El PDECAT encarrega a Carmela Fortuny la creació d’una llista “el més transversal possibleˮ

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Localpres

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, serà l’alcaldable per part del PDECAT a les eleccions municipals del maig. Si bé, tal com explica el president del partit a nivell local, Eloi Rovira, la responsabilitat que li ha atorgat la formació va molt més enllà d’encapçalar les llistes: “Li hem encarregat la feina de buscar la transversalitat en la línia que hem vist en eleccions passades amb Junts per Catalunyaˮ. Descarta, però, que la marca amb què els membres de PDECAT i la resta d’espais amb qui busquin acord es presentin a les eleccions sigui la Crida.

Fortuny, per tant, té la tasca d’afavorir les negociacions amb partits i associacions del municipi per aconseguir una candidatura que plantegi una unitat d’acció. “S’han de sumar esforços per fer la llista més transversal possibleˮ, reivindica Rovira, que assegura que les línies bàsiques de la transversalitat ha de ser el camí cap a la República i l’aplicació de la independència de Catalunya. Tot i així, no avança amb quines formacions han parlat.

De les forces sobiranistes, CUP-PC ja ha anunciat els primers detalls de la seva candidatura, com la repetició de la coalició i els primers integrants de la llista. De la mateixa manera, ERC ha elegit Mireia Ingla com a alcaldable i ha iniciat un procés participatiu per començar a definir el programa. Els republicans no han decidit encara si repetiran la coalició amb MES d’ara fa quatre anys. A més, l’ANC local ha rebutjat aquesta mateixa setmana iniciar un procés de primàries independentistes, demanant als partits sobiranistes punts en comú pel que fa a l’eix nacional en els seus respectius programes electorals de cara al maig.

Encara està per definir, però, quin paper jugarà Demòcrates, que havia apostat per una candidatura unitària de totes les forces sobiranistes, una opció que ha anat desdibuixant-se i que només pot tenir una mínima expressió amb un acord amb el PDECAT, ja que ni CUP-PC ni MES acceptarien la seva participació en les seves respectives candidatures. La decisió del PDECAT d’apostar per la transversalitat amb Carmela Fortuny al capdavant la van prendre en una assemblea celebrada la setmana passada.

El PDECAT no s’ha presentat a cap de les darreres eleccions amb aquesta marca, ja que des de la desfeta de CiU l’espai polític que es diu hereu en part de la federació ha canviat de nom amb acords i llistes que buscaven la transversalitat amb marques com Junts pel Sí, Democràcia i Llibertat, Convergència i Junts per Catalunya. Si bé, en tots els casos han superat el 20% dels vots a la ciutat. A les darreres municipals, l’any 2015, CiU va ser la clara vencedora amb un 37% dels vots, molt per sobre de la segona força, la CUP-PC, amb un 15%.

CiU ha aconseguit governar la ciutat, en solitari i amb pactes, des del tercer mandat de la democràcia. La seva anterior candidata, Mercè Conesa, va aconseguir una majoria absoluta en el seu primer mandat i la perdre a les eleccions del 2015 després de passar de 15 a 11 regidors. Entre aquests dos mandats també ha augmentat la fragmentació política ja que al 2011-2015 hi havia cinc partits amb representació i en l’actual en són set (amb dues regidories no adscrites actualment).

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article