L'oposició força una junta de portaveus extraordinària pel presumpte 3% a Mira-sol

per Jordi Pascual

Política

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Disseny del projecte del complex esportiu de Mira-sol.

 

El País va publicar divendres a la nit una notícia on explicava que CDC pot haver cobrat comissions del 3% per les obres mai realitzades del complex esportiu de Mira-sol. Es van adjudicar el 2008 a una UTE formada per Construccions PAI i per Lleure Esportiu Illa SA.L'alcaldessa va anunciar l'inici de les feinesun any després de l'adjudicació però mai es va arribar a executar. La mateixa UTE que es va emportar l'adjudicació valorada en 4'9 milions d'euros (sense IVA) va pagar 67.000 a cadascuna de les fundacions de CDC, Fòrum Barcelona i CatDem, equivalent al 2'8% del contracte.

 

Segons explica el periodista Oriol Güellal mateix article, el cas va avançar amb dificultats de l'empresa per tenir finançament. Al febrer de 2010 l'alcaldia va eximir la UTE del pagament de les llicències. Al març es va poder comprovar que les obres estaven abandonades i al novembre del 2011 l'empresa va demanar una resolució de mutu acord del contracte. L'Ajuntament no ho va permetre. Ara bé, al març del 2013 es va acceptar retornar la fiança a la UTE si les empreses pagaven les llicències. A l'octubre l'equip de govern es va desentendre d'allò que es va aprovar al febrer del 2010 i va eximir la UTE de pagar les llicències.

 

La peculiaritat d'aquesta adjudicació és que plantejava la construcció i la gestió de l'espai al mateix temps. Per això es trobaven a la UTE dues empreses, PAI com a especialitzada en construcció i Illa com a experta en gestió d'instal·lacions esportives. L'oposició s'ha mostrat crítica durant els anys. Primer era per les dimensions del complex esportiu i després per com es va portar el cas a partir de la fallida de l'empresa. De fet, PAI ha estat criticada per retards i impagaments als proveïdors.

 

Mentre que Illa continua existint com a empresa, PAI va quedar absorbida el 2014 pel grup Aldesa on hi ha 20 empreses. Aldesa té cinc branques: construcció, indústria, energia, concessions i immobiliària. PAI queda dins del bloc de construccions conjuntament amb altres cinc empreses. També figura com a Aldesa-PAI a la branca de concessions.

 

L'oposició exigeix més informació

 

El dissabte 3 d'octubre la notícia havia corregut com la pólvora arreu de Sant Cugat i els partits d'esquerres a l'oposició van treure un comunicat exigint més informació. CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC van fer un comunicat conjunt per demanar una junta de portaveus extraordinària, una còpia digital de tota la informació des de l'inici de la contractació i la inclusió del cas a la comissió informativa sobre l'adjudicació a Teyco. Tot i que Ciutadans no figura en el comunicat, també demanen explicacions amb una junta de portaveus extraordinària, una comissió informativa i la còpia digital de la documentació. Lamenten, també, l'actitud de la resta de partits: "hem de ser un equip, deixar en un costat la ideología i anar tots en una".

 

La resposta de Damià Calvet, tinent d'alcalde d'Urbanisme, va arribar la mateixa tarda. Va anunciar que es convocarà la junta de portaveus. Va aprofitar l'entesa per fer el mateix discurs que en l'adjudicació a Teyco: tots els tràmits realitzats per l'Ajuntament són correctes. Explica que l'obra es va aturar per falta de finançament de la UTE. Pel tinent d'Alcalde, si les empreses que en formaven part van voler fer donacions a les fundacions de CDC, l'Ajuntament no pot intervenir.

 

Tercer presumpte 3% a Sant Cugat

 

L'alarma va saltar immediatament amb la publicació de l'article a El País ja que no és el primer presumpte cas de cobrament de comissions per part de CDC a la ciutat. Durant el darrer any s'han anunciat altres dos casos. El primer, la instrucció del Cas Pujol conclou que CDC va cobrar comissions en les obres del PAV3. En aquest cas les obres eren a càrrec de Ferrovial. Al PAV3, segons la instrucció, CDC rebria una comissió del 4%, 2'5 directament al partit i un 1'5 a Fèlix Millet. El segon, el de l'adjudicació a Teyco que va saltar a la llum amb una operació policial de la Guàrdia Civil i que ha provocat la creació d'una comissió informativa mentre en la via judicial segueix el secret de sumari.

 

Els articles publicats a la secció d'Opinió són responsabilitat de l'autoria de cada escrit.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article