Reivindicació de les figures de Romeva i Junqueras en la presentació d’‘Oriol Junqueras, fins que siguem lliures’

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Foto: Jordi Pascual

El periodista i mà dreta d’Oriol Junqueras, Sergi Sol, ha visitat Sant Cugat dilluns a la tarda per presentar el llibre en què explica la figura del polític català, especialment centrada en els mesos i esdeveniments clau del procés independentista que l’han portat a la presó. Amb el pròleg de Raül Romeva, santcugatenc, company de govern i ara de presó, Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures (Ara Llibres, 2018) ha servit a l’agrupació local d’ERC per reivindicar l’alliberament de les persones preses i el retorn de les exiliades en un acte que ha omplert de gom a gom El Celler de Llibres.

L’acte ha esdevingut un gran reconeixement per a Romeva i Junqueras, dues persones que a nivell polític van començar com a adversaris i van acabar coincidint en el govern de la Generalitat que va posar les bases del referèndum. “En aquest procés els que paguen són els generals, no la infanteriaˮ, ha argumentat Sol, “la gent que ara és a la presó és bona gent, cap d’ells ha deixat de pagar mai ni una multaˮ. Sigui com sigui, ara Catalunya té exconsellers a la presó i es debat entre aquells que pensen que són presos polítics i aquells que canvien l’ordre dels factors per sí alterar el producte; però els compartiments no són estàtics.

“Al llibre també s’explica el procés de moltes persones que s’apropen al republicanismeˮ, diu l’autor, “moltes d’elles són nascudes a fora de Catalunya però són dels nostres, són els nostres veïns i demostren que la llengua no pot ser una barreraˮ. Per a Sol, Junqueras és un clar referent de la idea de la transversalitat, de desvincular l’independentisme de l’element identitari i lingüístic. Ara la presó, segons Diana Riba, parella de Romeva i participant també a la presentació del llibre, ha esdevingut un espai de reflexió i anàlisi on fer créixer el seu potencial polític.

A Oriol Junqueras. Fins que siguem lliures s’hi recullen escenes de moments claus de la política catalana dels darrers temps, com per exemple, la visita del llavors conseller a la seu del Departament d’Economia durant la concentració del 20 de setembre, on, diu Sol, va donar suport als treballadors, quan la seva parella li va dir “de la presó has de sortir amb el cap ben altˮ quan dubtava si renunciar a la vida política per si tenia algun efecte sobre la presó provisional o la frase “si el preu de la llibertat és la presó, jo aniré a la presóˮ que va dir Romeva dies abans de ser empresonats per primera vegada.

Ara, però, Junqueras segueix a Lledoners, on rep les visites “amb un immens somriureˮ tot i estar perdent-se l’educació dels seus fills, en paraules de Sol. Per a Riba, tant Junqueras com la seva parella no han deixat d’apostar per una via dialogada i espera que tard o d’hora hi hagi algú a l’altra banda de la taula. Mentrestant, fa una crida a no retreure les posicions polítiques de la reta “tot i que costa perquè ens tiren la cavalleria per sobreˮ. L’acte també ha comptat amb la presentació de la portaveu d’ERC-MES i alcaldable d’ERC a les municipals del maig, Mireia Ingla, que ha reivindicat Junqueras i Romeva com a creadors de ponts.

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article