Mocions del Ple d’octubre: usos comercials, perspectiva de gènere i patis oberts

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El procés ha marcat novament gran part del debat de les mocions municipals tot i que també hi ha hagut propostes locals referents als usos comercials, la perspectiva de gènere i els patis oberts, entre d’altres. També pots consultar els punts portats pel govern i la contracrònica del Ple.

Es revisarà la normativa d’usos comercials

Tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut, han votat a favor de la proposta de PSC, PDECAT-Demòcrates, ERC-MES i ICV-EUiA per revisar la normativa d’usos comercials el municipi. Es preu una anàlisi per conèixer els locals i tipus d’activitat comercial així com els problemes de discontinuïtat que hi pugui haver a les zones comercials. A partir de l’anàlisi es revisarà l’ordenança municipal amb la voluntat d’optimitzar l’activitat comercial i fent especial èmfasi a les places de Lluís Millet i Benet Cortada com a pols comercials.

Compromís per aprofundir en la mirada de gènere als pressupostos

Tots els grups excepte el PP, que s’ha abstingut, han votat a favor de la moció conjunta d’ICV-EUiA, PDECAT-Demòcrates i ERC-MES per anar un pas més enllà en la mirada de gènere als pressupostos municipals. Es proposa la creació d’un equip tècnic expert que col·labori amb l’equip encarregat d’elaborar els pressupostos, preveure al pressupost del 2019 la partida pressupostària per formar el personal encarregat de fer aquesta tasca, incloure cada any un informe de l’impacte de la perspectiva de gènere als pressupostos i fer públiques totes les dades estadístiques de l’Ajuntament disgregades per sexe.

Acord per estudiar l’aplicació d’una històrica clínica i social compartida

Tots els grups excepte el PP, que s’ha absentat, han votat a favor de la proposta d’ERC-MES i PDECAT-Demòcrates perquè l’Ajuntament realitzi un estudi sobre la possibilitat d’implementar una històrica clínica i social compartida (l’agrupació de les dades clíniques i socials en un únic instrument electrònic) en favor de la tasca dels serveis socials, habitatge, educació i salut, principalment. En cas que l’estudi sigui favorable, se’n demana l’aplicació.

Reconeixement a la ciutadania i petició de diàleg en el primer aniversari del referèndum

PDECAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i el regidor no adscrit Dimitri Defranc han votat a favor de la proposta de PDECAT-Demòcrates i ERC-MES per reivindicar la tasca de les persones que van fer possible el referèndum de l’1 d’octubre del 2017, exigir “la llibertat immediata i incondicionals dels presos i preses polítics i el retorn dels exiliatsˮ i demanar al govern espanyol a asseure’s a negociar un referèndum pactat.

Decau la moció de Ciutadans per la convivència i el respecte a tota la ciutadania

Ciutadans i PP (i en part dels punts el PSC i el regidor no adscrit Xavier Cortés, Units per Avançar) han votat a favor de la proposta de Ciutadans que demana que l’Ajuntament condemni tots els actes vandàlics “contra seus de partits polítics, els insults, les amenaces, agressions o l'assetjament contra grups i individus, entre els quals molts electes, que estan sovintejant a Catalunyaˮ. Així mateix, la proposta també demana condemnar “les inadmissibles pràctiques de declarar persona non grata per les seves idees i d'assenyalar públicament a qui pensa diferent i a qui actua en compliment de les funcions públiques que té encomanadesˮ.

El PP no aconsegueix aprovar la seva moció sobre l’ordenança de convivència

Amb votació separada per acords però l’oposició en bloc dels partits sobiranistes ha quedat rebujada la proposta del PP per demanar al govern municipal el compliment de l’ordenança de convivència, que doti la Policia Local de les eines necessàries per fer-ho efectiu, per retirar de l’espai públic tots els elements que la incompleixen i condemnar qualsevol tipus de violència. En l’argumentació de la proposta, però, es feia referència explícita als llaços grocs, el que ha provocat un debat sobre la llibertat d’expressió.

El PSC retira la moció pel diàleg dins de la Constitució

Veient que no prosperaria i després d’un ampli debat, el PSC ha retirat la moció, acceptada com a moció d’urgència al començament del plenari, per defensar el compliment de la llei i el respecte a les decisions judicials com a punt de partida per al diàleg entre el govern espanyol i català que ha d’avançar cap a una reforma constitucional. Alhora, es demana la calma de la ciutadania i les entitats socials.

La CUP-PC deixa sobre la taula la moció sobre l’Assemblea Municipal Oberta

Veient que no prosperaria però recollint un gran nombre de propostes, la CUP-PC ha deixar sobre la taula la moció per crear una assemblea municipal oberta a mode de Ple en què es debatrien exclusivament les propostes en clau local arribades a través de la participació ciutadana. Es proposa que el president de l’assemblea sigui el Síndic de Greuges i fins i tot s’ha presentat una proposta de funcionament.

L’Ajuntament demanarà dret a vot de les persones estrangeres

Amb vots separats per acords, el Ple ha aprovat parcialment la proposta de la CUP-PC per demanar al Parlament a desenvolupar el dret de tota la ciutadania a exercir el dret a vot i a l’Estat a reformar l’ordenament jurídics per permetre el sufragi actiu i passiu a persones estrangeres en tots els comicis electorals així com a reduir els tràmits per poder accedir a aquest dret. També es demana als partits que no instrumentalitzin la immigració. Ha decaigut la part que es demanava a l’Ajuntament realitzar una campanya informativa per informar les persones estrangeres dels acords bilaterals entre països que poden permetre’ls accedir al dret a vot al nostre país

No es reestudiarà el projecte de carril bici al seu pas per l’hipòdrom de la carretera de Rubí

Només el grup proposant han votat a favor de la proposta de Ciutadans per anul·lar la proposta, ja en licitació, de recorregut del carril bici al seu pas per l’hipòdrom de la carretera de Rubí, realitzar una avaluació de l’impacte sobre la mobilitat i estudiar un nou recorregut si es considera que l’impacte sobre el trànsit de vehicles a motor és gran.

S’estudiarà tenir patis oberts

ERC-MES ha presentat una moció perquè l’Ajuntament garanteixi l’obertura dels patis dels centres escolars fora de l’horari lectiu abans d’acabar el mandat i que el projecte tingui la participació dels equips directius, les AFA, el Consell de Joves 13-16 i el teixit associatiu. La proposta partia amb dues esmenes. D’una banda, PDECAT-Demòcrates proposava la iniciativa es vehiculés a través de la Comissió Representativa del Pla Educatiu d’Entorn. D’altra, Ciutadans només pretenia canviar l’expressió Països Catalans, que apareix dos cops a l’argumentació de la proposta, per Catalunya. Finalment tots els grups han donat suport a les esmenes de PDECAT-Demòcrates mentre el conjunt de la moció ha estat aprovada amb l’únic vot contrari de Ciutadans i l’abstenció del PP.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article