L’exclusió residencial força la creació d’alternatives: una jornada per posar les bases d’un projecte d’habitatge cooperatiu

per Jordi Pascual

Economia social i solidària

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

La Comissió d’Habitatge Cooperatiu de la Xarxa local d’Economia Social i Solidària (XES) segueix treballant per posar les bases de l’habitatge cooperatiu a la ciutat. Amb la col·laboració de l’Espai Eco, les cooperatives Arqbag i la Coop de Falç, col·lectiu que pretén impulsar un model d’habitatge cooperatiu a la ciutat, dissabte al matí més d’una trentena de persones van participar en una jornada celebrada a Les Planes amb la voluntat de recollir les preocupacions ciutadanes sobre l’habitatge i l’interès per buscar noves formes d’accés. La majoria dels assistents es van mostrar interessats en la fórmula de l’habitatge cooperatiu, és a dir, en base a la cooperació de les persones residents. Tot i que la majoria de les persones no havien tingut cap experiència similar, consideren que aquesta forma pot ser una alternativa davant l’encariment de preus i la individualitat social que fomenta l’urbanisme actual.

Gairebé tots els participants van coincidir a dir que la seva assistència era deguda a la situació del mercat immobiliari en l’actualitat, amb increment de preus del lloguer i el retorn gradual cap a una lògica hipotecària. Consideren que una lògica col·lectiva, com ara els formats de cooperatives amb cessió d’ús, permet reforçar la vida col·lectiva, retornar a lògiques perdudes de veïnatge i espais comuns sense renunciar als espais propis que necessitem com a persones.

L’alternativa, per tant, es construeix des dos prismes. En primer lloc, el pragmàtic en quant al projecte. És a dir, buscar la fórmula de funcionament per aconseguir l’objectiu, dotar-se de les eines necessàries i que cada inquilí aporti al projecte d’habitatge cooperatiu els seus coneixements i preocupacions. En segon, el més personal. És a dir, entendre els diferents moments vitals i emocionals de cada persona, amb respecte per les necessitats de cadascú i una necessària tasca de suport mutu perquè els estats emocionals, professionals, familiars... no suposin un problema ni per al projecte en si ni per a la convivència.

L’experiència en habitatge cooperatiu té exemples fallits, que han explicat alguns dels assistents, i també d’exitosos. És per això que la jornada ha posat èmfasi en les dificultats i oportunitats del model, servint també per fer un sondeig del nombre de persones interessades a impulsar un projecte d’habitatge cooperatiu a Sant Cugat per poder aprofundir-hi en un futur. Diverses persones han explicat que es troben davant la renovació del seu contracte de lloguer i veuen difícil seguir vivint a la ciutat. Pel que va a l’experiència comunitària, gairebé tothom en té però no vinculada a l’habitatge sinó a moviments socials i entitats.

Diverses de les persones assistents es van mostrar molt interessades en participar en la proposta de Coop de Falç, que necessita entre 15 i 20 unitats familiars i un terreny adequat a la ciutat per poder impulsar el projecte. Fan reunions periòdiques per tancar detalls. Els organitzadors valoren molt positivament el resultat final de la jornada ja que s’enceta el camí perquè les persones interessades es coneguin i es puguin començar a treballar models concrets.

La Comissió d’Habitatge de la XES es va presentar fa menys d’un any com un espai amb la participació d’Arqbag, Som Energia, Som Mobiltiat, Cal Temerari, Sincrocoop i l’Ateneu Cooperatiu amb la voluntat d’abordar la problemàtica de l’habitatge des de l’economia social i solidària. Entre els seus objectius hi ha visibilitzar i conscienciar la ciutadania i, alhora, fomentar noves formes d’accés a l’habitatge. Ja llavors van dir que no descartaven esdevenir un grup de promoció de l’habitatge cooperatiu si es recollien les suficients persones interessades.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article