, assegura Puigdomènech, les futures promocions han de ser consensuades en el marc del Consell de Barri.

El govern ha donat la seva versió dels fets després que elCugatenc hagi publicat una primera informació a partir de la roda de premsa de la CUP-PC i la revisió d’un dels documents oficials sobre l’afer. Aquest diari va intentar conèixer la versió de la gerència de l’empresa pública o del govern però no en va rebre resposta abans de publicar la informació.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article