Clam contra l’exclusió residencial a la Festa de Tardor

per Anònim (no verificat)

Drets

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Sindicat de Llogaters

Jordi Pascual i Joan Cabasés Vega | El Sindicat de Llogaters ha estat l’encarregat de fer el pregó de la Festa de Tardor, que aquest any, sota el lema Construïm un Sant Cugat que no ens expulsi, aposta per obrir el diàleg per cercar un acord sobre un model de ciutat inclusiu davant una situació de crisi habitacional que s’ha agreujat durant els darrers mesos. “Reivindiquem un Sant Cugat que posi les persones al centre, fugint dels individualismes i les lògiques de l’acumulació de diners i propietats, per ser part d’una comunitat solidària que es coneix, que acull, i es cuida: saber si la Maria arriba a final de mes, per què l’Ibrahim ha deixat de venir a comprar el pa, si la Joana ha trobat feina, perquè l’Eva marxa del pis o la Selena fa dies que somriu mésˮ, ha defensat el col·lectiu al pregó.

Per criticar la situació actual i demanar solucions reals, les llogateres i llogaters han recollit algunes de les xifres de la desigualtat i l’exclusió que han anat sortint durant els darrers anys, començant per l’11% de població considerada pobra pel Baròmetre Inclusiu. Han recordat que hi ha uns 500 pisos d’habitatge social de lloguer –una xifra que consideren insuficient ja que no arriba ni al 2% de tot el parc d’habitatges–, que el preu del lloguer s’ha incrementat en un 40% durant els darrers cinc anys i que la ciutat expulsa de mitjana més de 3.000 persones a l’any.

“Volem posar llum també a que un Sant Cugat construït a base de 30 anys de polítiques de dretes ofega les nostres vides quotidianesˮ, han reivindicat tot valent-se també de les seves victòries a través de la reivindicació i mobilització, “estar entre les ciutats més cares de l’Estat té conseqüències, i les conseqüències són les nostres videsˮ. “Qui farà els castells quan haguem expulsat tots els castellers i castelleres? Qui donarà vida a l’Ateneu, a Cal Temerari, al Cau de la Floresta o al Centre Cívic de les Planes quan haguem expulsat els joves i les famílies dels barris? Qui organitzarà la Festa de Tardor quan quan haguem expulsat tothom qui creu en un Sant Cugat de tothom i per a tothom?ˮ, han preguntat retòricament.

El Sindicat de Llogaters ha acabat el pregó demanant aturar el model elitista de ciutat i l’ofec immobiliari i exigint polítiques socials i canvis estructurals. Han agraït a la comissió organitzadora de la Festa de Tardor haver-los cedit aquest espai ja que, recorden, la Festa de Tardor ha estat un espai clau de reivindicació social i política des de la mort de Franco: “S’ha reclamat el retorn de les institucions al poble, s’ha reivindicat la cultura catalana, la defensa mediambiental de Collserola, la falta d’espais per als col·lectius de la ciutat, s’han posat en valor els barris i la participació de la gent...ˮ

La celebració d’enguany ha tingut punts en comú respecte a la d’anys anteriors, com la mostra d’entitats i activitats de molts col·lectius, si bé, ha intentat recuperar l’esperit més reivindicatiu de la Festa. És per això que la comissió organitzadora va obrir el debat entre les entitats, que van decidir fer de la crisi habitacional un element central però incorporant-hi el valor positiu de decidir entre tota la ciutadania quin és el model que ciutat que ha de seguir Sant Cugat. Amb aquesta voluntat, el passat 24 d’octubre van organitzar un debat amb actors privats, públics i col·lectius socials per abordar la problemàtica de l’habitatge en clau local. La Festa de Tardor hauria d’haver-se celebrat el cap de setmana del 27 i 28 d’octubre però es va haver de postposar per la pluja.

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article