La FaPaC agrupa direccions de centres, AFAs i empreses del tercer sector per un front comú contra la proposta de decret de menjadors
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Cedida
Prop de 50 persones han acudit a la crida de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya (FaPaC) per explicar la proposta de decret de menjadors del govern de la Generalitat i el seu posicionament al respecte. La trobada, celebrada dilluns a la tarda a l’escola Ferran i Clua de Valldoreix, ha atret des d’arreu de la comarca direccions de centres educatius, Associacions de Familiars d’Alumnes (AFAs) i algunes entitats i empreses del tercer sector que actualment gestionen l’espai de migdia a alguns centres educatius públics.
Els assistents, vinguts de municipis diferents, explica Carme Roca, vocal de la FaPaC i membre de l’AFA de l’escola Catalunya, han plantejat dubtes en base a les seves necessitats concretes que serveixen a la federació per defugir de l’aspecte més tècnic que han abordat en tres reunions amb el director general de la Generalitat tot i que sense arribar a un acord. Entre les assistents també hi ha estat Roser Casamitjana, regidora d’ICV-EUiA, que no descarta tornar l’assumpte al Ple municipal, tal com ja va passar amb la proposta d’acord marc sobre menjadors escolars ara fa dos anys.
Davant una proposta que topa de ple en algunes de les reivindicacions bàsiques de la pròpia FaPaC i de gran part de la comunitat educativa, l’entitat ha decidir desmarcar-se del tràmit i no presentar esmenes ja que el punt de partida del govern, lamenta Roca, és no acceptar canvis substancials. En ser un decret, el document pot estar aprovat sense passar pel Parlament i, avança la representant de FaPaC, l’objectiu del govern és tenir-lo enllestit perquè entri en funcionament de cara a l’any vinent, amb un procés d’adaptació de dos anys per a aquells centres que actualment tenen un contracte amb alguna empresa que gestiona el menjador vigent per a més d’un any.
Després d’haver-se reunit amb representants del govern de la Generalitat, haver repassat els documents, constatar el desacord i haver-se començat a trobar amb les AFAs d’arreu del país, la FaPaC, diu Roca, prepararà un manifest amb la voluntat que la resta d’agents de la comunitat educativa s’hi sumin. Si res no canvia, però, el procés burocràtic seguirà i, per tant, hi haurà un període de presentació d’esmenes durant aquest mes i posteriorment un temps de presentació d’al·legacions per acabar amb una aprovació definitiva del document.
Els punts més polèmics
Tal com ja va explicar Roca a elCugatenc després del primer crit d’alerta de la seva entitat davant la proposta del Departament d’Ensenyament, el principal problema de la proposta de la Generalitat és que tanca la porta a la gestió de l’espai migdia per part de les AFAs obligant a fer un concurs públic amb uns criteris que temen que afavoriran les grans empreses, empitjorant la qualitat del servei i perjudicant el projecte educatiu d’aquesta franja horària. Per a la FaPaC el model ideal és la gestió directa per part de l’administració pública, el que permetria no buscar mitjancers entre el Departament i l’alumnat i fer que el servei sigui gratuït per a les persones que en fan ús.
“Diuen que la normativa europea i la llei de contractació espanyola els obliga a fer un concurs públic però això no és aixíˮ, argumenta Roca, “l’Estat espanyol deixa la responsabilitat a les comunitats autònomes i, de fet, a Catalunya s’hi treballa una llei de serveis a les persones, en l’avantprojecte de la qual sí s’indica que el menjador ha d’estar contractat per contractació pública, però encara no està tramitadaˮ. La FaPaC tem que si s’inicia la contractació pública, serà molt més difícil posteriorment caminar cap al model de gestió directa.
Els tres principals punts de desacord és la necessitat de la viabilitat econòmica del servei –la FaPaC creu que s’ha de donar tant si és viable com si no–, l’externalització proposada pel Departament i la concepció del temps del migdia com a complementari. Si bé, explica Roca, hi ha altres punts de debat com que avui dia hi ha Consells Comarcals que se sustenten en gran part gràcies als cànons de la gestió dels menjadors escolars, que s’obre la porta a grans empreses amb línia freda d’aliments, que no es garanteix una atenció complementària per als alumnes amb necessitats específiques –només si el Consell Escolar ho accepta hi pot haver un increment de preu per garantir-los el personal necessari, segons FaPaC en base a l’anàlisi de l’esborrany– i que les ràtios de monitor-alumne són massa elevades.
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari