El focus sobre les emocions; la Taula de Salut Mental actualitza la guia de recursos

per Jordi Pascual

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

Qualsevol persona pot tenir problemes de salut mental i, per això, és essencial tenir-ne cura amb accions individuals i també suport social. Saber actuar davant les emocions, tenir un entorn social favorable i uns hàbits adequats són alguns elements clau per gaudir de benestar emocional i, alhora, allunyar-se de les malalties mentals. Aquest és el principal missatge que la Taula de Salut Mental, promoguda per l’Ajuntament amb la participació de les entitats d’aquest àmbit, ha volgut destacar en el dia de la salut mental, celebrat aquest dissabte al matí als Quatre Cantons.

En les parades de les entitats s’ha repartit la nova Guia de Recursos de Salut Mental a Sant Cugat, un document que ja havia editat l’Ajuntament anys enrere i que ara, davant la petició de la taula, ha estat actualitzat i reeditat. Tot i que encara no se n’ha fet la presentació oficial, els primers exemplars ja circulen per la ciutat amb un recull de serveis públics i privats que van des de la inserció laboral al tractament de l’ansietat i la depressió passant per les drogues, la violència masclista i el trastorn de conducta, entre d’altres.

L’actualització, a més, inclou un decàleg de recomanacions des de la perspectiva del benestar emocional, on s’hi destaca la importància de tenir persones de confiança, un bon entorn social, altres espais de suport mutu, activitats de desconnexió, autoestima, voluntat d’ajudar les persones properes, gaudir del temps propi, fer exercici físic, tenir una dieta saludable i no utilitzar l’alcohol per millorar l’estat d’ànim.

“Fa nou anys que a Sant Cugat fem actes per manifestar-nos en el dia de salut mental i aquest any hem decidit fer un format al carrer perquè la gent s’apropi, parli amb les entitats i s’animi a veure la salut mental des d’una altra perspectivaˮ, explica Raquel Coranti, tècnica de polítiques socials. Pel que fa a la guia, tot i tenir recursos de salut mental, s’enfoca des d’una perspectiva de tenir cura del benestar emocional: “La persona és cos, ment i emoció, llavors, tenir cura del benestar emocional també és una prevenció per no tenir un trastorn mentalˮ.

Margarida Cleris, vocal de la Taula de Salut Mental al Consell de Serveis Socials, recorda que des de la taula es va fomentar la diagnosi de salut mental del municipi ara fa dos anys i el pla d’actuació. “Les entitats fem coses per la nostra banda i també animem a la tècnica perquè no se senti sola i pugui incloure la salut mental dins del programa de govern de l’Ajuntamentˮ, explica, “s’hi van fent coses com l’actualització de la guia i la introducció del decàleg de consells per al benestar emocionalˮ.

El dia de la salut mental ha tingut el seu propi manifest en què s’ha destacat el lema Salut mental a la comunitat i a la feina com a crida per reflexionar sobre les dificultats socials i laborals que es troben les persones amb problemes de salut mental. D’una banda, s’han d’enfrontar a l’estigma: “Sense aquests prejudicis es valoraria la persona de manera global, per totes les capacitats que té, per la seva experiència laboral i vital i es veuria allò que la persona pot oferirˮ, defensa el manifest. D’altra, s’han d’acceptar les limitacions, aconseguint “feines adaptades a les característiques de cadascúˮ, pel que es demana més implicació dels empresaris.

Amb tot, defensen com d’important és per a les persones sentir-se útils i integrades al seu entorn de manera activa i participativa: “Històricament les persones amb malaltia mental havien estat apartades de la comunitat, tancades en una institució però, afortunadament això ho hem anat canviat els darrers anys, gràcies a la voluntat i l’esforç de molta gentˮ. Defensen l’enxarxament després de la jubilació i l’existència de clubs socials. “Demanem una aposta ferma i decidida que ens permeti desplegar un model d’inclusió comunitària, on les persones i el respecte a la nostra dignitat siguin l’eix, i la recuperació, la fita a assolirˮ, clou el manifest.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article